PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 30 | 2 |
Tytuł artykułu

Effect of the expanding process on the content of phenolic compounds in expanded grains

Warianty tytułu
PL
Wpływ procesu ekspandowania na zawartość związków fenolowych w poppingu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the study was to determine to what extent the process of expansion affects the interaction of phenolic compounds with other dry matter components such as starch, cellulose, fiber and protein. As a research material millet grains and popping were used. The content of total phenolic compounds and contents of free and liberated from the ester and glycosidic bonds phenolic acids were determined. The content of phenolic compounds was analysed spectrophotometrically. To induce a characteristic color reaction a Folin-Ciocalteu reagent was used. The measurement was performed at a wavelength of 720 nm to the blank sample. Results were expressed as D-catechin. The content of phenolic compounds, extracted with 80% methanol was 157.97 mg/100g dry matter for millet grain and 129.45 mg/100 g dry matter for popping.
PL
Celem pracy było ustalenie, w jakim stopniu proces ekspandowania wpływa na interakcję związków fenolowych z innymi składnikami suchej masy np. skrobią, celulozą, błonnikiem i białkiem. Materiałem badawczym było ziarno prosa oraz popping. Oznaczono zawartość związków fenolowych ogółem, zawartość wolnych i uwolnionych z połączeń estrowych i glikozydowych fenolokwasów. Zawartość związków fenolowych oznaczono spektrofotometrycznie. Do wywołania charakterystycznej reakcji barwnej stosowano odczynnik Folina-Ciocalteu. Pomiar wykonano przy długości fali 720 nm wobec próby odczynnikowej. Wyniki podano w przeliczeniu na D-katechinę. Zawartość związków fenolowych, wyodrębnionych 80% metanolem, wynosiła w ziarnie prosa 157,97 mg/100 g s.m., a w poppingu 129,45 mg/100g s.m.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
30
Numer
2
Opis fizyczny
p.159-172,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Siences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Pl.Cieszynski 1, 10-957 Olsztyn, Poland
  • Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Faculty of Food Siences, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
Bibliografia
  • Aoac (Assotiation of the Official Analytical Chemists) 1974. Official Methods of Analysis, Washington DC, 9: 110.
  • BOCK P.E., SRINIVASAN K.R., SHORE J.D. 1981. Activation of intrinsic blood coagulation by ellagic acid: insoluble ellagic acid-metal ion complexes are the activating species. Biochemistry, 20 (25): 7258–7266.
  • CHANDRASEKARA A., SHAHIDI F. 2010. Content of Insoluble Bound Phenolics in Millets and Their Contribution to Antioxidant Capacity. J. Agric. Food Chem., 58 (11): 6706–6714.
  • CHOI Y., JEONG H.S., LEE J. 2007. Antioxidant activity of methanolic extracts from some grains consumed in Korea. Food Chem., 103: 130–138.
  • CZAPSKI J., GÓRECKA D. (red.). 2014. Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • CZERWIŃSKA D. 2010. Wartość odżywcza i wykorzystanie prosa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, nr 10: 11–12.
  • GARCIA-SALAS P., MORALES-SOTO M., SEGURA-CARRETERO A., FERNÁNDEZ-GUTIÉRREZ A, 2010. PhenolicCompound-Extraction Systems for Fruit and Vegetable Samples. Molecules,15, 8813–8826.
  • GAWLIK-DZIKI U. 2004. Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41): 29–40.
  • GĄSIOROWSKI H. (red.) 1997. Jęczmień; Państwowe Wyd. Rolnicze i Leśne, Poznań.
  • GRAJEK W. (red.). 2007. Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Wyd. Naukowo-Techniczne Warszawa.
  • IZADI Z., NASIRPOUR A., IZADI M., IZADI T. 2012. Reducing blood cholesterol by a healthy diet. Int. Food Res. J., 19(1): 29–37.
  • KIM J.-S., HYUN T.K., KIM M.J. 2010. Anti-oxidative activities of sorghum, foxtail millet and proso millet extracts. African Journal of Biotechnology, 9(18): 2683–2690.
  • KOPCEWICZ J., LEWAKA S. 2002. Fizjologia roślin. Wyd. PWN, Warszawa.
  • KUBICKA E., JĘDRYCHOWSKI L. 2001. Wpływ związków fenolowych ekstrahowanych z nasion dyni na aktywnośćnatywnej lipooksygenazy. Rośliny Oleiste, Tom XXII: 609–615.
  • MAILLARD M.N., BERSET C. 1995. Evaluation of antioxidant activity during killing: role of insoluble bound phenolic acids of barley and malt. J. Agric. Food Chem., (43): 1789-1793.
  • Peterson D.M., Emmons Ch.L., Hibbs A.H. 2001. Phenolic antioxidants and antioxidants activity in pearling fractions of oat groats. J. Cereal Sci., (3): 97–103.
  • ROSS K.A., BETA T., ARNTFIELD S.D. 2009. A comparative study of phenolic acids identified and quantified in dry beans using HPLC as affected by different extraction and hydrolysis methods. Food Chem., (113): 336–344.
  • SHAHIDI F., NACZK M. 2006. Phenolics in Food and Nutraceutical.. CRC PRESS Boc. Raton London New York Washington, D.C.
  • TROSZYŃSKA A., CISKA E. 2002. Phenolic compounds of seed coats of white and coloured varieties of pea (Pisumsativum L.) and their total antioxidant activity. Czech J. Food Sci., ( 20): 15–22.
  • TYBURCY A. 2000. Obróbka termiczna ziarna zbóż u nasion sojowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 03:12.
  • WATSON R.R. (red.) 2014. Polyphenols in Plants: Isolation, Purification and Extract Preparation. Academic Press Elsevier.
  • WOŁOCH R., PYSZ M., BIEŻANOWSKA-KOPEĆ R. 2007. Potencjał antyoksydacyjnyowsa owsa badany trzema różnymi metodami. Biu. Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243): 109–117.
  • ZADERNOWSKI R. 1987. Studia nad związkami fenolowymi mąk rzepakowych i rzepikowych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olstenensis. Technologia Alimentorum, (21): 1–55.
  • ZHANG LIZHEN, LIU RUIHAI, NIU WEI 2014. Phenolic acid composition of three diverse varieties of proso millet. http://figshare.com/articles/–Phenolic–acid–composition–of–three–diverse–varieties–of–proso–millet–/1129259
  • ZIELIŃSKI H. ACHREMOWICZ B. PRZYGODZKA M. 201. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (80): 5–26.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0413a171-0e27-478d-b93d-94a210bdcf76
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.