Department of Thermal Technology, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
Bibliografia
1. Benali M., Amazouz M. 2006: Drying of vegetable starch solutions on inert particles: Quality and energy aspects, Journal of Food Engineering, Volume 74, 484-489.
2. Depta M., Lis T. 2001: Wpływ sposobu suszenia czosnku na jednostkowe zużycie energii i wskaźniki jakości suszu, Inżynieria Rolnicza, nr 2, 25-29.
3. Gradoń L., Selecki A. 1985: Podstawowe procesy przemysłu chemicznego. WNT, Warszawa.
4. Gołacki K., Bobin G., Stropek Z. 2009: Bruise resist-ance of apples (Melerose variety) TEKA Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN, 9, 40-47.
5. Guz T. 2009: An influence of quarantine conditions on elasticity modulus in apples stored in ULO and regular store. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln - OL PAN, 9, 69-77.
6. Guz T. 2009: The use of image analysis to estimate herest vipeness of apples. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln - OL PAN, 9, 61-68.
7. Iturria M., Rodriguez Emmenegger C., Viegas R., Zeballos J. Wodowoz O., Alvarez I, Bolonga A. 2010: Basic design of lyophilization protocols for human bone tissues. Latin American Applied Research 40:147-151.
8. Kawala Z., Kapłon J., Kramkowski R. 1993: Ważniejsze aspekty suszenia sublima-cyjnego, Przemysł Spożywczy, nr 3, 64-67.
9. King C.J. 1980: Nowe techniki odwadniania” [w:] Spicer A. „Nowe metody zagęszczania i suszenia żywności. Materiały z Sympozjum zorganizowanego przez IUFoST. WNT, Warszawa.
10. Kozak P., Lis T. 1999: Wpływ temperatury płyt grzejnych liofilizatora na cechy jakościowe suszu z selera. Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. 821, 63-68.
11. Kozak P., Dziki D., Krzykowski A., Rudy S. 2011: Optymalization of energy consumption in the freeze drying process of champignon (Agaricus bisporus L.). TEKA Kom. Mot. i Energ. Roln. - OL PAN nr XIc, pp. 134-141.
12. Kramkowski R. 1998: Analiza suszenia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych, Zesz. Nauk. Akad. Rol. we Wrocławiu, Rozprawy, z. 153.
13. Krzykowski A., Rudy S. 2010: Analiza wybranych cech jakościowych suszu z marchwi w zależności od temperatury płyt grzejnych liofilizatora oraz energochłonność procesu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 546, 193-199.
14. Lisowa H., Lis T., Kozak P., Piwowarski E. 1999: Wpływ temperatury na cechyjakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii, Inżynieria Rolnicza, nr 5, 21-27.
15. Lis T., Lis H. 1999: Temperatura sublimacyjnego suszenia jako czynnik wpływający na cechy jakościowe suszu jabłkowego oraz na zużycie energii. Inżynieria Rolnicza, nr 4, 219-226.
16. Nijhuis H. H., Torringa H. M., Muresan S., Yuksel D., Leguijt C., Kloek W. 1998: Approaches to improving the quality of dried fruit and vegetables. Trends in Food Science & Technology, nr 9, 13-20.
17. Pikal M.J., Shah S., Roy M. L., Putman R. 2001: The secondary drying stage of freeze drying: drying kinetics as a function of temperature and chamber pressure. 1990.
18. Ratti C. Hot air and freeze-drying of high value foods: a review, Journal ofFood Engineering, Volume 49, 311-319.
19. Rudy S. 2009: Energy consumption in the freeze - and convection-drying of garlic. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN 9, 259-266.
20. Rudy S. 2010: Zmiany właściwości fizycznych czosnku podczas sublimacyjnego suszenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 546, 305-310.
21. Shishehgarha F., Makhlouf J., Ratti C. 2002: Freeze drying characteristics of strawberries. Drying Technology, nr 20, 131-145.