PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 69 | 2 |

Tytuł artykułu

Garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) - a source of mineral elements and bioactive compounds

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) belongs to the family Tropaeolaceae. Native to South America it was brought to Europe in XVI century. It is a plant with numerous healing properties. Medicinal plants such as the garden nasturtium contain trace elements and bioactive compounds which can be easily absorbed by the human body. The flowers and other parts of the garden nasturtium are a good source of micro elements such as potassium, phosphorus, calcium and magnesium, and macro elements, especially of zinc, copper and iron. The essential oil, the extract from the flowers and leaves, and the compounds isolated from these elements have antimicrobial, antifungal, hypotensive, expectorant and anticancer effects. Antioxidant activity of extracts from garden nasturtium is an effect of its high content of compounds such as anthocyanins, polyphenols and vitamin C. Due to its rich phytochemical content and unique elemental composition, the garden nasturtium may be used in the treatment of many diseases for example the illnesses of the respiratory and digestive systems. High content of erucic acid in nasturtium seeds makes it possible to use its oil as treatment in adrenoleukodystrophy. It is also applied in dermatology because it improves the condition of skin and hair. More recently, the flowers of this species have been used as a decorative and edible element of some types of dishes. Aim of the review was to summarize available data concerning garden nasturtium Tropaeolum majus L.
PL
Nasturcja większa (Tropaeolum majus L.) należy do rodziny Tropaeolaceae. Pochodząca z Ameryki Południowej, do Europy została sprowadzona w XVI wieku. Roślina ta znana jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Wykazano, że jest źródłem pierwiastków śladowych i związków bioaktywnych, które mogą być łatwo wchłaniane przez organizm człowieka. Kwiaty, liście i nasiona zawierają makro- i mikroelementy (potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo). Olejki eteryczne oraz ekstrakty z kwiatów i liści wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, hipotensyjne, wykrztuśne i przeciwnowotworowe. Właściwości antyoksydacyjne ekstraktów z nasturcji większej wynikają z wysokiej zawartości związków o charakterze przeciwutleniającym- antocyjanów, polifenoli, czy też witaminy C. Ze względu na bogaty skład związków fitochemicznych i wartościowy skład pierwiastkowy roślina ta znalazła zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości, na przykład chorób układu oddechowego i układu pokarmowego. Wysoka zawartość kwasu erukowego w nasionach daje możliwość wykorzystania oleju z nich w adrenoleukodystrofii. Nasturcję większą stosuje się także w dermatologii, ze względu na korzystne odziaływanie na stan skóry i włosów. W ostatnich kilku latach kwiaty nasturcji coraz częściej wykorzystywane są jako dekoracyjny i jednocześnie jadalny dodatek do potraw i napojów. Celem artykułu było zebranie danych dostępnych w piśmiennictwie na temat nasturcji większej (Tropaeolum majus L.).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

