PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 38 | 2 |
Tytuł artykułu

Znaczenie diety wegetariańskiej w prewencji i leczeniu cukrzycy typu 2 u osób otyłych

Warianty tytułu
EN
Vegetarian diet’s significance in prevention and treatment of type 2 diabetes at obese patients
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Otyłość jest jedną z głównych przewlekłych chorób niezakaźnych na świecie, a jej najczęstszym powikłaniem jest cukrzyca typu 2. Prewencja i leczenie cukrzycy, szczególnie u osób z otyłością, bardziej narażonych na różnorodne powikłania, są bardzo istotne. Dieta wegetariańska oparta na produktach bogatych w węglowodany złożone (czyli o niskim indeksie glikemicznym) i ograniczająca znacznie tłuszcze zwierzęce może być jedną z metod dietoterapii cukrzycy typu 2, zwłaszcza u osób otyłych. Jak wykazały badania odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska powoduje redukcję masy ciała, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także wpływa na zahamowanie jej rozwoju.
EN
Obesity is one of the major noncommunicable diseases in the world, and its most common complication is type 2 diabetes. Prevention and treatment of diabetes, especially in people with obesity, more vulnerable to a variety of complications, are very important. A vegetarian diet based on foods rich in complex carbohydrates (ie, a low-Gl) and significantly limiting saturated fatty acids can be one of the methods of diet therapy for type 2 diabetes, especially in obese patients. Research has shown that properly balanced vegetarian diet causes weight loss, reduces the risk of diabetes and also restrains its progress.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
2
Opis fizyczny
s.136-143,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
autor
  • Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
Bibliografia
  • 1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html.
  • 2. Nowakowski A.: Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia Praktyczna, 2002, 3, 4, 181-185
  • 3. http://www.diabetesatlas.org/ content/diabetes-and-impaired-glucose-tolerance
  • 4. Shelesh J., Swarnlata S.: Type 2 diabetes mellitus - Its global prevalence and therapeutic strategies. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, 2010, 4, 48-56
  • 5. Jarosz M., Rychlik Ewa: Otyłość epidemią XXI wieku [w:] Otyłość zapobieganie i leczenie M. Jarosz L. Kłosiewicz-Latoszek (red.), Warszawa, PZWL, 2006, 16-24.
  • 6. Kłosiewicz-Latoszek L.: Patogeneza i przyczyny cukrzycy [w:] Cukrzyca zapobieganie i leczenie, M. Jarosz L. Kłosiewicz-Latoszek (red.), Warszawa, PZWL, 2007, 19-21.
  • 7. Zozulińska D.: Historia naturalna i leczenie cukrzycy typu 2, Przewodnik Lakarza, 2006, 3, 30-39.
  • 8. Lowell B. B., Shulman G. L: Mitochondrial dysfunction and type 2 diabetes. Science, 2005, 307, 384- 387.
  • 9. Befroy D. E., Petersen K. F., Dufour S., et al.: Impaired mitochondrial substrate oxidation in muscle of insulin-resistant offspring of type 2 diabetic patients. Diabetes, 2007, 56, 1376-1381.
  • 10. Petersen K. E, Dufour S., Befroy D., et al.: Impaired mitochondrial activity in the insulin-resistant offspring of patients with type 2 diabetes. N. Engl. J. Med., 2004, 350, 644-671.
  • 11. Randle PJ.: Regulatory interactions between lipids and carbohydrates: the glucose fatty acid cycle after 35 years, Diabetes Metab Rev, 1998, 14, 263-83.
  • 12. Shulman G. L: Cellular mechanism of insulin resistance. J Clin Invest, 2000, 106, 171-176.
  • 13. Schulz L., Bennett P., Ravussin E., et al.: Effects of Traditional and Western Environments on Prevalence of Type 2 Diabetes in Pima Indians in Mexico and the U.S. Diabetes Care, 2006, 29, 1866-1871.
  • 14. Erber E., Hopping B., Grandinetti A., et al.: Dietary Patterns and Risk for Diabetes. The Multiethnic Cohort. Diabetes Care, 2010, 33, 3, 532-538.
