EN
The anatomical structure of the tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) pericarp was studied in the fruits of five determinant field cultivars. The fruits of the examined cultivars differed in their mechanical properties. Fruits of cultivars which are firm and resistant to injury (Kecskemeti 886j-2, Campbell 28), moderately firm and resistant (Atma, Wenus) and soft, susceptible to injury (line No 155/84) were examined. The pericarp of the cultivars which have fruits resistant to injury had an approx. 200 µm thick covering layer (epidermis plus cuticle plus hypodermis) whereas that of fruits susceptible to injury was only 100 µm thick. In the fruits resistant to injury the cuticle penetrated deeply into the hypodermis, the epidermal cells were flattened and the hypodermis was composed of 4 - 5 rows of cells. The tomato fruits resistant to injury had a thick cuticle layer on their tangential walls — whereas those more susceptible had a thick cuticle layer on these walls.
PL
Badano strukturę anatomiczną perykarpu owoców pięciu odmian pomidorów gruntowych samokończących (Lycopersicon esculentum Mili.). Owoce badanych odmian różniły się właściwościami mechanicznymi. Badano odmiany o owocach: twardych i odpornych na zewnętrzne uszkodzenia (Kesckemeti 886j-2, Campbell 28), średniotwardych i średnioodpornych (Atma, Wenus) oraz miękkich i podatnych na uszkodzenia (linia Nr 155/84). Odmiany, których owoce były twarde i odporne na zewnętrzne uszkodzenia miały warstwę okrywającą owocu (kutykula, epiderma i hypoderma) grubości około 200 µm, a miękkie i podatne tylko około 100 µm. W owocach odpornych na zewnętrzne uszkodzenia kutykula wnika do hypodermy, komórki epidermy są spłaszczone, a hypoderma zbudowana jest z 4 - 5 warstw komórek. Owoce pomidorów odporne na zewnętrzne uszkodzenia mają boczne ścianki epidermy słabo skutynizowane natomiast podatne — mocno skutynizowane.