2

Opis fizyczny

p.119-126,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Broniewskiego 24, 71-460 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Anioł-Kwiatkowski J., Berdowski W., Kwiatkowski S.: Rośliny lecznicze atlas [Medicinal plants atlas]. Warszawa, Wydawnictwo Arkady, 1993:186.
  • 2. Aszkiewicz E., Cis J., Dawid-Pać R., Kozłowski J.A., Kuczyński S., Nowak G. et. al.: Zioła z apteki natury [Herbs from the pharmacy of nature]. Poznań, Publicat, 2007:118.
  • 3. Breme K., Guillamon N., Fernandez X., Tournayre P., Brevard H., Joulain D., Berdague J.L., Meierhenrich U.J..: First identification of O,S-diethyl thiocarbonate in Indian cress absolute and odor evaluation of its synthesized homologues by GC-Sniffing. J Agric Food Chem 2009; 57(6): 2503-2507. http://doi.org/10.1021/ jf8035319
  • 4. Breme K., Tournayre P., Fernandez X., Meierhenrich U.J., Brevard H., Joulain D., Berdagué J.L.: Characterization of Volatile Compounds of Indian Cress Absolute by GC-Olfactometry/VIDEO-Sniff and Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography. J Agric Food Chem 2010; 58 (1): 473-480.
  • 5. Bremness L.: Wielka księga ziół [The Complete book of herbs]. Warszawa, Wiedza i Życie, 1991:137.
  • 6. Butnariu M., Bostan C.: Antimicrobial and anti-inflammatory activity of the volatile oil compounds from Tropaeolum majus L. (Nasturtium). Afr J Biotechnol 2011; 10 (31): 5900-5909. http://dx.doi.org/10.5897/ AJB11.264
  • 7. Carlson K.D., Kleiman R.: Chemical survey and erucic acid content of commercial varieties of nasturtium, Tropaeolum majus L. JAOCS 1993; 70 (11):1145-1148. http://doi.org/10.1007/BF02632157
  • 8. Cho H.J., Lim D.Y., Kwon G.T., Kim J.H., Huang Z., Song H., et al.: Benzyl isothiocyanate inhibits prostate cancer development in the transgenic adenocarcinoma mouse prostate (TRAMP) model, which is associated with the induction of cell cycle G1 arrest. Int J Mol Sci 2016; 17(2):264. doi: 10.3390/ijms17020264
  • 9. Devi C.B., Nandakishore T., Sangeeta N., Basar G., Devi N.O., Jamir S. et al.: Zinc in human health. Journal of Dental and Medical Sciences 2014; 13 (7):18-23.
  • 10. Garzón G.A., Manns D.C., Riedl K., Schwartz S.J., Padilla-Zakour O.: Identification of phenolic compounds in petals of nasturtium flowers (Tropaeolum majus) by high-performance liquid chromatography coupled tomass spectrometry and determination of oxygen radical absorbance capacity (ORAC). J Agric Food Chem 2015; 63(6): 1803-1811. http://doi.org/10.1021/jf503366c
  • 11. Garzón G.A., Wrolstad R.E.: Major anthocyanins and antioxidant activity of Nasturtium flowers (Tropaeolum majus). Food Chem 2009; 114:44-49. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.013
  • 12. Gasparotto A., Boffo M.A., Botelho-Lourenço E.L. Et al. Natriuretic and diuretic effects of Tropaeolum majus (Tropaelaceae) in rats. J Ethnopharmacol 2009; 122:517-22. http://doi.org/10.1016/j.jep.2009.01.021
  • 13. Gasparotto A., Gasparotto F.M., Lourenço E.L., Crestani S., Stefanello M.E., Salvador M.J. et al.: Antihypertensive effect of isoquercitrin and extracts from Tropaeolum majus L.: Evidence for the inhibition of angiotensin converting enzyme. J Ethnopharmacol 2011; 134:363-374. http://doi.org/10.1016/j.jep.2010.12.026
  • 14. Grau J., Jung R., Münker B.: Leksykon przyrodniczy. Zioła i owoce leśne [Natural lexicon. Herbs and forest fruits]. Warszawa, Świat Książki, 1996: 263.
  • 15. Griffiths D.W., Deighton N., Birch A.N.E., Patrian B., Baur R., Städler E.: Identification of glucosinolates on the leaf surface of plants from the Cruciferae and other closely related species. Phytochemistry 2001; 57:693-700.
  • 16. Grzeszczuk M., Kawecka A., Jadczak D.: Kwiaty jadalne - nasturcja większa Tropaeolum majus L. [Edible flowers - Garden nasturtium Tropaeolum majus L.]. Panacea 2010; 2:20-21.
