PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1988 | 41 | 2 |

Tytuł artykułu

The relationship between the anatomical structure of the tomato fruit pericarp (Lycopersicon esculentum Mill.) and its' mechanical properties

Warianty tytułu

PL
Związek budowy anatomicznej perykarpu owoców pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) z właściwościami mechanicznymi

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The anatomical structure of the tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) pericarp was studied in the fruits of five determinant field cultivars. The fruits of the examined cultivars differed in their mechanical properties. Fruits of cultivars which are firm and resistant to injury (Kecskemeti 886j-2, Campbell 28), moderately firm and resistant (Atma, Wenus) and soft, susceptible to injury (line No 155/84) were examined. The pericarp of the cultivars which have fruits resistant to injury had an approx. 200 µm thick covering layer (epidermis plus cuticle plus hypodermis) whereas that of fruits susceptible to injury was only 100 µm thick. In the fruits resistant to injury the cuticle penetrated deeply into the hypodermis, the epidermal cells were flattened and the hypodermis was composed of 4 - 5 rows of cells. The tomato fruits resistant to injury had a thick cuticle layer on their tangential walls — whereas those more susceptible had a thick cuticle layer on these walls.
PL
Badano strukturę anatomiczną perykarpu owoców pięciu odmian pomidorów gruntowych samokończących (Lycopersicon esculentum Mili.). Owoce badanych odmian różniły się właściwościami mechanicznymi. Badano odmiany o owocach: twardych i odpornych na zewnętrzne uszkodzenia (Kesckemeti 886j-2, Campbell 28), średniotwardych i średnioodpornych (Atma, Wenus) oraz miękkich i podatnych na uszkodzenia (linia Nr 155/84). Odmiany, których owoce były twarde i odporne na zewnętrzne uszkodzenia miały warstwę okrywającą owocu (kutykula, epiderma i hypoderma) grubości około 200 µm, a miękkie i podatne tylko około 100 µm. W owocach odpornych na zewnętrzne uszkodzenia kutykula wnika do hypodermy, komórki epidermy są spłaszczone, a hypoderma zbudowana jest z 4 - 5 warstw komórek. Owoce pomidorów odporne na zewnętrzne uszkodzenia mają boczne ścianki epidermy słabo skutynizowane natomiast podatne — mocno skutynizowane.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

41

Numer

2

Opis fizyczny

p.285-293,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Genetics and Plant Breeding, Research Institute of Vegetable Crops, Reguly, 05-820 Piastow, Poland
autor
  • Research Institute of Vegetable Crops, 22 Lipca 1/3, 96-100 Skierniewice, Poland

Bibliografia

  • Braune W., Leman A., Taubert H., 1975. Practicum z anatomii roślin. PWN, Warszawa, 17 - 47.
  • Chebanu E. M., 1972. Struktura i ultrastruktura paslenovykh. Shtinca, Kishinev.
  • Chu M. C. Y., Thompson A. E., 1972a. Comparative anatomy of pericarps of four tomato mutants. J. Am. Soc. Hort. Sci. 97: 478 - 481.
  • Chu M. C. Y., Thompson A. E., 1972b. Morphology and genetics of fleshy calyx and their relation to crack resistance in tomatoes. J. Am. Soc. Hort. Sci. 97: 197 - 203.
  • Chu M. C. Y., Thompson A. E., 1972c. Pericarp structure and crack resistance. Tomato Genetics Cooperative Report, 22: 3 - 4.
  • Cotner S. D., Burns E. E., Leeper P. W., 1969. Pericarp anatomy of crack-resistant and susceptible tomato fruits. J. Am. Soc. Hort. Sci. 94: 136 - 137.
  • Frazier W. A., Bowers J. L., 1938. Varietal, climatic and age influences in daily cracking indices of tomato fruit. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 36: 746.
  • Frazier W. A., 1947. A final report on studies of tomato fruit cracking in Maryland. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 49: 241 - 255.
  • Hankinson B., Roa V. N. N., 1979. Histological and physical behavior of tomato skins susceptible to cracking. J. Am. Soc. Hort. Sci. 104: 577 - 581.
  • Lapushner D., Frankel R., Edelman L., 1984. Genetical aspects for mechanically harvested fresh market tomatoes. Eucarpia Tomato Working Group IXth Meeting, Wageningen: 1 - 4.
  • Pagalday L., 1984. Histological structure of the skin in tomato (Lycopersicon esculentum) in relation to its mechanical resistance. Hort. Sci. 19: 71 - 83.
  • Pearson O. H., 1970. Observation on wall texture of tomato fruits. Tomato Genetics Cooperative Report; 20: 33 - 35.
  • Reynard G. B., 1951. Inherited resistance to radial cracks in tomato fruits. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 58: 231 - 244.
  • Voisey P., Lyall L. H., Klock M., 1970. Tomato skin strength — its measurement and relation to cracking. J. Am. Soc. Hort. Sci. 95: 485 – 488.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1cb66d2f-5402-439a-803d-ec5cbf940917
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.