PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 71 | 3 |

Tytuł artykułu

Essential oil yield and yield components of basil (Ocimum basilicum L.) as affected by genotype and intrarow spacing at Jimma, SW Ethiopia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ genotypu i typu uprawy na produkcję olejków eterycznych oraz wskaźniki plonowania bazylii (Ocimum basilicum L.) uprawianej w Jimma (południowo-zachodnia Etiopia)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Basil is an aromatic, medicinal, culinary, and multifunctional herb which is grown in different parts of Ethiopia. Although the oil distilled from the herb, as well as its herbal yields, are a crucial input in the pharmaceutical industry and for culinary purposes, the yield obtained is below its potential due to various challenges. Genotype and plant spacing are two of the factors which contribute to the low production of the crop. A field trial was conducted at Jimma University College of Agriculture and Veterinary Medicine (JUCAVM) in 2016 and 2017 to assess the effect of genotype and plant spacing on essential oil yield and other yield-related traits of this important herb. Four promising genotypes (BO-1, BO-3, BO-4, and BO-5) and three plant spacings (20, 30, and 40 cm) were studied in a 4 × 3 factorial design arranged as randomized complete blocks (RCBD) with three replications. Data on plant height, leaf area, number of primary branches, essential oil content and oil yield were collected and analyzed. The analysis of variance revealed that there were highly significant (p < 0.01) interaction effect of genotype with plant spacing for all parameters tested. The maximum essential oil yield (7.88 kg ha−1) was obtained from genotype BO-5 at 30 cm spacing, whilst the least (2.68 kg ha−1) was recorded from BO-1 at 40 cm spacing. The maximum oil content (101 mL g−1) was gained from BO-1 at 20 cm, but BO-3 at 30 cm spacing recorded the least oil content though there were no significant differences between the three treatment combinations. Further studies at different locations and seasons will be important to for future local recommendations.
PL
Bazylia jest aromatyczną rośliną szeroko wykorzystywaną w lecznictwie i gastronomii, powszechnie uprawianą w różnych rejonach Etiopii. Produkcja ziela bazylii oraz destylacja olejków eterycznych są bardzo istotne ze względu na szerokie zainteresowanie przemysłu farmaceutycznego oraz zastosowań w gastronomii. Potencjał tej rośliny jest wciąż nie w pełni wykorzystany ze względu na ograniczenia w uzyskiwaniu wysokich plonów. Celem badań była ocena wpływu genotypu oraz zagęszczenia roślin w uprawie polowej na produkcję olejków eterycznych oraz wybrane wskaźniki plonowania bazylii (Ocimum basilicum L.). Doświadczenie prowadzono w latach 2016–2017, wykorzystując cztery genotypy bazylii (BO-1, BO-3, BO-4 i BO-5) oraz trzy warianty odległości między rzędami (20, 30 i 40 cm). Ekspery- ment prowadzono metodą bloków losowych w trzech powtórzeniach. Analizowano wysokość roślin, powierzchnię liści, liczbę rozgałęzień, a także zawartość i plon olejków eterycznych. Wykazano istotne interakcje pomiędzy genotypami i typem uprawy (odległość między rzędami) dla wszystkich testowanych parametrów. Najwyższy plon olejków eterycznych (7,88 kg/ha) uzyskano w wariancie BO-5 × 30 cm, podczas gdy najniższy (2,68 kg/ha) w układzie BO-1 × 40 cm. Najwyższą zawartość olejków eterycznych (101 mL/g) otrzymano w układzie BO-1 × 20 cm, a najniższą przy BO-3 × 30 cm, chociaż nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic dla tego genotypu w trzech wariantach odległości między rzędami. W celu uzyskania najwyższego plonu olejków eterycznych, sugeruje się farmerom uprawianie genotypu BO-5 w odległości 30 cm między rzędami. Należy przeprowadzić dodatkowe badania w celu ustalenia zależności między lokalizacją i sezonową zmiennością upraw bazylii.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

71

Numer

3

Opis fizyczny

Article: 1743 [9 p.], fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Horticultural Crop Research, Arbaminch Agricultural Research Center, Southern Agricultural Research Institute, Ethiopia
autor
  • Department of Horticulture and Plant Sciences, Jimma University College of Agriculture and Veterinary Medicine, Ethiopia
autor
  • Department of Aromatic and Medicinal Plant Research, Wondo Genet Agricultural Research Center, Ethiopian Institute of Agricultural Research, Ethiopia

