PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 12 | 2 |
Tytuł artykułu

Influence of heating plates temperature on freeze drying energy requirements and quality of dried vegetables

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Analiza wplywu temperatury plyt grzejnych liofilizatora na energochlonnosc procesu i cechy jakosciowe suszu z wybranych warzyw
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
12
Numer
2
Opis fizyczny
p.129-132,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Thermal Technology, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
autor
  • Department of Thermal Technology, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
autor
  • Department of Thermal Technology, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
autor
  • Department of Thermal Technology, University of Life Sciences, Doswiadczalna 44, 20-280 Lublin, Poland
Bibliografia
  • 1. Benali M., Amazouz M. 2006: Drying of vegetable starch solutions on inert particles: Quality and energy aspects, Journal of Food Engineering, Volume 74, 484-489.
  • 2. Depta M., Lis T. 2001: Wpływ sposobu suszenia czosnku na jednostkowe zużycie energii i wskaźniki jakości suszu, Inżynieria Rolnicza, nr 2, 25-29.
  • 3. Gradoń L., Selecki A. 1985: Podstawowe procesy przemysłu chemicznego. WNT, Warszawa.
  • 4. Gołacki K., Bobin G., Stropek Z. 2009: Bruise resist-ance of apples (Melerose variety) TEKA Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN, 9, 40-47.
  • 5. Guz T. 2009: An influence of quarantine conditions on elasticity modulus in apples stored in ULO and regular store. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln - OL PAN, 9, 69-77.
  • 6. Guz T. 2009: The use of image analysis to estimate herest vipeness of apples. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln - OL PAN, 9, 61-68.
  • 7. Iturria M., Rodriguez Emmenegger C., Viegas R., Zeballos J. Wodowoz O., Alvarez I, Bolonga A. 2010: Basic design of lyophilization protocols for human bone tissues. Latin American Applied Research 40:147-151.
  • 8. Kawala Z., Kapłon J., Kramkowski R. 1993: Ważniejsze aspekty suszenia sublima-cyjnego, Przemysł Spożywczy, nr 3, 64-67.
  • 9. King C.J. 1980: Nowe techniki odwadniania” [w:] Spicer A. „Nowe metody zagęszczania i suszenia żywności. Materiały z Sympozjum zorganizowanego przez IUFoST. WNT, Warszawa.
  • 10. Kozak P., Lis T. 1999: Wpływ temperatury płyt grzejnych liofilizatora na cechy jakościowe suszu z selera. Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. 821, 63-68.
  • 11. Kozak P., Dziki D., Krzykowski A., Rudy S. 2011: Optymalization of energy consumption in the freeze drying process of champignon (Agaricus bisporus L.). TEKA Kom. Mot. i Energ. Roln. - OL PAN nr XIc, pp. 134-141.
  • 12. Kramkowski R. 1998: Analiza suszenia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych, Zesz. Nauk. Akad. Rol. we Wrocławiu, Rozprawy, z. 153.
  • 13. Krzykowski A., Rudy S. 2010: Analiza wybranych cech jakościowych suszu z marchwi w zależności od temperatury płyt grzejnych liofilizatora oraz energochłonność procesu. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 546, 193-199.
  • 14. Lisowa H., Lis T., Kozak P., Piwowarski E. 1999: Wpływ temperatury na cechyjakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii, Inżynieria Rolnicza, nr 5, 21-27.
  • 15. Lis T., Lis H. 1999: Temperatura sublimacyjnego suszenia jako czynnik wpływający na cechy jakościowe suszu jabłkowego oraz na zużycie energii. Inżynieria Rolnicza, nr 4, 219-226.
  • 16. Nijhuis H. H., Torringa H. M., Muresan S., Yuksel D., Leguijt C., Kloek W. 1998: Approaches to improving the quality of dried fruit and vegetables. Trends in Food Science & Technology, nr 9, 13-20.
  • 17. Pikal M.J., Shah S., Roy M. L., Putman R. 2001: The secondary drying stage of freeze drying: drying kinetics as a function of temperature and chamber pressure. 1990.
  • 18. Ratti C. Hot air and freeze-drying of high value foods: a review, Journal ofFood Engineering, Volume 49, 311-319.
  • 19. Rudy S. 2009: Energy consumption in the freeze - and convection-drying of garlic. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN 9, 259-266.
  • 20. Rudy S. 2010: Zmiany właściwości fizycznych czosnku podczas sublimacyjnego suszenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 546, 305-310.
  • 21. Shishehgarha F., Makhlouf J., Ratti C. 2002: Freeze drying characteristics of strawberries. Drying Technology, nr 20, 131-145.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-25ccff92-3d4c-4988-ac6c-a01b4cc16a7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.