PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 09 |

Tytuł artykułu

Bezpieczne grzybobranie. Intoksykacje grzybami trującymi

Autorzy

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

09

Opis fizyczny

s.3-4,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • 1.Bhunia A.K., 2008. Foodborne Microbial Pathogens. Mechanisms and Pathogenesis. Springer Science + Business Media LLC, New York, s. 137-138.
  • 2.Bad Bug Book, 2012. Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. Second Edition. U.S.Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/ FoodbornelllnessContaminants/ CausesOflllnessBadBugBook/ (dostęp: 2 czerwca 2015).
  • 3.Chodorowski Z., Waldman W., Sein Anand J., 2002. Acute poisoning with Tricholoma equ-estre. Przegląd Lekarski, 59 (4-5), 386-387.
  • 4.Gertig H„ Duda H. 2004. Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa
  • 5.Mortimore S„ Wallace С., 2013. HACCP A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
  • 6.Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce (2010-2015). Zakład Epidemiologii NIZ-P-PZH, Departament Zapobiegania oraz Zwalczania Zakażeń i Chorób Zakaźnych u Ludzi GIS. http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpa-ge/epimeld/index_p.html (dostęp: 2 czerwca 2015).
  • 7.Panasiuk L., 1999. Zatrucia grzybami. Medycyna Rodzinna 2, 41-48.
  • 8.Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Dz.U. 2011, nr 115, poz. 672.
  • 9.Sein Anand J., Zatrucia grzybami - co warto wiedzieć! Pomorskie Centrum Toksykologii. http://www.pctox.pl/ news.php?extend.20 (dostęp: 26.05.2015).
  • 10.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 26 sierpnia 2006 r. Dz.U. 2006, nr 171 poz. 1225.
  • 11.Wallace C.A., Sperber W.H., Mortimore S.E., 2010. Food Safety for the 21 st Century. Managing HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Wiley-Blackwell, Oxford, Iowa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-12501f6f-f1ee-4b53-b783-507abf9d4056
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.