PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 06 |

Tytuł artykułu

Światowy handel przetworami warzywnymi

Autorzy

Warianty tytułu

EN
World trade in vegetable processed products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono towarową strukturę obrotów polskiego handlu zagranicznego przetworami warzywnymi oraz zmiany w eksporcie i imporcie czołowych uczestników światowego handlu tej grupy produktów. Analizą objęto przetwory warzywne mające istotne znaczenie dla polskiej produkcji i eksportu, tj. mrożonki warzywne, susze warzywne, przetwory pomidorowe (głównie keczup) oraz marynaty i konserwy. Z analizy wynika, że największe są szanse zwiększania udziału dostaw z Polski w światowym eksporcie warzyw mrożonych, keczupu i w mniejszym stopniu suszonej marchwi. Problemem w eksporcie są okresowe zakłócenia handlu z Rosją, liczącym się odbiorcą polskich przetworów warzywnych. W sezonie 2014/2015 dotyczyło to sprzedaży do tego kraju głównie warzyw mrożonych.
EN
The paper concerns the structure of Polish foreign trade in vegetable products and changes in exports and imports of key stakeholders. The analysis includes those vegetable products which are crucial in Polish production and exports, i.e.: frozen vegetables, dried vegetables, processed tomatoes (mainly ketchup), marinates and canned vegetables. As it results from the conducted analysis, Polish exporters have got the biggest opportunities to increase their shares in the world trade in respect of frozen vegetables, ketchup and to a lesser extent, dried carrots. There is a problem of periodical difficulties with the exports to Russia - one of key markets for Polish vegetable products. In the 2014/2015 season the difficulties concerned mainly frozen vegetables.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

06

Opis fizyczny

s.2,4-6,8,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • LITERATURA:
  • [1] Bossak i., Bieńkowski W.: 2004. Międzynarodowa zdolność konkurencyjna kraju i przedsiębiorstw. Wyzwania dla Polski na progu XXI wieku. Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
  • [2] Nosecka В., Pawlak K., Poczta W.: 2011. Wybrane aspekty konkurencyjności rolnictwa. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [3] Nosecka B. (red.): 2014. Sytuacja na światowym rynku wybranych przetworów owocowych i warzywnych. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • MATERIAŁY ŹRÓDŁOWE:
  • 1. Centrum Informatyki Handlu Zagranicznego i Ministerstwa Finansów 2003-2014 - niepublikowane dane dotyczące obrotów polskiego handlu zagranicznego produktami rolnymi i spożywczymi.
  • 2. Comtrade, 2003-2014.
  • 3. Eurostat FSS, 2003-2014.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1e94316f-ef17-4b1e-a092-c369c6a8e6ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.