EN
Background. The study aimed to assess the risk related to consumption of low-fat dairy products by expectant and lactating women. Material and methods. A survey was used to verify the popularity of such products among expectant and lactating women and then the content of Cd and Pb in low-fat dairy products was determined. Results. In the group of expectant women consuming dairy products, nearly 93% of the respondents consumed low-fat dairy products, while among lactating women the result was 90%. Both the expectant and lactating women mostly preferred milk and fruit yoghurt. It was found that the studied low-fat products did not contain more Cd and Pb than their standard counterparts. Conclusion. Taking into account the intake of low-fat milk and dairy products declared by respondents, such products must be regarded safe in terms of Cd and Pb content. The maximum supply of Cd and Pb for both groups of women did not exceed 3% TWI and 2% BMDL10.
PL
Wstęp. Celem badań było oszacowanie ryzyka związanego ze spożywaniem produktów mlecznych o zredukowanej zawartości tłuszczu przez kobiety w okresie ciąży i laktacji. Materiał i metody. Metodą ankietową sprawdzono popularność tych produktów wśród kobiet ciężarnych i laktujących, a następnie zbadano zawartość Cd i Pb w produktach nabiałowych o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyniki. W grupie kobiet ciężarnych spożywających nabiał produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu spożywało niemal 93% respondentek, wśród kobiet laktujących odsetek sięgał 90%. Mleko oraz jogurty owocowe były najchętniej wybierane przez kobiety zarówno ciężarne, jak i laktujące. Stwierdzono, że badane produkty o obniżonej zawartości tłuszczu nie zawierały więcej Cd i Pb niż odpowiednie produkty standardowe. Wnioski. Biorąc pod uwagę deklarowane przez respondentki spożycie mleka oraz produktów mlecznych o zredukowanej zawartości tłuszczu, należy uznać je za bezpieczne pod względem zawartości Cd i Pb. Maksymalna podaż Cd i Pb w obu grupach kobiet nie przekraczała 3% TWI oraz 2% BMDL10.