PL
Określono wpływ stężenia glukozy (30, 60 i 90 g‧dm⁻³), obecności BA (1 mg‧dm⁻³) oraz wieku cebul matecznych (4, 8 i 12 miesięcy) na rozmnażanie zwartnicy Chmiela (Hippeastrum x chmielii Chm.). Eksplantatami były fragmenty cebul otrzymanych w kulturach in vitro. Stwierdzono, że wiek cebul matecznych ma wpływ na liczbę cebulek przybyszowych uzyskanych z eksplantatu oraz ich średnicę. Większa liczba cebulek tworzyła się na eksplantatach pobranych z cebul starszych (8- i 12-miesięcznych) i odznaczały się one większą średnicą. Największą liczbę cebulek z eksplantatu uzyskano przy zastosowaniu glukozy o stężeniu 30 g‧dm⁻³, niezależnie od obecności BA w pożywce. Ze wzrostem stężenia glukozy spadała liczba cebulek przybyszowych uformowanych na eksplantacie.
EN
Effect of glucose concentration (30, 60 and 90 g‧dm⁻³), benzyladenine (BA, 1 mg‧dm⁻³) and the mother bulbs’ age (4, 8 and 12 months) on the rate of micropropagation of Hippeastrum × chmielii was evaluated. Explants were coming from bulbs obtained in the in vitro cultures. The age of mother bulbs affected a number of bulblets regenerated on explants and bulblet diameter: more and larger bulblets were formed on explants from older bulbs (8 and 12 months). Increasing glucose concentration negatively affected the numbers of bulblets produced on explants, regardless of the BA presence in the medium.