PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 08 |

Tytuł artykułu

Lipidy w żywności, Zywienu i zdrowiu człowieka. Cz. I. Przyswajanie, źródła oraz spożycie lipidów

Warianty tytułu

EN
Pipids in food, nutrition and human health. Part I. Availability, sources and lipids intake

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono mechanizm procesów trawienia triacylogliceroli (TG) i wchłaniania produktów hydrolizy enzymatycznej tłuszczów. Omówiono zawartość tłuszczu, profil kwasów tłuszczowych (SFA, MUFA, PUFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz cholesterolu w wybranych produktach spożywczych. Scharakteryzowano wielkość spożycia wybranych grup żywności i tłuszczu w gospodarstwach domowych w Polsce.
EN
Mechanisms of triacyloglycerols' (TG) digestion and absorption of fat enzymatic hydrolysis products were presented in this paper. The fet content, profile of fatty acids (SFA, MUFA, and PUFA), fat soluble vitamins (A, D, E) and cholesterol in the selected food products were discussed. The level of food products'consumption and of fat intake in Polish households was characterized.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

08

Opis fizyczny

s.68-72,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
autor
  • Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
  • Zakład Towaroznawstwa Żywności, Wydział Nauk o Zdrowiu, Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk

Bibliografia

  • [1] Filipowicz В., W. Więckowski-1977. Biochemia. Т. II. Metabolizm. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.
  • [2] Gertig H., J. Przysławski. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [3] GUS. 2012. „Sytuacja gospodarstw domowych w 2011 r. w świetle wyników badania budżetów gospodarstw domowych”. http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/wz_sytuacja_gosp_dom_2011.pdf
  • [4] GUS. 2011. Roczniki branżowe. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. Warszawa: Zakład Wydawnictw Statystycznych: 317-318.
  • [5] Наrper H.A., V.W. Rodwell, P.A. Mayes. 1983. Zarys chemii fizjologicznej, 363-366. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [6] Jarosz M., E. Rychlik. 2008. „Overweight and obesity among adults In Poland, 1983-2005”. Advances in Medical Sciences 53 (2): 158-166.
  • [7] Jarosz M., В. Bułhak-Jachymczyk. 2008. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, 92. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [8] Jarosz M., W. Respondek. 2008. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. W Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, 353-371. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [9] Kontuiek S. 2000. Fizjologia człowieka. Т. V. Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne, 138-143. Kraków: Wydawnictwo Uniwesytetu Jagiellońskiego.
  • [10] Kunachowicz H., I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda. 2008. Wartość odżywcza wybianych produktów spożywczych i typowych potraw, 26-41, 44-45, 48-49, 52-59, 66-69. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [11] Peckerpaugh N.J. 2010. Podstawy żywienia i dietoterapia (red.) Gajewska D., 70-76. Wrocław: Elsevier Urban & Partner.
  • [12] Pilska M., Jeżewska-Zychowicz M. 2008. Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia.Warszawa:Wydawnictwo SGGW.
  • [13] Silbernagl S., A. Despopoulos. 2010. Ilustrowana fizjologia człowieka, 254, 255, 257, 259. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [14] Ziemlański Ś., J. Budzyńska-Topolewska. 1991. Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Warszawa: PWN.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-999c7563-c29f-463c-8eed-9e76990f21e5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.