PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 38 | 4 |
Tytuł artykułu

Optymalne racje żywnościowe II - eksperymentalna aplikacja Izabella

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Optimum food rations II - experimental Izabella application
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono kolejne etapy tworzenia aplikacji w Excel wykorzystującej moduł Solver do automatycznego układania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów. W oparciu o krajową bazę produktów oraz polskie normy żywienia i zalecenia żywieniowe pracowano nad uzyskaniem programu wspomagającego dietetyka w codziennej pracy. Otrzymana aplikacja spełnia wymagane założenia, znacznie skraca także czas otrzymywania różnorodnych jadłospisów. Połączenie klasycznych norm żywieniowych z matematycznymi metodami optymalizacji zaowocowało uzyskaniem użytecznej aplikacji do układania jadłospisów, zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych. Opracowano aplikację z wykorzystaniem modułu Solver w arkuszu kalkulacyjnym Excel do układania jadłospisów w oparciu o normy żywienia i zalecenia żywieniowe.
EN
The paper presents the steps to create an application in Excel using the Solver module for the automatic stacking properly balanced menus. Based on a national database of products and Polish standards feeding and nutrition program, worked on obtaining a dietitian to assist in daily work. The resulting application meets the required assumptions, significantly reduces the time to receive a variety of menus. The combination of classic nutritional standards with mathematical optimization methods has resulted in obtaining a useful application for laying menus, for both healthy and ill persons.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
4
Opis fizyczny
s.231-244,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra i Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Poznań
autor
Bibliografia
  • 1. Laskowski W.: Optymalne racje żywnościowe. Żyw. Człow. Metab., 2007, 34, 1/2, 209-217.-
  • 2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.-
  • 3. Hoffman M.: Polskie naturalne wody mineralne jako źródło składników mineralnych w diecie. Żyw. Człow. Metab., 2007, 34, 1/2, 348-351.-
  • 4. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007.-
  • 5. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. Otyłość zapobieganie i leczenie. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.-
  • 6. Szurkowska M.: Leczenie otyłości i towarzyszących zaburzeń metabolicznych. Kraków, Wydawnictwo Medyczne, 2006.-
  • 7. Tor A. Excel 2003 w analizach i finansach. Warszawa, TOR-TECH, 2007.-
  • 8. Walkenbach J.: Excel 2003 PL Programowanie w VBA Vademecum profesjonalisty. Gliwice, HELION, 2004.-
  • 9. www.excelforum.pl.-
  • 10. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk (red.): Normy żywienia człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008.-
  • 11. J. Gawęcki (red.): Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010.-
  • 12. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.-
  • 13. www.nutrigenie.biz
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-12c40656-a96f-461f-a2c2-ce3636fbe2cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.