  • 15. Piłaciński S., Wierusz-Wysocka B.: Kontrowersje wokół żywienia u chorych na cukrzycę. Diabetologia Praktyczna, 2008, 9, 1, 28-35.
  • 16. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2009. Diabetologia Praktyczna, 2009, 10, supl. A
  • 17. Rzeszutek-Desmond M.: Nowe perspektywy w niefarmamkologicznej terapii cukrzycy insulinoniezależnej. Redukcja insulinoodporności poprzez dietetycznie uwarunkowaną modulację triglicerydów mięśni szkieletowych. Zyw. Człow. Metab., 2008, 35, 2, 139-150.
  • 18. Franz M. J., Monk A., Barry B., et al.: Efectiveness of medical nutrition therapy provided by dietitians in the management of non-insulin-dependent diabetes mellitus: a randomized, controlled clinical trial. J. Am. Diet Asssoc., 1995, 95, 9, 1009-1017.
  • 19. Barnard N. D., Cohen J., Jenkins D.J., et al.: A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trail. Am. J. Clin. Nutr. 2009, 89, 1588-1596
  • 20. Trapp C., Barnard N.: Usefulness of Vegetarian and Vegan Diets for Treating Type 2 Diabetes, Curr. Diab. Rep, 2010, 10, 152-158.
  • 21. Barnard N. D.: Dr Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes. New York, Rando House, 2007.
  • 22. Anderson J. W, Ward K.: High carbohydrate, high-fiber diets for insulin-treated men with diabetes mellitus. Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32, 11, 2312-2321
  • 23. Tonsad S., Bulter T., Yan R., et al.: Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care, 2009, 32, 791-796
  • 24. Barnard N. D., Cohen J., Jenkins D. J., et al: A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2006, 29, 1777-1783.
  • 25. Kuo C. S., Lai N. S., Ho L. T, et al..: Insulin sensitivity in Chinese ovo-lactovegetarians compared with omnivores. Eur. J. Clin. Nutr., 2004, 58, 312-316
  • 26. Turner-McGrievy G. M., Barnard N. D., Cohen J., et al: Changes in nutrient intake and dietary quality among participants with type 2 diabetes following a low-fat vegan diet or a convencional diabetes diet for 22 weeks. J. Am. Diet. Assoc., 2008, 108, 1636-1645.
  • 27. Zalecenia kliniczne-dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2011. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetol. Prakt., 2011, 12, supl. A
  • 28. Standards of Medical Care in Diabetes-2011. American Diabetes Association, Diabetes Care, 2011, 34, 1, 11-61
  • 29. Kahleova H, Matoulek M, Malińska H, et al.: Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet. Med., 2011, 28(5):549-59.
  • 30. McGonigal A., Kapustin J.: Low-glycemic Index Diets: should they be recommended for diabetics? The J Nurs Pract, 2008, 4, 688-696.
  • 31. Salmeron J., Ascherio A., Rimm E. B., et al.: Dietary fiber, glycemic load, and risk of NIDDM in men. Diabetes Care, 1997, 20, 545-550
  • 32. Schulze M. B., Liu S, Rimm E. B., et al: Glycemic index, glycemic load, and dietary fiber intake and incidence of type 2 diabetes in younger and middle-aged women. Am. J. Clin. Nutr., 2004, 80, 348-356
  • 33. Kelly S., Frost G., Whittaker V, et al.: Low glycaemic index for coronary heart disease. Cochrane Database Syst. Rev., 2004, 4. Art. No.: CD004467. doi: 10.1001/14651858.CD004467.pub2
  • 34. Burani J., Longo P. J.: Low glycemic index carbohydrates: an effective behavioral change for glycemic control and weight management in patients with type 1 and 2 diabetes. The Diabetes Educ., 2006, 32, 78-88.
  • 35. Venn B. J., Green T. J: Glycemic index and glycemic load: measurment issues and their effect on diet-disease relationship. Eur. J. Clin. Nutr., 2007, 61, 122-131
  • 36. International table of glycemic index and glycemic load values. Am. J. Clin. Nutr., 2002, 76, 5-56.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-2e053322-a0d6-4f13-a934-bde09c58be58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.