PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2017 | 11 |
Tytuł artykułu

Sytuacja ekonomiczno-finansowa producentów mięsa i jego przetworów w I półroczu 2017 roku

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Największą branżą polskiego przemysłu spożywczego jest przemysł mięsny (łącznie z drobiarskim), którego udział zarówno w sprzedaży artykułów spożywczych, napojów i wyrobów tytoniowych, jak i liczbie osób pracujących w sektorze jest najwyższy ze wszystkich branż. Firmy mięsne są również ważnym podmiotem w obrotach handlu zagranicznego. Eksport mięsa i jego przetworów (łącznie z żywcem) w I półroczu 2017 roku stanowił bowiem około 20% wartości produktów rolno-spożywczych lokowanych na rynkach międzynarodowych. Udział w imporcie był nieco niższy, gdyż wyniósł około 13%, ale saldo obrotów mięsem i jego przetworami (również łącznie z żywcem) stanowiło ponad 38% salda w handlu rolno-spożywczym.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
11
Opis fizyczny
s.34-37,rys.,tab.,wykr.
Twórcy
autor
  • Zakład Ekonomiki Przemysłu Spożywczego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-03a5e700-d091-494a-a5de-fb8f4ad26461
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.