EN
Fat fraction components' content in milk of Polish Red cows. The observations were carried out on 12 Polish Red breed (pc) cows on farm in Szczyrzyc. In this experiment the components of milk fat fraction including fatty acid profile and the content of vitamins were characterized. The level of these components depends on feeding season. During the period of feeding the cows on pastures, their milk contained significantly higher amount of such nutritional elements as: BA, TVA, LA, CLA, PUFA, n-6 and n-3 as well as vitamin A, and β-carotene than the milk of cows fed with PMR system. It should be emphasized that that the CLA level in milk of a pasture-fed cows is very high - two times higher than that observed in PMR feeding system.
PL
Profil kwasów tłuszczowych w mleku krów rasy polskiej czerwonej. Badania przeprowadzono na krowach rasy polskiej czerwonej w oborze O.O. Cystersów w Szczyrzycu. Analizowano profil kwasów tłuszczowych i zawartość witamin w mleku. Ich zawartość zależała od sezonu żywienia. Mleko krów z okresu żywienia letniego opartego na pastwisku zawierało więcej następujących składników: BA, TVA, LA, CLA, PUFA, n-6 i n-3, jak również witaminy A i β-karotenów niż mleko krów żywionych systemem PMR. Należy podkreślić, że w mleku krów żywionych na pastwisku poziom CLA był dwa razy większy niż u krów żywionych systemem PMR.