PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 61 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena spożycia witamin i składników mineralnych z suplementami diety przez kobiety w ciąży

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Assessment of vitamins and minerals intake with supplements in pregnant women

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena stosowania suplementów diety oraz spożycia witamin i składników mineralnych z preparatami farmaceutycznymi. Badaniami objęto 60 kobiet w ciąży w wieku 19-40 lat, zamieszkałych na terenie województwa mazowieckiego. Informacje dotyczące spożycia suplementów diety uzyskano na podstawie wywiadu ankietowego. Przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych przed zajściem w ciąże zadeklarowało 55% kobiet, natomiast w czasie ciąży 98,3% badanych. Średnie spożycie witamin i składników mineralnych z suplementami diety, w czasie ciąży, powyżej zalecanych wartości odnotowano w przypadku witaminy D (157%), folianów (128%), witaminy B2 (125%), witaminy C (121%) oraz żelaza (120%), jodu i cynku (po 113%). Na poziomie rekomendowanych wartości (95-105% normy) odnotowano spożycie dla witaminy B1 В12 i B6. Najniższe spożycie stwierdzono w przypadku witaminy A (60%) oraz wapnia i magnezu (10-12%). Kobiety mieszkające na wsi charakteryzowały się niższym średnim spożyciem witamin i składników mineralnych pochodzącym z preparatów, przy czym różnice istotne statystycznie odnotowano dla witaminy A i E, magnezu, miedzi, jodu i manganu.
EN
The aim of the work was to assess the application of diet supplements in pregnant women, as well as the intake of vitamins and minerals with pharmaceuticals. Sixty women in age 19 - 40 years coming from the Mazowsze district were examined. The information about applying supplements was obtained using questionnaire method. The intake of vitamin and mineral supplements before and during pregnancy was declared on the level of 55% and 98.3% respectively. The average intake of vitamin D (157%), folic acid (128%), vitamin B2 (125%), vitamin C (121%), iron (120%), iodine and zinc (113%) from supplements was above recommended values. The average intake of vitamin B1, В12 and B6 from supplements was about 95-105% of RDA. The lowest average consumption was noted for vitamin A (60%) as well as calcium and magnesium (10- 12% of recommended value). Pregnant women who have lived in country consumed less vitamins and minerals from supplements, however differences were statistically significant in case vitamin A, E, magnesium, cooper, iodine and manganese.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

3

Opis fizyczny

s.269-275,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Oceny Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Bojar I., Wdowiak L.: Prawidłowe żywienie kobiet ciężarnych. Med. Ogólna 2006, 12, 159-164.
  • 2. Bojar I. Wdowiak L., Steć A., Włoch K., Warchoł-Sławińska E., Krakowiak J.: Suplementacja witaminowo- -mineralna diety kobiet ciężarnych w województwie lubelskim. Med. Ogólna 2007, 13, 272-285.
  • 3. Danko M., Banaś E., Książyk J.: Suplementowanie żywienia noworodków i diety kobiet ciężarnych. Klin. Pediatr. 2007, 15, 43-47.
  • 4. Gacek M.: Poziom spożycia wybranych składników mineralnych w grupie kobiet ciężarnych. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 819-823.
  • 5. Hamułka J., Wawrzyniak A., Zielińska U.: Ocena spożycia folianów, witaminy B12 i żelaza u kobiet w ciąży. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 476-481.
  • 6. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych u kobiet w ciąży. Roczn. PZH 2005, 56, 245-251.
  • 7. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób zakaźnych. PZWL, Wyd. I, Warszawa 2008.
  • 8. Jarosz M., Wierzejska R.: Suplementacja kwasem foliowym diet kobiet ciężarnych. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 1499-1508.
  • 9. Kaim I., Penar A., Sochacka-Tatara E., Gałaś A., Jędrychowski W.: Farmakologiczna suplementacja witaminami i składnikami mineralnymi w okresie ciąży. Badania epidemiologiczne w Krakowie. Przegl. Lek. 2004, 61, 776-779.
  • 10. Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M.: Wiedza i zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych. Roczn. PZH 2002, 53, 167-175.
  • 11. Książyk J.: Zasady żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i noworodków karmionych piersią. Klin. Ped. 2004, 12, 5029-5032.
  • 12. Kubik P., Chazan P.: Suplementacja podczas ciąży. Przew. Lek. Ginekol. 2000, 5-6, 2-5.
  • 13. Ladipo O.A:. Nutrition in pregnancy: mineral and vitamin supplements. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72, 280S-290S.
  • 14. More J.: Who needs vitamin supplements? J. Fam. Health Care. 2007, 17, 57-60.
  • 15. Picciano M.F. Pregnancy and lactation: physiological adjustments, nutritional requirements and the role of dietary supplements. J. Nutr. 2003, 133, 1997S-2002S.
  • 16. Piotrowska-Jastrzębska J.D., Piotrowska-Depta M., Sidor K.: Zasady prawidłowego żywienia kobiet w okresie ciąży i laktacji. Nowa Ped. 2003, 33, 40-48.
  • 17. Raczyński P., Kubik P., Niemiec T.: Zalecenia dotyczące suplementacji diety u kobiet podczas planowania ciąży, w ciąży i w czasie karmienia piersią. Ginekol. Prakt. 2006, 91, 2-7.
  • 18. Szostak-Węgierek D.: Znaczenie prawidłowego żywienia kobiety w czasie ciąży. Żyw. Człow. Metab. 2004, 31, 160-171.
  • 19. Weker H., Strucińska M., Więch M., Leibschang J.: Ocena sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży - suplementacja preparatami witaminowo-mineralnymi uzasadniona czy nie? Przegl. Lek. 2004, 61, 769-775.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-faa1c1f3-9919-4de8-889d-9f3a7e11bd7a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.