PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 47 |
Tytuł artykułu

Fat fraction components' content in milk of Polish Red cows

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Profil kwasów tłuszczowych w mleku krów rasy polskiej czerwonej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Fat fraction components' content in milk of Polish Red cows. The observations were carried out on 12 Polish Red breed (pc) cows on farm in Szczyrzyc. In this experiment the components of milk fat fraction including fatty acid profile and the content of vitamins were characterized. The level of these components depends on feeding season. During the period of feeding the cows on pastures, their milk contained significantly higher amount of such nutritional elements as: BA, TVA, LA, CLA, PUFA, n-6 and n-3 as well as vitamin A, and β-carotene than the milk of cows fed with PMR system. It should be emphasized that that the CLA level in milk of a pasture-fed cows is very high - two times higher than that observed in PMR feeding system.
PL
Profil kwasów tłuszczowych w mleku krów rasy polskiej czerwonej. Badania przeprowadzono na krowach rasy polskiej czerwonej w oborze O.O. Cystersów w Szczyrzycu. Analizowano profil kwasów tłuszczowych i zawartość witamin w mleku. Ich zawartość zależała od sezonu żywienia. Mleko krów z okresu żywienia letniego opartego na pastwisku zawierało więcej następujących składników: BA, TVA, LA, CLA, PUFA, n-6 i n-3, jak również witaminy A i β-karotenów niż mleko krów żywionych systemem PMR. Należy podkreślić, że w mleku krów żywionych na pastwisku poziom CLA był dwa razy większy niż u krów żywionych systemem PMR.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
47
Opis fizyczny
p.79-86,ref.
Twórcy
  • Faculty of Animal Breeding, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • BARŁOWSKA J.B., 2007: Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowanych w Polsce. Rozprawy Naukowe AR Lublin, z. 321.
  • CHILLIARD Y., FERLAY A., DOREAU M., 2001: Effect of different types of forages, animal fat or marine oils in cow's diet on milk fat secretion and composition, especially conjugated linoleic acid (CLA) and polyunsaturated fatty acids. Livest. Prod. Sci., 70, 31-48.
  • DHIMAN T.R., ANAND G.R., SATTER L.D., PARJZA M.W., 1999: Conjugated linoleic acid content of milk cows fed different diets. J. Dairy Sci., 82, 10,2146-2156.
  • ELGERSMA A., ELLEN G., VAN DER HORST H., BOER H., DEKKER P.R., TAMMINGA S., 2004a: Quick changes in milk fat composition from cows after transition from fresh grass to a silage diet. Animal Feed Sci. Technol., 117, 13-27.
  • HAGUE A., BUTT AJ., PARASKEVAC, 1996: The role of butyrate in human colonic epithelial cells: an energy source or inducer of differentiation and apoptosis. Proc. of the Nutrition Society, 55, 937-943.
  • JAHREIS G., FRITSCHE J., STEINHART H., 1997: Conjugated linoleic acid in milk fat: high variation depending on production system. Nutr. Res., 17,9,1479-1484.
  • JENSEN R.G., 2002: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to december 2000. J. Dairy Sci., 85, 2, 295-350.
  • JENSEN S.K., JOHANNSEN A.K.B., HERMANSEN J.E., 1999: Quantitative secretion and maximal secretion capacity of retinol, β-carotene and α-tocopherol into cows' milk. J. Dairy Res., 66: 511-522.
  • KELLY M.L., KOLVER E.S., BAUMAN D.E., AMBUGH M.E., MULLER L.D., 1998: Effect of intake of pasture on concentrations oftonjugated linoleic acid in milk of lactating cows. J. Dairy Sci., 81,6, 1630-1636.
  • KUCZYŃSKA B., REKLEWSKA B., KARASZEWSKA A., 1999: Profil kwasów tłuszczowych w mleku wymieniowym i zbiorczym krów czarno-białych z kilku rejonów Polski. Zesz. Nauk. Przeglądu Hodowlanego, 44, 143-150.
  • KUCZYŃSKA B., 2001: Badanie czynników warunkujących zmiany jakości tłuszczu mleka krowiego i koziego. Praca doktorska SGGW Warszawa.
  • LAWLESS E, STANTON C, ESCOP P., DEVERY R., DILLON P., MURPHY J.J., 1999: Influence of breed on bovine milk cis-9, trans - 11- conjugated linoleic acid content. Liv. Prod. Sci, 62, 43-49.
  • LOOR J.J., SORIANO F.D., LIN X., HERBEIN J.H., POLAN C.E., 2003: Grazing allowance after the morning or afternoon milking for lactating cows fed a total mixed ration (TMR) enhances trans 11-18:1 and cis 9, trans 11-18:2 (rumenic acid) in milk fat to different extents. Anim. Feed Sci. Technology, 103, 105-119.
  • NAŁĘCZ-TARWACKA T, GRODZKI H., 2005: Influence of early spring feeding on fatty acid levels of cow's milk. Pol. J. Food Nutr. Sci., 14/55, 1,67-70.
  • NAŁĘCZ-TARWACKA T, 2006: Wpływ wybranych czynników na zawartość funkcjonalnych składników tłuszczu mleka krów. Rozprawy Naukowe i Monografie. Wydawnictwo SGGW w Warszawie.
  • PARODI P.W., 1997: Cow's milk fat components as potential anticarcinogenic agents. J. Nutr., 127, 1055-1060.
  • PRZYBOJEWSKA B., RAFALSKI H., 2003: Kwasy tłuszczowe występujące w mleku a zdrowie człowieka. Krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe SCFA (cz. 1). Przegląd Mleczarski, 4, 148-151.
  • REKLEWSKA B., BERNATOWICZ E., REKLEWSKI Z., NAŁĘCZ-TARWACKA T, KUCZYŃSKA B., ZDZIARSKI K., OPRZĄ-DEK A., 2003: Zawartość biologicznie aktywnych składników w mleku krów zależnie od systemu żywienia i sezonu. Zesz. Nauk. Przeglądu Hodowlanego, 68, 1, 85-98.
  • REKLEWSKA B., BERNATOWICZ E., REKLEWSKI Z., KUCZYŃSKA B., ZDZIARSKI K, SAKOWSKI T, SŁONIEWSKI K, 2005: Functional components of milk produced by polish black and white, polish red and simental cows. Electronic J. Polish Agric. Univ. 8, 3.
  • SCHROEDER G.F., DELAHOY J.E., VIDAURRETA I., BARGO E, GALIOSTRO G.A., MULLER L.D., 2003: Milk fatty acid composition of cows fed a total mixed ration or pasture plus concentrates replacing corn with fat. J. Dairy Sci., 86, 10, 3237-3248.
  • SZAREK J., FELEŃCZAK A, CZAJA H., 1996: Stan hodowli bydła czerwonego (PC) i jej perspektywy. Sympozjum Naukowe w Olsztynie: Hodowla bydła w Polsce historia i przeszłość.
  • WHITE S.L., BERTRAND J.A., WADE M.R, WASHBURN S.P., GREEN J.T., JENKINS T C , 2001: Comparison of fatty acid content of milk from Jersey and Holstein cows consuming pasture or a total mixed ration. J. Dairy Sci., 84, 10, 2295-2301. ŻURKOWSKI M., DUNIEC M., 2005: Struktura genetyczna bydła polskiego czerwonego na podstawie badań grup krwi oraz sekwencji mikrosatelitarnych niekodujących i kodujących DNA. Wiadomości Zootechniczne, R. XLIII, 2: 44-54.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-08776fc2-074b-4bbf-93e8-35563a6b6154
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.