PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 13 | 2 |
Tytuł artykułu

Assessment of the risk of exposure to cadmium and lead as a result of the consumption of low-fat dairy products by expectant and lactating women

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Oszacowanie ryzyka narażenia na kadm i ołów kobiet ciężarnych i laktujących w wyniku spożywania produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. The study aimed to assess the risk related to consumption of low-fat dairy products by expectant and lactating women. Material and methods. A survey was used to verify the popularity of such products among expectant and lactating women and then the content of Cd and Pb in low-fat dairy products was determined. Results. In the group of expectant women consuming dairy products, nearly 93% of the respondents consumed low-fat dairy products, while among lactating women the result was 90%. Both the expectant and lactating women mostly preferred milk and fruit yoghurt. It was found that the studied low-fat products did not contain more Cd and Pb than their standard counterparts. Conclusion. Taking into account the intake of low-fat milk and dairy products declared by respondents, such products must be regarded safe in terms of Cd and Pb content. The maximum supply of Cd and Pb for both groups of women did not exceed 3% TWI and 2% BMDL10.
PL
Wstęp. Celem badań było oszacowanie ryzyka związanego ze spożywaniem produktów mlecznych o zredukowanej zawartości tłuszczu przez kobiety w okresie ciąży i laktacji. Materiał i metody. Metodą ankietową sprawdzono popularność tych produktów wśród kobiet ciężarnych i laktujących, a następnie zbadano zawartość Cd i Pb w produktach nabiałowych o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyniki. W grupie kobiet ciężarnych spożywających nabiał produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu spożywało niemal 93% respondentek, wśród kobiet laktujących odsetek sięgał 90%. Mleko oraz jogurty owocowe były najchętniej wybierane przez kobiety zarówno ciężarne, jak i laktujące. Stwierdzono, że badane produkty o obniżonej zawartości tłuszczu nie zawierały więcej Cd i Pb niż odpowiednie produkty standardowe. Wnioski. Biorąc pod uwagę deklarowane przez respondentki spożycie mleka oraz produktów mlecznych o zredukowanej zawartości tłuszczu, należy uznać je za bezpieczne pod względem zawartości Cd i Pb. Maksymalna podaż Cd i Pb w obu grupach kobiet nie przekraczała 3% TWI oraz 2% BMDL10.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
13
Numer
2
Opis fizyczny
p.213-223,fog.,ref.
Twórcy
  • Department of Bromatology and Food Physiology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Bibliografia
  • Bachanek T., Nakonieczna-Rudnicka M., 2009. Nawyki żywieniowe kobiet w ciąży [Dietary habits of pregnant women]. Czas. Stomatol. 62 (10), 800-808 [in Polish].
  • Beydoun M.A., Gary T.L., Caballero B.H., Lawrence R.S., Cheskin L.J., Wang Y., 2008. Ethnic differences in dairy and related nutrient consumption among US adults and their association with obesity, central obesity, and the metabolic syndrome. Am. J. Clin. Nutr. 87, 1914-1925.
  • Birghila S., Dobrinas S., Stanciu G., Soceanu A., 2008. Determination of major and minor elements in milk through ICP-AES. Environ. Eng. Manag. J. 7 (6), 805-808.
  • Bradstreet J., Geier D.A., Kartzinel J.J., Adams J.B., Geier M.R., 2003. A case-control study of mercury burden in children with autistic spectrum disorders. J. Am. Phys. Surg. 3, 76-79.
  • Brantsaeter A.L., Olafsdottir A.S., Forsum E., Olsen S.F., Thorsdottir I., 2012. Does milk and dairy consumption during pregnancy influence fetal growth and infant birthweight? A systematic literature review. Food Nutr. Res. 56: 20050. doi.org/10.3402/fnr.v56i0.20050.
  • Combe N., Boue C., Entressangles B., 2000. Consommation en acides trans et risqué cardio-vasculaire: Etiude Aqitaine. Oléagineux Corps Gras Lipides 1, 30-34.
  • D’Souza H.S., Menezes G., Venkatesh T., 2003. Role of essential trace minerals on the absorption of heavy metals with special reference to lead. Indian J. Clin. Biochem. 18, 154-160.
  • Dobrinas S., Stanciu G., Roncea F., Cucui O., 2010. Quality control of milk and dairy products. Ovidius Univ. Annal. Chem. 21 (1), 91-95.
  • EFSA, 2012 a. Cadmium dietary exposure in the European population. EFSA J. 10, 2551-2588.
  • EFSA, 2012 b. Lead dietary exposure in the European population. EFSA J. 10,2831-2890.
  • Enb A., Abou Donia M.A., Abd-Rabou N.S., Abou-Arab A.A.K., El-Senaity M.H., 2009. Chemical composition of raw milk and heavy metals behavior during Processing of milk products. Global Vet. 3 (3), 268-275.
  • Fels-Klerx van der I., Römkens P., Franz E., van Raamsdonk L., 2011. Modeling cadmium in the feed chain and cattle organs. Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 15 (SI), 53-59.
  • Flaczyk E., Kobus J., Korczak J., 2006. Assessment of consumption of “light” food by students. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 5(1), 173-181.
  • Gabryszuk M., Słoniewski K., Sakowsk T.I., 2008. Macro- and microelements in milk and hair of cows ffom conventional vs. organic farms. Anim. Sci. Pap. Rep. 26 (3), 199-209.
  • Godala M., Pietrzak K., Łaszek M., Gawron-Skarbek A., Szatko F., 2012. Udział produktów mlecznych jako źródła jodu w diecie kobiet ciężarnych [The contribution of dairy products to iodine intake in pregnant women’s diet]. Probl. Hig. Epidemiol. 91 (4), 560-563 [in Polish].
