PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Microbiological processes in folacin synthesis in kefir

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Mikrobiologiczne procesy syntezy folacyny w kefirze

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
It was found that folacin is produced by microflora of kefir grains. The folacin content in kefir increases threefold as a result of fermentation and cold storage. Experiments with modified kefir grains in which the ratio of bacteria number to yeast was changed, indicates the dominant role of yeast in folacin synthesis. However, the kefir grains with increased yeast number bad an adverse effect on the organoleptic qualities of kefir.
PL
Badania zmierzały do ustalenia zmian zawartości folacyny w toku produkcji i przechowywania kefiru, ze szczególnym uwzględnieniem roli mikroflory grzybków kefirowych w kształtowaniu poziomu tej witaminy. W wyniku biosyntezy, zachodzącej przy udziale mikroflory ziarn kefirowych, wyrównywane zostają podczas fermentacji straty folacyny spowodowane pasteryzacją mleka (średnio 20%), a następnie kefir zostaje wzbogacony w tę witaminę o 115% w stosunku do mleka pasteryzowanego. W badaniach wpływu poszczególnych ugrupowań mikroflory ziarn kefirowych na biosyntezę folacyny, stwierdzono, że same ziarna są bogatym źródłem tej witaminy (70-77 μg/100 g) oraz ustalono, że biosynteza ta w kefirze zachodzi głównie przy udziale drożdży. Jednakże produkcja kefiru przy użyciu ziarn kefirowych o zwiększonej liczbie komórek drożdży prowadzi do niekorzystnych zmian cech organoleptycznych napoju. Praktyczne znaczenie mają natomiast obserwacje zmian zawartości folacyny w kefirze produkowanym sposobem tradycyjnym. W badaniach tych na uwagę zasługuje znaczne zwiększenie poziomu folacyny podczas przetrzymywania napojów Przez 24-48 h w temperaturze chłodniczej ( +4°C), tym bardziej, że warunki te wpływają także korzystnie na wartość dietetyczną i cechy smakowe kefiru. Mikroflora ziarn kefirowych syntetyzuje związki grupy kwasu foliowego, których zawartość Wzrasta trzykrotnie podczas fermentacji, dojrzewania i chłodniczego przechowywania napojów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.39-45,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-719 Olsztyn 5, Poland
  • Department of Food Engineering and Biotechnology, Agricultural and Technical University, 10-719 Olsztyn 5, Poland

Bibliografia

  • 1. Czarnocka-Roczniakowa B.: Przegląd Mleczarski- dodatek naukowy 1973 (2).
  • 2. Czarnocka-Roczniakowa B., Drewek Z., Kopczyńska E.: Acta Alimentaria Polonica 1979, 5 (4), 351.
  • 3. Czarnocka-Roczniakowa B., Drewek Z., Przewoźna A., Zajkowska D.: Przem. Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1981, 25 (3), 23.
  • 4. Cerna J., Hrabowa H.: Milchwiss., 1977, 32 (5), 274.
  • 5. Dawidow B. R., Gulko L. E., Krugłowa L. A., Fajgar B. I.: Mołoko i mołocnyje produkty kak istočnik witaminow. Izd. Piščewaja Promyšlennost, Moskwa 1972.
  • 6. Dikańska E. M.: Mikrobiołogičeskije mietody opredielenija witaminow i aminokisłot. Izd. Innostrannoj Litieratury, Moskwa 1954.
  • 7. Drewek Z., Czarnocka-Roczniakowa B.: Zeszyty naukowe AR-T Olsztyn, Technologia żywności 1982 (17), 103. .
  • 8. Friend B. A., Fiedler, J. M., Shahani K. M.: Milchwiss., 1983, 38 (3), 133.
  • 9. Gulko L. E., Krugłowa L. : XVII Int. Dairy Congress 1966, 689.
  • 10. Joe M., Shahani K. M., Kilara K.: J. Dairy Sci., 1975, 58, 791.
  • 11. Karlin R.: Ann. Nutrit. Alim., 1966, 20 (20), 103.
  • 12. Karolewa N. S., Bawina N. A.: Moł. Promysl., 1975, 36 (8), 43.
  • 13. Karolewa N. S., Bawina N. A., Rochkowa I. U.: XX Int. Dairy Congress 1978, 844.
  • 14. Majchrzak R., Duszkiewicz W.: Zeszyty naukowe SGGW-AR, Warszawa 1974 (9), 91.
  • 15. Mann E. J.: Dairy Industriels International 1979, 44 (5), 39.
  • 16. Myszkowska K., Tautt J., Tuszyńska S., Woźniak W.: Mikrobiologiczne metody badania witamin grupy B, WPLiS, Warszawa 1963.
  • 17. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. W. Horowitz ed. 10th Ass. Offic. Anal. Chemist. Washington, D.C., 1965, 770.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e35c9593-9cbc-4a0f-8efc-2eab16211e68
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.