PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Content of selected nutrients in wheat, barley and oat grain from organic and conventional farming

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość wybranych składników odżywczych w ziarnie pszenicy, jęczmienia i owsa z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The success of organic farming results from the need to produce top-quality food and, additionally, to protect the natural environment by applying eco-friendly agricultural practices and abandoning synthetic fertilizers and chemical pesticides. The aim of this study was to assess the impact of organic and conventional production systems on the content of minerals and fatty acids in grain of oat, wheat and hulled and naked barley. Wheat grain from organic farming was characterized by a higher content of Mn and by significantly higher content of Fe, Zn, Ca and Mg when compared to grain originating from conventional farming. The increased availability of potassium in soil, caused by the applied potassium salt fertilization, was reflected in a higher content of this macronutrient in grain of all cereals from conventional cultivation. The tillage system was found not to exert the same effect on the content of Ca and Mg in all the cereals examined. Lower content of iron and zinc was determined in organic grains of barley and oat. Grain from the conventional cropping system (except naked barley) proved to be richer in lipids. Crude oil of organic cereals was richer in the most valuable polyunsaturated fatty acids than that of the conventionally-grown crops The study demonstrated a stronger dependency between the level of the elements examined and cereal species than between the level of elements and cultivation system.
PL
Popularność rolnictwa ekologicznego wynika z poszukiwania żywności o najwyżej jakości oraz z potrzeby ochrony środowiska naturalnego, przez stosowanie zabiegów agrotechnicznych przyjaznych ekosystemowi. Celem pracy była ocena wpływu ekologicznego i konwencjonalnego systemu uprawy na zawartość składników mineralnych i kwasów tłuszczowych w ziarnie owsa, pszenicy oraz jęczmienia oplewionego i nagiego. Ziarniaki pszenicy z uprawy ekologicznej zawierały więcej Mn oraz istotnie więcej Fe, Zn, Ca i Mg w porównaniu z pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej. Zwiększona dostępność potasu w glebie, spowodowana zastosowanym nawożeniem w postaci soli potasowej, odzwierciedla się wyższą zawartością tego makroskładnika w ziarniakach wszystkich zbóż z uprawy konwencjonalnej. Nie stwierdzono jednokierunkowego wpływu systemu uprawy na zawartość Ca i Mg w przypadku wszystkich badanych zbóż, natomiast niższą zawartość żelaza i cynku stwierdzono w ziarniakach jęczmienia i owsa z upraw ekologicznych. Ziarniaki z uprawy konwencjonalnej były zasobniejsze w tłuszcz (wyjątek stanowił jęczmień nagi). Tłuszcz zbóż ekologicznych był bogatszy w większość cennych kwasów wielonienasyconych w porównaniu ze zbożami konwencjonalnymi. Obserwowano silniejszą zależność zawartości badanych składników od gatunku zboża niż od systemu uprawy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

p.181-189,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemistry, University of Life Sciences in Lublin
autor
autor

Bibliografia

  • BOBKO K., BIEL W., PETRYSHAK R., JASKOWSKA I. 2009. Analysis of the chemical composition and the nutritional value of cereal from the ecological farm. Fol. Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric., Aliment., Pisc. Zootech., 272(11): 5-12.
  • BARCZAK B., NOWAK K., KOZERA W., MAJCHERCZAK E. 2006. Effect of fertilization with microelements on the content of cations in oat grain. J. Elementol., 11(1): 13-20. (in Polish)
  • MÄDER P., HAHN D., DUBOIS D., GUNST L., ALFÖLDI T., BERGMANN H., OEHME M., AMADÓ R., SCHNEIDER H., GRAF U., VELIMIROV A., FLIEßBACH A., NIGGLI U. 2007. Wheat quality in organic and conventional farming: results of 21 year field experiment. J. Sci. Food Agric., 87: 1826-1835.
  • MAKARSKA E., RACHOŃ L., MICHALAK M., SZUMIŁO G. 2006. Macroelements and α-glucan content in hulled and naked cultivars of barley and oats in relation to chemical protection. J. Elementol., 11(2): 175-182. (in Polish)
  • HUSSAIN A., LARSSON H., KUKTAITE R., JOHANSSON E. 2010. Mineral composition of organically grown wheat genotypes: contribution to daily minerals intake. Int. J. Environ. Res. Public Health., 7: 3442-3456.
  • PN-64/A-74039. Cereal preparations. Determination of fat. (in Polish)
  • RÖHLING R.M., ENGEL K.H. 2010. Influence of input system (conventional versus organic farming) on metabolite profiles of maize (Zea mays) kernels. J. Agric. Food Chem., 58: 3022-3030.
  • RYAN M.H., DERRICK J.W. DANN P.R. 2004. Grain mineral concentrations and yield of wheat grown under organic and conventional management. J. Sci. Food Agric., 84: 207-216.
  • SZUMIŁO G., RACHOŃ L. 2006. Influence of electromagnetic field on yielding and quality of naked and hulled spring barley and oat. Acta Agrophysica., 8(2): 501-508. (in Polish)
  • WIŚNIOWSKA-KIELIAN B., KLIMA K. 2007. Comparison of microelement contents in the winter wheat grain from organic and conventional farms. J. Res. Appl. Agric. Engin., 52(4): 100-103. (in Polish)
  • ZÖRB CH., NIEHAUS K., BARSCH A., BETSCHE T., LANGENKAMPER G. 2009. Levels of compounds and metabolites in wheat ears grains in organic and conventional agriculture. J. Agric. Food Chem., 57: 9555-9562.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e3b9c183-80b7-4b2e-9755-e086080409e4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.