PL
Wykonano analizy i oceny konkurencyjności rynku wina gronowego w Polsce, w oparciu o analizę pięciu sił konkurencyjnych modelu Portera. Na podstawie wyników stwierdzono, że czynnikami o kluczowym wpływie na sytuację konkurencyjną w sektorze winiarskim była siła oddziaływania substytutów i zagrożenia ze strony nowych konkurentów wchodzących do sektora. Najgroźniejszymi substytutami dla wina są: piwo i wódka czysta. Są one atrakcyjniejsze pod względem smaku, wygody spożycia, dostępności i ceny. Dla nowo wchodzących konkurentów sektor winiarski jest atrakcyjny z uwagi na wielkość rynku, wzrost spożycia, sprzedaży i zainteresowania winem.
EN
The goal of this work was the analysis and estimation of the polish wine market competitiveness during years 2002-2007 using the Porters model (analysis of five competitive forces). It was found that the key factors having influence on the competitiveness on wine sector are: threat of substitute product and threat of new entrants. The most significant substitutes for wine are beer and vodka. They are more attractive with regard to consumption ease, availability and price. Wine sector is attractive to new entrants with regard to the market size, consumption, sells and interest growth.