Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
1.Bhunia A.K., 2008. Foodborne Microbial Pathogens. Mechanisms and Pathogenesis. Springer Science + Business Media LLC, New York, s. 137-138.
2.Bad Bug Book, 2012. Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. Second Edition. U.S.Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/ FoodbornelllnessContaminants/ CausesOflllnessBadBugBook/ (dostęp: 2 czerwca 2015).
3.Chodorowski Z., Waldman W., Sein Anand J., 2002. Acute poisoning with Tricholoma equ-estre. Przegląd Lekarski, 59 (4-5), 386-387.
4.Gertig H„ Duda H. 2004. Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa
5.Mortimore S„ Wallace С., 2013. HACCP A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
6.Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (2010-2015). Zakład Epidemiologii NIZ-P-PZH, Departament Zapobiegania oraz Zwalczania Zakażeń i Chorób Zakaźnych u Ludzi GIS. http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpa-ge/epimeld/index_p.html (dostęp: 2 czerwca 2015).
8.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Dz.U. 2011, nr 115, poz. 672.
9.Sein Anand J., Zatrucia grzybami - co warto wiedzieć! Pomorskie Centrum Toksykologii. http://www.pctox.pl/ news.php?extend.20 (dostęp: 26.05.2015).
10.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 26 sierpnia 2006 r. Dz.U. 2006, nr 171 poz. 1225.
11.Wallace C.A., Sperber W.H., Mortimore S.E., 2010. Food Safety for the 21 st Century. Managing HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Wiley-Blackwell, Oxford, Iowa.