PL
Celem pracy była ocena zmian struktury spożycia poszczególnych grup napojów na przestrzeni czterech lat. Zostały przeprowadzone dwa niezależne badania przy użyciu kwestionariusza pytań. W pierwszym badaniu wzięło udział 1800 osób, w drugim 1008 osób. Wszyscy uczestnicy badania byli w wieku od 15 do 64 lat, średnia wieku uczestników wynosiła 46 lat. Nie stwierdzono znaczących różnic między rokiem 2006 i 2010 w dobowym spożyciu płynów, przy jednoczesnych znacznych różnicach w strukturze spożywanych napojów. Zaobserwowano rosnący trend w spożyciu wody oraz zmniejszenie się ilości wypijanych napojów słodzonych cukrem oraz napojów mlecznych. Zarejestrowano również pojawienie się niekorzystnego trendu spożywania alkoholu zarówno do posiłków, jak i między nimi. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę uwzględnienia działań edukacyjnych mających na celu wzrost wiedzy żywieniowej społeczeństwa w aspekcie spożywania płynów, nie tylko dotyczących ilości, ale i ich rodzaju.
EN
The aim of this study was the assessment of the changes in the structure of consumption of beverages across a time span of 4 years. Two independent studies using a questionnaire sheet were carried out. 1800 people participated in the first and 1008 in the second study. All the participants were aged between 15 and 64 years with an average age of 46 years. Conducted analysis showed no significant differences between year 2006 and 2010 in the daily consumption of beverages, however, there were major differences in the structure of consumed beverages. An increasing trend in the consumption of water was observed and a decrease in the amount of sugar sweetened beverages and milk based beverages. Additionally, a negative phenomenon in the form of increasing alcohol consumption during meals and in between them has been shown. The obtained results show the need for the development of educational actions aimed towards increasing the amount of nutrition knowledge in the public not only in regards to the amount of beverages consumed but also their type.