PL
W artykule przedstawiono spożycie przetworów zbożowych (pieczywa, makaronów i ryżu) w zależności od przychodów netto w wybranych gospodarstwach domowych na przestrzeni pięciu lat. Wykorzystano dane z bazy danych Głównego Urzędu Statystycznego z lat 2010-2014. W analizowanym okresie spożycie przetworów zbożowych w Polsce wykazało tendencję spadkową. Zbudowane modele regresji wielorakiej były statystycznie istotne we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych. Jednakże same zmienne (czas i przeciętne przychody netto na osobę) były istotne statystycznie w przypadku pracowników na stanowiskach nierobotniczych, zmienna czas była statystycznie istotna także w przypadku rolników oraz emerytów i rencistów. Nie zaobserwowano statystycznej istotności modelu i zmiennych w przypadku makaronów i ryżu w żadnej z grup społeczno-ekonomicznych.
EN
The article presents the consumption of cereal preparations (bread, pasta and rice) depending on net proceeds in selected households over the period of five years. The data used have been taken from the database of the Central Statistical Office regarding the period of 2010-2014. The analysed period demonstrates a downward tendency in consumption of cereal preparations in Poland. The constructed models of multiple regression were statistically significant in all the socio-economic groups. However, the variables themselves (time and average net proceeds per person) were statistically significant in the case of white collar employees; the variable of time was statistically significant also in the case of farmers and pensioners. No statistical significance of the model and variables was observed in the case of pasta and rice in any of the socio-economic groups.