  • Górska-Warsewicz H., 2005. Rozwój rynku produktów mleczarskich [Development of dairy products market]. Przem. Spoż. 10, 20-23.
  • Gundacker C., Pietschnig B., Wittmann J.K., Lischka A., Salzer H., Hohenauer L., Schuster E., 2002. Lead and mercury in breast milk. Pediatrics 110, 873-878.
  • Hyżyk K.A., Sokalska N., 2011. Ocena zmian masy ciała u kobiet w ciąży [The evaluation of body mass changes in pregnant women]. Nowiny Lek. 80 (3), 174-177 [in Polish].
  • Jamioł-Milc D., Stachowska E., Chlubek D., 2010. Skutki spożywania trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w okresie ciąży i laktacji [Effects of dietary trans fatty acids in pregnancy and lactation]. Ann. Acad. Med. 56 (1), 21-27 [in Polish],
  • Jarosz M., Rychlik E., 2009. Obesity - an increasingly widespread problem. Family Med. Prim. Care Rev. 11 (3), 647-653.
  • Jaworska D., 2007. Jakość sensoryczna serów twarogowych o zróżnicowanej zawartości tłuszczu [Sensory quality of regular and reduced-fat quarks]. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (51), 40-50.
  • Kaminarides S., Stamou P., Massouras T., 2007. Comparison of the characteristics of set type yogurt made from ovine milk of different fat content. Int. J. Food Sci. Technol. 42, 1019-1028.
  • Laskey M.A., Prentice A., Hanratty L.A., Jarjou L.M.A., Dibba B., Beavan S.R., Cole T.J., 1998. Bone changes after 3 mo of lactation: influence of calcium intake, breast-milk output, and vitamin D-receptor genotype. Am. J. Clin. Nutr. 67, 685-692.
  • Nishijo M., Nakagawa H., Honda R., Tanabe K., Saito S., Teranishi K., Tawara K., 2002. Effects of maternal exposure to cadmium on pregnancy and breast milk. Occup. Environ. Med. 59, 394-397.
  • Pfeuffer M., Schrezenmeir J., 2007. Milk and the metabolic syndrome. Obes. Rev. 8,109-118.
  • Pirozzo S., Summerbell C., Cameron C., Glasziou P., 2003. Should we recommend low-fat diets for obesity? Obes. Rev. 4 (2), 83-90.
  • Radzymińska M., Smoczyński S.S., Kopeć M., 2008. Persistent organochlorine pesticides, lead, cadmium, nitrate (V) and nitrate (III) in Polish milk and dairy products. Polish J. Environ. Stud. 17 (1), 95-100.
  • Sasaki K., Nishioka T., Ishizuka Y., Saeki M., Kawashima T., Irie M., Mitsumoto M., 2007. Comparison of sensory traits and preferences between food co-product fermented liquid (FCFL)-fed and formula-fed pork loin. Asian- Aust. J. Anim. Sci. 20, 1272-1277.
  • Snijder M.B., van der Heijden A.A., van Dam R.M., Stehouwer C.D., Hiddink G.J., Nijpels G., Heine R.J., Bouter L.M., Dekker J.M., 2007. Is higher dairy consumption associated with lower body weight and fewer metabolic disturbances? The Hoorn Study. Am. J. Clin. Nutr. 85, 989-995.
  • Sobczak M., Jabłoński E., 2007. Składniki mineralne w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Cz. 1. Makrominerały: wapń, magnez, fosfor, sód, potas, chlor [Minerał elements in diet of pregnant and breast-feeding women. Part 1. Macro minerals: calcium, magnesium, phosphorus, sodium, potassium, chloride]. Przegl. Lek. 64 (3), 165-169 [in Polish],
  • Starska K., Wojciechowska-Mazurek M., Mania M., Brulińska-Ostrowska M., Biernat U., Karłowski K., 2011. Noxious elements in milk and milk products in Poland. Polish J. Environ. Stud. 20 (4), 1043-1051.
  • Sughis M., Penders J., Haufroid V., Nemery B., Nawrot T.S., 2011. Bone resorption and environmental exposure to cadmium in children: a cross - sectional study. Envi- ron. Health 10, 104-109.
  • Suliga E., 2011. Nutritional behaviours of pregnant women. Pediat. Endocrinol. Diabet. Metab. 17 (2), 76-81.
  • Sunyecz J.A., 2008. The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis. Ther. Clin. Risk Manag. 4 (4), 827-836.
  • Szkoda J., Żmudzki J., 1996. Zawartość pierwiastków toksycznych w mleku krowim i serach. Bromat. Chem. Toksykol. 4, 375-380.
  • Waszkowiak K., Szymandera-Buszka K., Szewczyk M., 2010. Udział produktów mlecznych jako źródła jodu w diecie kobiet ciężarnych [The contribution of dairy products to iodine intake in pregnant women’s diet]. Probl. Hig. Epidemiol. 91 (4), 560-563 [in Polish],
  • WHO, 2001. Healthy eating during pregnancy and breast feeding. Booklet for mothers. [online], www.euro.who.int.
  • Winiarska-Mieczan A., Kwiecień M., Dymek T., 2007. Źródła białka w diecie studentów lubelskich uczelni [Sources of protein in the Lublin students diets]. Żyw. Czł. Metab. 5, 1517-1524 [in Polish],
  • Wojtyła A., Bojar I., Boyle P., Zatoński W., Marcinkowski J.T., Biliński P., 2011. Nutritional behaviours among pregnant women from rural and urban environments in Poland. Ann. Agric. Environ. Med. 18, 169-174.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0e71abd4-452b-4d90-9fa3-301c57b3cc2f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.