PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 4 |
Tytuł artykułu

Znaczenie bydła w gospodarstwach agroturystycznych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Importance of cattle in agrotourist farms
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badaniami objęto 69 gospodarstw agroturystycznych w kraju. Od sierpnia do października 2010 roku przy pomocy ankiet zabrano informacje charakteryzujące te gospodarstwa oraz prowadzoną w nich produkcję bydlęcą. Stwierdzono, że w 40% gospodarstw agroturystycznych stosowano wolnostanowiskowy system utrzymania bydła, a w 46% obór krowy dojono ręcznie. W 86% gospodarstw agroturystycznych utrzymujących bydło turyści chętnie spożywali mleko po doju, mleko zsiadłe preferowano w 56% gospodarstwach, w 72% konsumowano twaróg, natomiast śmietanę tylko w 37% gospodarstw. Goście przebywający w gospodarstwach agroturystycznych chętniej spożywali potrawy z wieprzowiny i z drobiu, niż z wołowiny. Wykazano, że turyści chętnie fotografowali bydło, lubili je obserwować, angażowali się w produkcję wyrobów własnych z mleka, ponadto uważali, że bydło korzystnie wpływa na krajobraz.
EN
The studies included 69 Polish agrotourist farms. A survey was conducted from August to October 2010 with the aim to collect information on the mentioned farms and their cattle production. It was found that 40% of the agrotourist farms used the loose housing system and in 46% of the farms the cows were milked by hand. In 86% of the agrotourist farms that raised the cattle, farm tourists consumed eagerly freshly drawn milk; sour milk was preferred in 56% of the farms, curd cheese was consumed in 72% of the farms, and cream in only 37% of the farms. Agrotourist farm visitors consumed pork and poultry dishes more eagerly than beef dishes. Farm tourists eagerly took pictures of the cattle, they also liked to observe them; they were involved in production of their own milk products, and expressed the opinion that cattle had a positive effect on the landscape.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
4
Opis fizyczny
s.67-75,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. BARŁOWSKA J., 2007 – Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowych w Polsce. Rozprawy Naukowe, z. 321, Wydawnictwo AR w Lublinie.
  • 2. DRZEWIECKI M. 2001 – Podstawy agroturystyki. Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego, Bydgoszcz.
  • 3. FIEDOROWICZ G., 2008 – Technika w chowie bydła z podstawowymi elementami zootechniki. Wydawnictwo IBMER, Warszawa.
  • 4. GRODZKI H., 2009 – Chów bydła mięsnego. Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, Poznań.
  • 5. KACZMAREK A., 2001 – Historia hodowli bydła rasy jersey w Polsce. Materiały Konferencji „Status and perspective of jersey cattle breeding in Poland and Europe“, Wydawnictwo AR w Poznaniu.
  • 6. LIPIŃSKI M., WINNICKI S., 2008 – Biotechnika pozyskiwania surowca mlecznego. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu.
  • 7. LITWIŃCZUK A., LITWIŃCZUK Z., BARŁOWSKA J., FLOREK M., 2004 – Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • 8. MAC J., POMPA-ROBRZYŃSKI M., ŚWIDA J., BRĄGIE P., 2007 – Preferencje konsumentów w zakresie spożywania podstawowych przetworów mlecznych – studium porównawcze okresu 1995-2005. Przegląd Mleczarski 8, 38-43.
  • 9. MŁYNARCZYK K, 2002 – Agroturystyka. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
  • 10. PRZYSUCHA T., GRODZKI H., 2001 – Szkockie bydło górskie. Przegląd Hodowlany 4, 11-12.
  • 11. REJMAN K., KOWRYGO B., 2002 – Mleko i przetwory mleczne w wyżywieniu ludności Polski. Przemysł Spożywczy 2, 8-11.
  • 12. REKLEWSKI Z., DYMNICKI E., 2001 – Stan produkcji mleka w stadach objętych kontrolą użytkowości mlecznej w woj. mazowieckim. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 55, 81-99.
  • 13. REKLEWSKI Z., 2005 – Hodowla zachowawcza bydła rasy polskiej czerwonej. Wiadomości Zootechniczne 2 (245), 98-101.
  • 14. SAWA A., 2004 – Warunki utrzymania i doju krów i ich wpływ na jakość higieniczną mleka. Medycyna Weterynaryjna 60, 424-427.
  • 15. SAWA A., 2010 – Produkcja wołowiny wysokiej jakości. W: Produkcja mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji. FAPA, KPODR w Minikowie, 27-46.
  • 16. SIEKIERSKA A., 2008 – Przygotowanie krów do wystaw. Top Agrar Polska, Top Bydło, 5.
  • 17. SLÓSARZ J., PRZYSUCHA T., NAŁĘCZ-TARWACKA T., 2002 – Bydło miniaturowe – moda czy potrzeba gospodarcza. Biuletyn Informacyjny IZ, R. XL, 2, 271-279.
  • 18. ŚWIETLIKOWSKA U., 2000 – Agroturystyka. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa.
  • 19. SZNAJDER M., PRZEZBIURSKA L., 2006 – Agroturystyka. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • 20. WAJDA S., CICHOCKI M., 2007 – Produkcja kulinarnego mięsa wołowego na przykładzie bydła rasy Limousine. Hodowca Bydła, nr specjalny: Bydło opasowe. Produkcja kulinarnego mięsa wołowego. 6-9.
  • 21. www.cdr.gov.pl/aktualności/rynek_mięsa.pdf.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2fe6df0c-4b0a-408e-9317-221ed804229a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.