PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 2 |
Tytuł artykułu

Zmiany stanu świeżości i jakości surowców odpadowych – kręgosłupów z przetwórstwa łososi podczas ich przechowywania w różnych warunkach

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Freshness and quality changes of salmon backbones during storage at different conditions
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule opisano -wyniki badań -wpływu czasu przechowywania w temperaturach od- 10C do + 40C kostnych odpadów pofi- letowaniu łososi (kręgosłupów z pozostałościami tkanki mięśniowej) na ich stan świeżości i jakość technologiczną. Na podsta­wie wyników uzyskanych z badań stwierdzono, że maksymalny czas przechowywania w w/w -warunkach chłodniczych kręgosłu­pów z przeznaczeniem do przetwórstwa na produkty spożywcze, takie jak np. zupy rybne, odzysk mięsa z przeznaczeniem do kon­serw rybnych itp., nie powinien być dłuższy niż 12 dni od uboju ryb i 8 dni od przetwórstwa łososi o ile nastąpiło ono nie póź­niej jak po 4 dobach od uboju.
EN
Paper describes results of studies on relation between time of cold storage of salmon backbones -with residual meat and their freshness and quality. It was state that their maxi­mal storage time at temperature from -1°C t +4°C is no lon­ger than 12 days from the catch and 8 days from the proces­sing.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
22
Numer
2
Opis fizyczny
s.46-50,tab.,fot.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Techniczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Bydgoszcz
autor
autor
Bibliografia
  • [1] PN-ISO 4831:2007 Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda -wykrywania i oznaczania liczby bakterii z grupy coli - Metoda najbardziej prawdopo­dobnej liczby.
  • [2] PN-EN ISO 4833:2004 Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobno­ustrojów -Metodapfytkowa w temperaturze 30°C.
  • [3] SIKORSKI Z.E. 1971. Wskaźniki organoleptyczne. Technologia Żywności Pochodzenia Morskiego. WNT, Warszawa, 165 - 167.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2f99f284-bc46-4160-be57-b5d46efbfe6f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.