PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Evaluation of bone mineral density of students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena gęstości mineralnej kości studentów Państwowej Szkoły Wyższej im.Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Nutritional status is one of the factors enabling prediction the possibility of emergence and development of civilization diseases. Correct mineral nutritional status is important and particularly proper bones calcification. The aim of the work was to assess bone mineral density of female and male students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Consumption of products which are the main source of calcium in the students’ diet was assessed as well. Material and methods. Bone mineral density was measured by densitometry method. The consumption of food that are sources of calcium in students’ diet was assessed by questionnaire. Results. In groups of women, changes characteristic of osteopenia were showed among 54.9 % women to 25 years and 67.6 % in the older group. Changes characteristic of osteoporosis were found too. In the group of men aged up to 25 changes typical of osteopenia revealed 62.3% and characteristic of osteoporosis 6.6% of examined students. Among 9 older students changes typical of osteopenia were found among 44.4%. Dairy products were main source of calcium in students’ daily food rations. Conclusions. There is a need to take action in the field of nutritional health education, including the practical application of knowledge in the prevention of osteopenia and osteoporosis , addressed to young people. Students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska should be included in the program of nutrition education program for the prevention of osteoporosis.
PL
Wprowadzenie. Stan odżywienia jest jednym z czynników umożliwiających możliwość prognozowania powstania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Ważny jest prawidłowy stan odżywienia mineralnego, a szczególnie prawidłowe uwapnienie kości. Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości studentek i studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Oceniono także ilość produktów spożywanych przez studentów, będących podstawowym źródłem wapnia w ich diecie. Materiał i metody. Uwapnienie kości mierzono metodą densytometryczną na kości przedramienia, przy użyciu aparatu EXA 3000. Konsumpcja produktów spożywczych będących źródłem wapnia w diecie studentów oceniana była metodą ankietową. Wyniki. W obydwu badanych grupach duży odsetek kobiet wykazywał zmiany charakterystyczne dla osteopenii – 54,9% u kobiet do 25 lat i 67,6% w grupie starszych studentek. Wykazano także zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. W grupie mężczyzn do 25 lat zmiany typowe dla osteopenii miało 62,3%, a dla osteoporozy 6,6%. Wśród 9 starszych studentów zamiany w uwapnieniu wskazujące na osteopenię miało 44,4% badanych. Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Wnioski. Istnieje potrzeba podejmowania działań w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, obejmujących praktyczne wykorzystanie wiedzy w profilaktyce osteopenii i osteoporozy, skierowanych do osób młodych. Studenci z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej powinni być objęci programem edukacji żywieniowej w zakresie profilaktyki osteoporozy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

p.7-13,ref.

Twórcy

autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Biala Podlaska, Poland
  • Military Institute of Hygiene and Epidemiology in Warsaw, Kozielska 4, 01-163 Warsaw, Poland
autor
  • Military Institute of Hygiene and Epidemiology in Warsaw, Warsaw, Poland
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Biala Podlaska, Poland
autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biala Podlaska, Biala Podlaska, Poland

