PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 61 | 1 |

Tytuł artykułu

Spożycie wybranych przetworów zbożowych, w zależności od przychodów netto w gospodarstwach domowych w latach 2010-2014

Warianty tytułu

EN
Consumption of selected cereal preparations depending on net proceeds in households in 2010-2014

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono spożycie przetworów zbożowych (pieczywa, makaronów i ryżu) w zależności od przychodów netto w wybranych gospodarstwach domowych na przestrzeni pięciu lat. Wykorzystano dane z bazy danych Głównego Urzędu Statystycznego z lat 2010-2014. W analizowanym okresie spożycie przetworów zbożowych w Polsce wykazało tendencję spadkową. Zbudowane modele regresji wielorakiej były statystycznie istotne we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych. Jednakże same zmienne (czas i przeciętne przychody netto na osobę) były istotne statystycznie w przypadku pracowników na stanowiskach nierobotniczych, zmienna czas była statystycznie istotna także w przypadku rolników oraz emerytów i rencistów. Nie zaobserwowano statystycznej istotności modelu i zmiennych w przypadku makaronów i ryżu w żadnej z grup społeczno-ekonomicznych.
EN
The article presents the consumption of cereal preparations (bread, pasta and rice) depending on net proceeds in selected households over the period of five years. The data used have been taken from the database of the Central Statistical Office regarding the period of 2010-2014. The analysed period demonstrates a downward tendency in consumption of cereal preparations in Poland. The constructed models of multiple regression were statistically significant in all the socio-economic groups. However, the variables themselves (time and average net proceeds per person) were statistically significant in the case of white collar employees; the variable of time was statistically significant also in the case of farmers and pensioners. No statistical significance of the model and variables was observed in the case of pasta and rice in any of the socio-economic groups.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

1

Opis fizyczny

s.26-28,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Bartnikowska E. 2009. Współczesne poglądy dotyczące spożycia pieczywa. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 1 : 4-11.
  • [2] Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego. 4/2013. www.arr.gov.pl. Data dostępu 8.11.2016.
  • [3] Główny Urząd Statystyczny. 2016. Społeczeństwo. Warunki życia ludności. Badanie BGD – warunki materialne ludności według grup społeczno-ekonomicznych i wielkości gospodarstwa. http://swaid.stat.gov.pl/WarunkiZyciaLudnosci_dashboards/Raporty_predefiniowane/RAP_DBD_WZL_1.aspx. Data dostępu: 11.07.2016.
  • [4] Kozłowska-Strawska J., A. Badora, A. Wodzyńska. 2015. Wybrane walory odżywcze i prozdrowotne produktów zbożowych. Towaroznawcze Problemy Jakości 3 (44) : 39-49.
  • [5] Krzemiński M. 2012. Spożycie przetworów zbożowych w Polsce w latach 2001-2010. Stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu Roczniki Naukowe XIV (1) : 264-269.
  • [6] Wyrzykowski P. 2015. Zmiany i zróżnicowanie spożycia produktów zbożowych w gospodarstwach domowych w Polsce. Przegląd Zbożowo-Młynarski 1 : 2-6.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-2fe00703-d442-4aef-8474-35de05bd83cd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.