  • 17. Hoth A., Blaschek W., Franz G.: Xyloglucan (amyloid) formation in the cotyledons of Tropaeolum majus L. seeds. Plant Cell Rep 1986; 5(1): 9-12. http://doi.org/10.1007/BF00269706.
  • 18. Imelouane B., Tahri M., Elbastrioui M., Aouinti F., Elbachiri A., Mater J.: Mineral contents of some medicinal and aromatic plants growing in Eastern Morroco. J Mater Environ Sci 2011; 2 (2):104-111.
  • 19. Jakubczyk K., Łukasiak J., Watychowicz K., Kozińska A., Łukomska A., Wolska J., Janda K.: Antioxidant properties of infusion from Nasturtium flowers. In: Borowicz A.M., Osińska M. (eds): Horyzonty współczesnej fizjoterapii. Poznań. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Edukacji i Terapii im. prof. Kazimiery Milanowskiej 2016;119-128.
  • 20. Jędrzejko K., Klama H., Żarnowiec J.: Zarys wiedzy o roślinach leczniczych [The outline of knowledge about medicinal plants]. Katowice. Śląska Akademia Medyczna, 1997:245-246.
  • 21. Kim E.J., Hong J.E., Eom S.J., Lee J.Y., Park J.H.: Oral administration of benzyl-isothiocyanate inhibits solid tumor growth and lung metastasis of 4T1 murine mammary carcinoma cells in BALB/c mice. Breast Cancer Res Treat 2011; 130(1):61-71. doi: 10.1007/s10549-010-1299-8
  • 22. Kleinwächter M., Schnug E., Selmar D.: The glucosinolate-myrosinase system in nasturtium (tropaeolum majus l.): variability of biochemical parameters and screening for clones feasible for pharmaceutical utilization. J Agric Food Chem 2008; 56:11165–11170.
  • 23. Lewkowicz-Mosiej T.: Leksykon roślin leczniczych [Lexicon of medicinal plants]. Warszawa, Świat Książki, 2003:182-183.
  • 24. Lykkesfeldt J., Meller B.L.: Synthesis of benzylglucosinolate in Tropaeolum majus L. Plant Physiol 1993; 102:609-613.
  • 25. Morski J.: Adrenoleukodystrofia sprzężona z chromosomem X. Objawy, diagnostyka i leczenie oraz opis przypadku [X linked adrenoleukodystrophy. Clinical presentation, diagnosis, therapy and case report]. Neurologia Dziecięca 2013; 44:47-54.
  • 26. Navarro-González I., González-Barrio R., García-Valverde V., Bautista-Ortín A.B., Periago M.J.: Nutritional composition and antioxidant capacity in edible flowers: characterisation of phenolic compounds by HPLCDAD- ESI/MSn. Int J Mol Sci 2015; 16:805-822. http://doi.org/ 10.3390/ijms16010805.
  • 27. Niizu P.Y., Rodriguez-Amaya D.B.: Flowers and leaves of Tropaeolum majus L. as Rich Sources of Lutein. J Food Sci 2005; 70 (9):605-609. http://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb08336.x
  • 28. Ożarowski A., Rumińska A.: Leksykon roślin leczniczych [Lexicon of medicinal plants]. Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1990:331.
  • 29. Parus A., Grys A.: Roślina przyszłości – nasturcja większa (Tropaeolum majus L.) [Plant of the future – Tropaeolum majus L.]. Post Fitoter 2012; 3:184-187.
  • 30. Radwan S.S.: Localization of lipids containing (Z)-11-eicosenoic acid and (Z)-13-docosenoic acid in Tropaeolum majus. Phytochemistry 1976; 15 (11): 1727-1729. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)97465-X
  • 31. Rop O., Mlcek J., Jurikova T., Neugebauerova J., Vabkowa J.: Edible flowers - a new promising source of mineral elements in human nutrition. Molecules 2012; 17:6672-6683. http://doi.org/10.3390/molecules17066672
  • 32. Różański H.: Tropaeolum majus – nasturcja jako przyprawa i lek [Tropaeolum majus – nasturtium as a spice and drug]. Medycyna dawna i współczesna. Available http://rozanski.li/242/tropaeolum-majus-nasturcja-jako-przyprawa-i-lek/. (Accessed 12.10.2016)
  • 33. Sharma Y., Hedge R.V., Venugopal C.K.: Health and nutrition from ornamentals. IJRAP 2011; 2:375-382.
  • 34. Traka M., Mithen R.: Glucosinolates, isothiocyanates and human health. Phytochem Rev 2009; 8:269–282.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dd3de8de-f2e1-423d-80df-dafa05e21bd6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.