Bibliografia

  • Tucker AO, DeBaggio T. The big book of herbs: a comprehensive illustrated reference to herbs of flavor and fragrance. Loveland, CO: Interweave Press; 2000.
  • May A, Alves OB, Mala NB, Soares LE. Basil plant growth and essential oil yield in a production system with successive cut. Bragantia. 2008;67(2):385–389. https://doi.org/10.1590/S0006-87052008000200014
  • Sullivan C. Herbs [Internet]. 2009 [cited 2017 Feb 10]. Available from: http://academics.hamilton.edu/foodforthought/our_research_files/herbs.pdf
  • Erum S, Naeemullah M, Masood S. Genetic variation in the living repository of Basilicum ocimum germplasm. Pakistan Journal of Agricultural Research. 2011;24(1):87–98.
  • Bravo E, Amrani S, Aziz M, Harnafi H, Napolitano M. Ocimum basilicum ethanolic extract decreases cholesterol synthesis and lipid accumulation in human macrophages. Fitoterapia. 2008;79:515–523. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2008.05.002
  • Yimer M., Factsheet – spices Ethiopia [Internet]. 2010 [cited 2016 Jun 18]. Available from: https://www.nabc.nl/uploads/content/files/Factsheet%20ABSF%20spices.pdf
  • Telci I, Bayram E, Yılmaz G, Avc B. Variability in essential oil composition of Turkish basils (Ocimum basilicum L.). Biochem Syst Ecol. 2006;34:489–497. https://doi.org/10.1016/j.bse.2006.01.009
  • Zheljazkov V, Cantrell C, Tekwani B, Khan S. Content, composition, and bioactivity of the essential oils of three basil genotypes as a function of harvesting. J Agric Food Chem. 2008;56:380–385. https://doi.org/10.1021/jf0725629
  • Patel K, Kushwaha N. Studies on influence of species, nitrogen and spacing on parameters of plant growth at various stages of basil. International Journal of Pharmacy and Life Sciences. 2013;4(10):3028–3034.
  • Daneshian J, Yousefi M, Zandi P, Jonoubi P, Khatibani L. Effect of planting density and cattle manure on some qualitative and quantitative traits in two basil varieties under Guilan condition, Iran. Am Eurasian J Agric Environ Sci. 2011;11(1):95–103.
  • Kobur A., Effect of bed type and spacing on growth and oil content of basil plant (Ocimum) [Master thesis]. Khartoum: University of Khartoum; 2007.
  • Sullivan C. Herbs [Internet]. 2009 [cited 2017 Feb 10]. Available from: http://academics.hamilton.edu/foodforthought/our_research_files/herbs.pdf
  • Asgharipour M, Rafiei M. Effect of different organic amendments and drought on the growth and yield of basil in the greenhouse. Advances in Environmental Biology. 2011;5(6):1233–1239.
  • Runyoro D, Ngassapa O, Vagionas K, Aligiannis N, Graikou K, Chinou I. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of four Ocimum species growing in Tanzania. Food Chem. 2010;119:311–316. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.06.028
  • Rao BR, Kaul PN, Syamasundar KV, Ramesh S. Chemical profiles of primary and secondary essential oils of palmarosa [Cymbopogon martinii (Roxb.) Wats var. motia Burk.]. Ind Crops Prod. 2005;21:121–127. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2004.02.002
  • Kasim NN, Ismail SNAS, Masdar ND, Hamid FA, Nawawi WI. Extraction and potential of cinnamon essential oil towards repellency and insecticidal activity. International Journal of Scientific and Research Publications. 2014;4(7):241–253.
  • Bazaz AM, Fariman ZK, Bannayan M. Modeling individual leaf area of basil (Ocimum basilicum) using different methods. Int J Plant Prod. 2011;5(4):35–43.
  • Khan FA, Banday FA, Narayan S, Khan FU, Bhat SA. Use of models as non-destructive method for leaf area estimation in horticultural crop. IRA-International Journal of Applied Sciences. 2016;4(1):162–180. https://doi.org/10.21013/jas.v4.n1.p19
  • Aburigal YAA, Hamza NB, Hussein IH, Elmogtaba EY, Osman TH, Ali FI, et al. Variability in content and chemical constituents of essential oil of sweet basil (Ocimum basilicum L.) obtained from aerial plant parts. Adv Biosci Biotechnol. 2016;7(3):183–187. https://doi.org/10.4236/abb.2016.73016
  • Atghaei M, Rajabi A, Hemayaty S. Investigating the effect of bush density on the yield and leaf essence of green basil landraces (Ocimum basilicum). International Journal of Research Studies in Agricultural Sciences. 2015;1:11–17.
  • Masi LD, Siviero P, Esposito C, Castaldo D, Siano F, Laratta B. Assessment of agronomic, chemical and genetic variability in common basil (Ocimum basilicum L.). European Food Research and Technology. 2006;223:273–281. https://doi.org/10.1007/s00217-005-0201-0
  • Pirkouhi MG, Nobahar A, Dadashi MA. Effects of variety, planting pattern and density of plant phenology traits basil plants (Ocimum basilicum L.). International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 2012;4(17):1221–1227.
  • Lotfi A, Frnia L, Maleki A, Naseri R, Moradi M, Ghasemi M, et al. Effects of planting date and plant spacing on yield and yield components of fennel. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences. 2013;2(7):78–84.
  • Bekhradi F, Delshad M, Kashi A, Babalar M, Ilkhani S. Effect of plant density in some basil cultivars on yield and radiation use efficiency. J Biodivers Environ Sci. 2014;5(1):91–96.
  • Vose JM, Dougherty PM, Long JN, Smith FW, Gholz HL, Curran PJ. Factors influencing the amount and distribution of leaf area of pine stands. Ecological Bulletins. 1994;43:102–114.
  • Sharma PC, Kanjilal PB. Effect of planting time and density on yield and quality of peppermint (Mentha piperita l.) under sub-tropical condition. Anc Sci Life. 1999;18(4):284–289.
  • Lee YL, Ding P. Production of essential oil in plants: ontogeny, secretory structures and seasonal variations. Pertanika Journal of Scholarly Research Reviews. 2016;2(1):1–10.
  • Cowling, SA, Field CB. Environmental control of leaf area production: implications for vegetation and land-surface modelling. Global Biogeochem Cycles. 2003;17(1):652–661. https://doi.org/10.1029/2002GB001915
  • Khorshidi J, Tabatabaie MF, Omidbaigi R, Sefidkon F. Effect of densities of planting on yield and essential oil components of fennel (Foeniculum vulgare Mill var. Soroksary). J Agric Sci. 2009;1(1):36–45. https://doi.org/10.5539/jas.v1n1p152
  • Fenech L, Espinoza LR, Hernández GF, Amador MJ, Ocampo BG, Morales BH, et al. Analysis of agronomic variables of Ocimum basilicum L. under alternative tillage systems and standard organic practices. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 2008;(8):157–163.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-481125a9-9521-43c3-aaa6-c9886280e988
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.