Bibliografia

  • 1. Holecki M, Zahorska-Markiewicz B, Więcek A, Nieszporek T, Żak-Gołąb A. Obesity and bone metabolism. Endokrynol Pol. 2008; 59(3): 218-223 (in Polish).
  • 2. Arden N. Czynniki rozwoju osteoporozy. In: Badurski JE., editor. Osteoporoza – aktualny stan wiedzy. Warszawa: Borgis; 2000. p. 36-49 (in Polish).
  • 3. Iwańczak B, Krzesiek E, Iwańczak F. Osteoporosis and osteopenia in children and adolescents causes, diagnostics and treatment. Clin Exp Med. 2004;13(1): 177-184 (in Polish).
  • 4. Marcinkowska-Suchowierska E. Osteoporoza diagnostyka, profilaktyka i leczenie. Warszawa: PZWL ; 1999 (in Polish).
  • 5. Krela-Kaźmierczak I. Nutritional and environmental risk factors and the prevention of osteoporosis. Nowiny Lek. 2000; 69(7): 612-628 (in Polish).
  • 6. Suliga E. Health behaviors related to the nutrition of adults and elderly people. Hygeia Public Health. 2010; 32: 44-48 (in Polish).
  • 7. Krejpcio Z, Staniek H, Śmigiel-Papińska D, Wójciak R, Król E. Assessment of the content of calcium, phosphorus and magnesium in the daily food rations in selected groups of population. Pol J Hum Nutr Metab. 2005; 32:133-136 (in Polish).
  • 8. Bronkowska M, Biernat J, Sadowska B. Dietary supply of selected mineral components in food rations of perimenopausal women. Bromat Chem Toksykol. 2009; XLII(1): 24-29 (in Polish).
  • 9. Gacek M. Estimation of the level of nourishing ingredients intake in a group of young women doing fitness as recreation. Roczn PZH. 2009; 60(4): 375-379 (in Polish).
  • 10. Bolesławska I, Przysławski J, Schlegel-Zawadzka M, Grzymisławski M. The contents of mineral compounds in daily food rations taken by men and woman under traditional and low carbohydrate “optimal” diet. Żywność Nauka Technologia Jakość. 2009, 4(65), 303–311 (in Polish).
  • 11. Dybkowska E, Świderski F, Waszkiewicz-Robak B. Mineral components intake in average diet of Warsaw adult inhabitants in the comparison with Polish diet. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin-Pol. 2004, 59: 14-18.
  • 12. Rajska-Neuman A. Osteoporosis – definition, epidemiology, diagnosing, treatment and prophylaxis. Farmacja Współczesna 2008, 1: 47-53 (in Polish).
  • 13. Baran D, Sorensen A, Grimes J, Lew R, Karellas A, Johnson B, Roche J. Dietary modification with dairy products for preventing vertebral bone loss in premenopausal women: a three-year prospective study. J Clin Endocrynol Metab. 1990, 70(1): 264–270 (in Polish).
  • 14. Smith EL, Billigan C, Smith PE, Sempos CT . Calcium supplementation and bone loss in middle – aged women. Am J Clin Nutr. 1989, 50: 833–842.
  • 15. Dawnson-Hughes B, Harris SS, Krall EA, Dallal GE. Effect of calcium and vitamin D supplementation on bone density in men and women 65 years of age or older. New Eng J Med. 1997, 337: 670–676.
  • 16. Bertrandt J, Kłos A, Szymańska W. Assessment of bone calcification in students from selected universities. Probl Hig Epidemiol. 2013, 94(1): 130-133 (in Polish).
  • 17. Bertrandt J, Kłos A, Rozmysł E. Assessment of mineral bone density of young men and women serving in the Polish Army. Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego. Warszawa: SGGW; 2004 (in Polish).
  • 18. Bertrandt J, Kłos A. Densitometric assessment of bones density of men and women living in Warsaw’s neighbourhood. Lek Wojsk. 2008, 2-4: 81-84 (in Polish).
  • 19. Bertrandt J, Kłos A, Bertrandt B, Tomczak A. Evaluation of bone mineral density of aircraft flying in the transport aviation units of the Polish Air Forces. Ann Nutr Metab. 2015, 67(suppl.1): 419.
  • 20. Kopiczko A, Cieplińska J. Bone mineral density and style of feeding and nutrition status male and female students physiotherapy. Folia Pomer Univ Technol Stetin, Agric, Aliment, Pisc, Zootech. 2014, 310(30): 55–66 (in Polish).
  • 21. Bertrandt J, Kozicki T, Kłos A, Kobos Z. Assessment of influence of calcium delivery with daily food rations on mineral bone density of soldiers serving in Polish Army Units. Metal Ions in Biology and Medicine 2004, 8: 410-413.
  • 22. Gaździńska A. Badania wydatku energetycznego oraz wybranych wskaźników stanu odżywienia słuchaczy Wyższej Oficerskiej Szkoły Sił Powietrznych w Dęblinie. Rozprawa doktorska. Warszawa 2010 (in Polish).
  • 23. Bertrandt J, Kłos A, Sawicki K. Wpływ ujednoliconego sposobu żywienia na stan odżywienia młodych mężczyzn pełniących służbę w jednostkach Sił Szybkiego Reagowania WP w latach 2002-2003. VI Krajowe Warsztaty Żywieniowe. Poznań - Kraków 2004: 75-76 (in Polish).
  • 24. Bertrandt J, Kłos A, Szymańska W, Kłos K, Bertrandt B. Bone calcification of first-year students of the Main School of Fire Service in Poland. Probl Hig Epidemiol. 2014, 95(1): 98-101.
  • 25. Bertrandt J, Kłos A. Densitometric assessment of bone calcification in students of Maria Sklodowska-Curie Warsaw Academy. Probl Hig Epidemiol 2011, 92(3): 648-651 (in Polish).
  • 26. Broda G, Rywik S. Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie stanu zdrowia ludności – projekt WO BASZ. Kardiol Pol 2005, 63: 601-604 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0d9d3a9a-d334-49e2-8fc3-caf5dcd12c5e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.