Buraczewska L., Pastuszewska B., Smulikowska S., 2010. Wartość paszowa nasion łubinu w żywieniu świń, drobiu i ryb. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., z. 550: 21-31.
Chilomer K., Zaleska K., Ciesiołka D., Gulewicz P., Frankiewicz A., Gulewicz K., 2010. Changes in the alkaloid, a-galactosides and protein fractions content during germination of different lupin species. Acta Soc. Bot. Pol., Tom 79, Nr 1: 11-20.
DLG - tabele wartości pokarmowej pasz i norm żywienia przeżuwaczy, 1997. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe VIT-TRA: 102-104.
Gdala J., Jansman A.J. M., van Leeuwen P., Huisman J., Verstegen M.W.A., 1996. Lupins (L. lu- teus, L. albus, L. angustifolius) as a protein source for young pigs. Anim. Feed. Sci. Tech., Tom 62, Wyd. 2-4: 239-249.
Gonzales N., Champion S.A., Gonzales F., 1990. Proceedings of 6th International Lupin Confe¬rence. Chile: 44.
Gulewicz K., 1988. Badania nad kompleksowym wykorzystaniem białka i innych składników na¬sion łubinu gorzkiego. Zakład Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań: 5-32.
Gulewicz P., Ciesiołka D., Frias J., Vidal-Valverde C., Frejnagel S., Trojanowska K., Gulewicz K., 2000. Simple method of isolation and purification of a-galactosides from legumes. J. Agr. Food. Chem., 48 (8): 3120-3123.
Gulewicz P., Szymaniec S., Bubak B., Frias J., Vidal-Valverde C., Trojanowska K., Gulewicz K., 2002. Biological activity of a-galactoside preparations from Lupinus angustifolius L. and Pisum sativum L. seeds. J. Agr. Food. Chem., 50: 384-389.
Jasińska Z., Kotecki A., 1993. Rośliny strączkowe. Wydawnictwo Naukowe PWN: 34-60.
Lindahl I., Davis R.E., Ellis N.R., 1946. Effect of Temperature and Length of Storage on Ensilage Made from Cooked White Potatoes. J. Anim Sci., 5: 279-284.
Manczak T., Dolata A., Wiatr K., 2007. The contents of quinolizidine alkaloids and gramine in seeds of lupin cultivars registered in Poland, Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., nr 522: 463-471.
Muzquiz M., Cuadrado C., Ayet G., De la Cuadra C., Burbano C., Osagie A., 1994. Variation of al¬kaloid components of lupin seeds in 49 genotypes of Lupinus albus L. from different countries and locations. J. Agr. Food. Chem., 42(7): 1447-1450.
Pastuszewska B., 1993. Łubin w żywieniu zwierząt. Łubin-Białko-Ekologia, Polskie Towarzystwo Łubinowe, Poznań: 71-79.
Podkówka W., 1978. Nowoczesne metody kiszenia pasz. PWRiL, Warszawa: 252-303.
Podkówka W., 2001. Okopowe, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN, Warszawa, Tom 3: 185-192.
Stobiecki M., Blaszczyk B., Kowalczyk-Bronisz S.H., Gulewicz K., 1993. The toxicity of seed extracts and their fractions from Lupinus angustifolius L. and Lupinus albus L. J. Appl. Tox., Tom 13, Wyd. 5: 347-352.
Stanisz A., 2006. Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny. Tom 1. Statystyki podstawowe, StatSoft Polska: 117-181.
Van Soest P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy. Sci., 74: 3583-3597.
Vogt H., Harnisch S., Krieg R., 1979. Der Einsatz von Susslupinenschrot in Geflugelfutter. Arch. Geflugelk. 43, 6: 229-238.