EN
Background. Nutritional status is one of the factors enabling prediction the possibility of emergence and development of civilization diseases. Correct mineral nutritional status is important and particularly proper bones calcification. The aim of the work was to assess bone mineral density of female and male students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Consumption of products which are the main source of calcium in the students’ diet was assessed as well. Material and methods. Bone mineral density was measured by densitometry method. The consumption of food that are sources of calcium in students’ diet was assessed by questionnaire. Results. In groups of women, changes characteristic of osteopenia were showed among 54.9 % women to 25 years and 67.6 % in the older group. Changes characteristic of osteoporosis were found too. In the group of men aged up to 25 changes typical of osteopenia revealed 62.3% and characteristic of osteoporosis 6.6% of examined students. Among 9 older students changes typical of osteopenia were found among 44.4%. Dairy products were main source of calcium in students’ daily food rations. Conclusions. There is a need to take action in the field of nutritional health education, including the practical application of knowledge in the prevention of osteopenia and osteoporosis , addressed to young people. Students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska should be included in the program of nutrition education program for the prevention of osteoporosis.
PL
Wprowadzenie. Stan odżywienia jest jednym z czynników umożliwiających możliwość prognozowania powstania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Ważny jest prawidłowy stan odżywienia mineralnego, a szczególnie prawidłowe uwapnienie kości. Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości studentek i studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Oceniono także ilość produktów spożywanych przez studentów, będących podstawowym źródłem wapnia w ich diecie. Materiał i metody. Uwapnienie kości mierzono metodą densytometryczną na kości przedramienia, przy użyciu aparatu EXA 3000. Konsumpcja produktów spożywczych będących źródłem wapnia w diecie studentów oceniana była metodą ankietową. Wyniki. W obydwu badanych grupach duży odsetek kobiet wykazywał zmiany charakterystyczne dla osteopenii – 54,9% u kobiet do 25 lat i 67,6% w grupie starszych studentek. Wykazano także zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. W grupie mężczyzn do 25 lat zmiany typowe dla osteopenii miało 62,3%, a dla osteoporozy 6,6%. Wśród 9 starszych studentów zamiany w uwapnieniu wskazujące na osteopenię miało 44,4% badanych. Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Wnioski. Istnieje potrzeba podejmowania działań w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, obejmujących praktyczne wykorzystanie wiedzy w profilaktyce osteopenii i osteoporozy, skierowanych do osób młodych. Studenci z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej powinni być objęci programem edukacji żywieniowej w zakresie profilaktyki osteoporozy.