PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 56 | 4 |

Tytuł artykułu

Water soluble polysaccharides content in three species of edible and medicinal mushrooms: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, Agaricus blazei

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie w trzech gatunkach grzybów jadalnych: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, Agaricus blazei

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Mushrooms (Basidiomyceteae) are potent source of biologically active substances which have beneficial effect on human health. Many, if not all, mushroom species contain polysaccharides which may boost human immune system. The purpose of this research was assessing the content of crude water soluble polysaccharides (WSP) in three species of cultivated edible and medicinal mushrooms: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus and Agaricus blazei Murill. The content was determined both in caps and stems and the isolated WSP fractions were analyzed using FTIR spectroscopy. The results demonstrate that analyzed mushrooms species differ greatly in the WSP content. The largest amount was found in the fruiting bodies of Pleurotus ostreatus. On the contrary, the fruiting bodies of L. edodes contained the lowest amount of WSP. Furthermore, WSP in caps and steps are synthesized at a slightly different level. FTIR analyses suggest that there are no significant differences between chemical composition of crude WSP isolated from the stems and caps of the same species. The FTIR spectra of crude WSP also reveal polysaccharides and proteins patterns.
PL
Grzyby należące do Basidiomyceteae są cennym źródłem substancji aktywnych biologicznie, wywierających korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Znaczna część gatunków grzybów, jeśli nie wszystkie, syntetyzują polisacharydy mające zdolność do stymulowania układu odpornościowego. Celem niniejszej pracy było określenie zawartości surowej frakcji polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie (WSP) w trzech gatunkach uprawianych grzybów wyższych: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, i Agaricus blazei Murill. Zawartość WSP oznaczona była zarówno w trzonach jak i kapeluszach, a wyizolowane polisacharydy poddane zostały analizie z zastosowaniem spektroskopii FTIR. Badania wykazały znaczne różnice w zawartości WSP pomiędzy gatunkami. Najwięcej WSP wyizolowano z owocników ostreatus. Z kolei owocniki L. edodes cechowała najmniejsza zawartość surowych polisacharydów. Ponadto zaobserwowano różnice w ilości syntetyzowanych WSP w zależności od części owocnika. Na podstawie analiz FTIR można przypuszczać, że nie ma istotnych różnic w składzie surowej frakcji WSP wyizolowanych z trzonów i kapeluszy tego samego gatunku. W widmach FTIR oprócz pasm absorpcji charakterystycznych dla polisacharydów, obecne są także pasma świadczące o obecności białek.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

4

Opis fizyczny

p.31-38,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • DEpartment of Fruits, Vegetables and Mushrooms Technology, Faculty of Food Sciences and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland

Bibliografia

  • 1. Wasser SP. Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl Microbiol Biotechnol 2002; 60:258-74.
  • 2. Mattila P, Suonpaa K, Piironen V. Functional Properties of Edible Mushrooms. Nutrition 2000; 16 (7/8):694-6.
  • 3. S mith JE , Rowan NJ , Sullivan R. Medicinal mushrooms: a rapidly developing area of biotechnology for cancer therapy and other bioactivities. Biotechnol Lett 2002; 24:1839-45.
  • 4. L indequist U, Niedermeyer T. The Pharmacological Potential of Mushrooms. eCA M 2005; 2(3):285-99.
  • 5. Rajewska J, Bałasińska B. Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie. Postepy Hig Med Dosw 2004; 58:352-7.
  • 6. B orchers A, Keen C, Gershwin E. Mushrooms, tumors and immunity: An update. Exp Biol Med 2004; 229:393-406.
  • 7. L ull C, Wichers H, Savelkoul H. Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites. Mediat Inflamm 2005; 2:63-80.
  • 8. C hi-Fung Chan G, Keung Chan W, Man-Yuen Sze D. The effects of β-glucan on human immune and cancer cells. J Hematol Oncol 2009; 2:25.
  • 9. Z hang M, Cui SW, Cheung PCK . Antitumor polysaccharides from mushrooms: a review on their isolation process, structural characteristics and antitumor activity. Trends Food Sci Tech 2007; 18:4-19.
  • 10. S urenjav U, Zhang L, Xu X, Zhang X, Zeng F. Effects of molecular structure on antitumor activities of (1→3)-β-D-glucans from different Lentinus edodes. Carbohyd Polym 2006; 63:97-104.
  • 11. Z hang L, Li X, Xua X, Zengb F. Correlation between antitumor activity, molecular weight, and conformation of lentinan. Carbohyd Res 2005; 340:1515-21.
  • 12. S un Y, Liu J. Purification, structure, and immunobiological activity of water-soluble polysaccharide from the fruiting body of Pleurotus ostreatus. Bioresource Technol 2009; 100:983-6.
  • 13. S arangi I, Ghosh D, Bhutia S. Anti-tumor and immunomodulating effects of Pleurotus ostreatus myceliaderived proteoglycans. Int Immunopharmacol 2006; 6:1287-97.
  • 14. H arvey PJ, Thurston CF. The biochemistry of ligninolytic fungi. In Gadd GM (ed.). Fungi in Bioremediation. Cambridge 2001:27-51.
  • 15. S tamets P. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms. Ten Speed Press. Berkely, 2000:208-16.
  • 16. Gonzaga M, Ricardo N, Heatley F, Soares S. Isolation and characterization of polysaccharides from Agaricus blazei Murill. Carbohyd Polym 2004; 60:43-9.
  • 17. S ynytsya A, Miĉková K, Synytsya A, Jablonskŷ I, Spêvaĉek J, Erban V, Kováříkova E, Ĉopikova J. Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity. Carobohyd Polym 2009; 76:548-56.
  • 18. Pistorius A. Monitoring of biomass composition from microbiological sources by means of FT-IR spectroscopy. Biotechnol Bioeng 2008; 103(1):123-9.
  • 19. S tuart B. Infrared Spectroscopy: Fundamentals and Applications. Wiley, West Sussex, 2004:141-51.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-a2a7d677-5c31-4cb4-8a15-cc95c8e515e8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.