EN
The aim of the study was to determine to what extent the process of expansion affects the interaction of phenolic compounds with other dry matter components such as starch, cellulose, fiber and protein. As a research material millet grains and popping were used. The content of total phenolic compounds and contents of free and liberated from the ester and glycosidic bonds phenolic acids were determined. The content of phenolic compounds was analysed spectrophotometrically. To induce a characteristic color reaction a Folin-Ciocalteu reagent was used. The measurement was performed at a wavelength of 720 nm to the blank sample. Results were expressed as D-catechin. The content of phenolic compounds, extracted with 80% methanol was 157.97 mg/100g dry matter for millet grain and 129.45 mg/100 g dry matter for popping.
PL
Celem pracy było ustalenie, w jakim stopniu proces ekspandowania wpływa na interakcję związków fenolowych z innymi składnikami suchej masy np. skrobią, celulozą, błonnikiem i białkiem. Materiałem badawczym było ziarno prosa oraz popping. Oznaczono zawartość związków fenolowych ogółem, zawartość wolnych i uwolnionych z połączeń estrowych i glikozydowych fenolokwasów. Zawartość związków fenolowych oznaczono spektrofotometrycznie. Do wywołania charakterystycznej reakcji barwnej stosowano odczynnik Folina-Ciocalteu. Pomiar wykonano przy długości fali 720 nm wobec próby odczynnikowej. Wyniki podano w przeliczeniu na D-katechinę. Zawartość związków fenolowych, wyodrębnionych 80% metanolem, wynosiła w ziarnie prosa 157,97 mg/100 g s.m., a w poppingu 129,45 mg/100g s.m.