PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 40 | 1 |
Tytuł artykułu

Struktura spożycia napojów 2006/2010

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Structure of consumption beverages 2006/2010
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena zmian struktury spożycia poszczególnych grup napojów na przestrzeni czterech lat. Zostały przeprowadzone dwa niezależne badania przy użyciu kwestionariusza pytań. W pierwszym badaniu wzięło udział 1800 osób, w drugim 1008 osób. Wszyscy uczestnicy badania byli w wieku od 15 do 64 lat, średnia wieku uczestników wynosiła 46 lat. Nie stwierdzono znaczących różnic między rokiem 2006 i 2010 w dobowym spożyciu płynów, przy jednoczesnych znacznych różnicach w strukturze spożywanych napojów. Zaobserwowano rosnący trend w spożyciu wody oraz zmniejszenie się ilości wypijanych napojów słodzonych cukrem oraz napojów mlecznych. Zarejestrowano również pojawienie się niekorzystnego trendu spożywania alkoholu zarówno do posiłków, jak i między nimi. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę uwzględnienia działań edukacyjnych mających na celu wzrost wiedzy żywieniowej społeczeństwa w aspekcie spożywania płynów, nie tylko dotyczących ilości, ale i ich rodzaju.
EN
The aim of this study was the assessment of the changes in the structure of consumption of beverages across a time span of 4 years. Two independent studies using a questionnaire sheet were carried out. 1800 people participated in the first and 1008 in the second study. All the participants were aged between 15 and 64 years with an average age of 46 years. Conducted analysis showed no significant differences between year 2006 and 2010 in the daily consumption of beverages, however, there were major differences in the structure of consumed beverages. An increasing trend in the consumption of water was observed and a decrease in the amount of sugar sweetened beverages and milk based beverages. Additionally, a negative phenomenon in the form of increasing alcohol consumption during meals and in between them has been shown. The obtained results show the need for the development of educational actions aimed towards increasing the amount of nutrition knowledge in the public not only in regards to the amount of beverages consumed but also their type.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
40
Numer
1
Opis fizyczny
s.5-13,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Żywiec Zdrój S.A.
  • Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Cassady B.A., Considine R.V., Mattes R.D.: Beverage consumption, appetite, and energy intake: what did you expect? Am. J. Clin. Nutr., 2012, 95, 3, 587-593.
  • 2. Bobak M., Skodova Z., Marmot M.: Beer and obesity: a cross-sectional study. Eur. J. Clin. Nutr., 2003, 57, 10, 1250-1253.
  • 3. O’Connell B.N., Weinheimer E.M., Martin B.R., et al.: Water turnover assessment in overweight adolescents. Obesity., 2011, 19, 2, 292-297.
  • 4. Bhupathiraju S.N., Pan A., Malik V.S., Manson J.E.: Caffeinated and caffeine-free beverages and risk of type 2 diabetes. Am. J. Clin. Nutr., 2013, 97, 1, 155-166.
  • 5. Murtaugh M.A., Ma K.N., Caan B.J., Slattery M.L.: Association of fluids from beverages with risk of rectal cancer. Nutr. Cancer., 2004, 49, 1, 25- 31.
  • 6. DellaValle D.M., Roe L.S., Rolls B.J.: Does the consumption of caloric and non-caloric beverages with a meal affect energy intake? Appetite., 2005, 44, 2,187-193.
  • 7. Flood J.E., Roe L.S., Rolls B.J.: The effect of increased beverage portion size on energy intake at a meal. J. Am. Diet. Assoc., 2006, 106, 12, 1984-1990.
  • 8. Nikpartow N., Danyliw A.D., Whiting S.J., et al: Beverage consumption patterns of Canadian adults aged 19 to 65 years. Public Health Nutr., 2012,15, 12, 2175-2184.
  • 9. Han E., Powell L.M.: Consumption patterns of sugar-sweetened beverages in the United States. J. Acad. Nutr. Diet., 2013,113, 1, 43-53.
  • 10. Ji K., Kim Y., Choi K.: Water intake rate among the general Korean population. Sci. Total Environ., 2010 15, 408, 4, 734-739.
  • 11. EFSA, The EFSA European Concise Food Consumption Database. 2008. http://www.efsa.europa.eu/en/datexfoodcdb/datexfooddb.htm.
  • 12. Debuisson C., Lioret S., Touvier M., et al.: Trends in food and nutritional intakes of French adults from 1999 to 2007: results from INCA surveys. Br. J. Nutr. 2010, 103, 7, 1035-1048.
  • 13. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Pod red. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk, Warszawa, PZWL, 2008, 291-319.
  • 14. Bremer A.A., Byrd R.S., Auinger P.: Racial trends in sugar-sweetened beverage consumption among US adolescents: 1988-2004. Int. J. Adolesc. Med. Health., 2011, 23, 3, 279-286.
  • 15. Daniels M.C., Popkin B.M.: Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutr. Rev., 2010, 68, 505-521.
  • 16. Malik V.S., Popkin B.M., Bray G.A.: Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease risk. Circulation. 2010, 23; 121, 11, 1356-1364.
  • 17. Malik V.S., Popkin B.M., Bray G.A.: Sugar-sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care. 2010, 33, 11, 2477-2483.
  • 18. Thomson C.A., Wertheim B.C., Hingle M., et al.: Alcohol consumption and body weight change in postmenopausal women: results from the Women’s Health Initiative. Int. J. Obes. (Lond), 2012, 36, 9, 1158-1164.
  • 19. Zienczuk N., Young T.K., Cao Z.R., Egeland G.M.: Dietary correlates of an at-risk BMI among Inuit adults in the Canadian high arctic: cross-sectional international polar year Inuit health survey, 2007-2008. Nutr J., 2012, 18, 11, 73.
  • 20. Malik V.S., Schulze M.B., Hu F.B.: Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr., 2006, 84, 2, 274-288.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-1c70f553-13f9-4859-8719-f576807d9f6f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.