PL
Celem badania było porównanie poziomu spożycia wybranych składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i manganu u kobiet i mężczyzn studiujących w Akademii Medycznej w Warszawie w latach 2001/02 i 2003/04. Badanie przeprowadzono u 322 studentów medycyny z Warszawy w oparciu o trzydniowy wywiad żywieniowy. Średnie dzienne spożycie obliczono z pomocą programu komputerowego FOOD 3.0 i porównano z normami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Otrzymane wyniki potwierdziły utrzymywanie się niskiego poziomu spożycia składników mineralnych u młodzieży akademickiej, a zaobserwowane różnice mogą pogłębiać niekorzystne skutki zdrowotne sposobu odżywiania studentów AM w Warszawie, szczególnie chorób układ krążenia.
EN
The aim of his study was to assess the intake of selected minerals: kalium, natrium, calcium, phosphorus, iron, magnesium, zinc, copper and manganese in Warsaw medicine students in year 2001/02 and 2003/04. The study was performed among 322 students of Medical University of Warsaw. Dietary data were based on three-day dietary report. Mean daily intake was calculated using the computer program FOOD 3.0 and compared with Recommended Dietary Allowances (RDA). Our outcomes confirmed the low intake of minerals in medical students' diet, which was observed in 2001/02. The observed statistically significant differences in the minerals intake level might only increase the risk of the bad health consequences, especially cardiovascular disease.