PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 16 | 4 |

Tytuł artykułu

Styl życia - aktywność fizyczna, preferencje żywieniowe dzieci kończących szkołę podstawowa

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Lifestyle – physical activity and nutritional preferences of children leaving primary school

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oceniono zwyczaje i preferencje żywieniowe, spożycie wody z produktów i napojów, spożycie energii oraz subiektywne obciążenie wysiłkiem fizycznym 100 dzieci kończących szkołę podstawową. Dokonano oceny składu ciała metodą bioimpedancji. Wyniki oceny stanu odżywienia interpretowano z użyciem siatek centylowych dla dzieci łódzkich. Stwierdzono u 8% dzieci niedowagę, u 11% nadwagę i u 16% otyłość. Dokonana analiza żywienia i preferencji żywieniowych wykazała wiele nieprawidłowości. Nie ustalono związku statystycznie istotnego pomiędzy składem ciała, spożyciem energii, spożyciem wody z produktów i napojów a deklarowaną przez uczniów aktywnością ruchową, p< 0,05.
EN
The study assessed the nutritional habits and preferences, the intake of water from food products and beverages, the intake of energy and self-assessment of physical activity of a 100 children leaving primary school. The body composition was assessed by the bio-impedance method. The results were interpreted with the use of the centile charts for the children of Lodz, indicating body mass deficiency in 6% of the subjects, overweight in 11% and obesity in 16%. The analysis of nutrition and nutritional preferences revealed numerous irregularities. The study did not demonstrate a statistically significant correlation between the body composition, the dietary energy and water intake and the physical activity declared by the subjects (p<0.05).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

4

Opis fizyczny

s.195-203,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, ul. Jaracza 63, 90-250 Łódź
autor
  • Katedra Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, ul. Jaracza 63, 90-250 Łódź
autor
  • Katedra Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, ul. Jaracza 63, 90-250 Łódź

Bibliografia

  • [1] Birch L., Fisher J.: Development of eating behaviors among children and adolescents. Pediatrics 1998, 101,3,539
  • [2] Charbos E., Charzewska J.: Mała aktywność fizyczna młodzieży w wieku pokwitania sprzyja rozwojowi otyłości. Prob. Hig. Epidemiol., 2008, 89, 1,58.
  • [3] Charzewska J., Jajszczyk B., Chojnowska Z. i wsp.: Żywieniowe czynniki chorób niezakaźnych w populacji dzieci i młodzieży. Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Warszawa, IŻŻ, 2006.
  • [4] International Obesity Task Force. Childhood Raport. IOSO Newsletter, 2004 ,6, 10.
  • [5] Jarosz M., Bułhak-Jachimczyk B. Normy żywienia człowieka, Warszawa, PZWL, 2008.
  • [6] Knapik A., i wsp.: Znaczenie aktywności ruchowej w profilaktyce zdrowotnej. Zdr. Publ., 2004, 114,3,331.
  • [7] Mazur J., Wojnarowska B.: Zdrowie subiektywne, styl życia i środowisko psychospołeczne młodzieży szkolnej. Raport techniczny z badań HBSC w Polsce w 2006 r., Warszawa, 2007.
  • [8] Ludwig D., Petersom K., Gortmaker S.: Relation between consumption of burger- sweetened drinks and childhood obesity; perspectieve, obserwational analysis. Lancet, 2001, 357, 9255, 505.
  • [9] Ostrowska-Nawarycz L., Nawarycz T.: Ciśnienie tętnicze u dzieci i młodzieży łódzkiej w wieku 7-19 lat. Normy i postępowanie diagnostyczne. Łódź, Wydawnictwo Uniwersytet Medyczny w Łodzi, 2006.
  • [10] Paradowska-Stankiewicz I., Grzybowski A.: Zaburzenia stanu odżywienia dzieci klas IV-VI z wybranych łódzkich szkół podstawowych. Żyw. Człow. i Metab., 2005, 32, supl 1cz. II, 723.
  • [11] Robinson T., Borzekowski D., Matheson D. et al.: Effects of fast food branding on young children preferences. J. Law Med. Ethics, 2007. 35,1,22.
  • [12] Strong W., Malina B., Blinke C.: Evidens based physical activity for school-age youth. J. Pediatr 2005, 146, 732.
  • [13] Sybilski A.: Żywienie dzieci. Nowa Pediatria 2006, 2, 34.
  • [14] Szponar L., Ołtarzewski M., Kaliński E.,: Spożycie napojów bezalkoholowych, w tym wód wśród dzieci, młodzieży dorosłych. Żyw. Człow. i Metab., 2004, supl. 1 cz. 2, 37.
  • [15] Weker H., Barańska M., Dyląg H. i wsp.: Czy zmiana tradycyjnego sposobu żywienia dzieci w wieku wczesnoszkolnym może być przyczyną otyłości. Żyw. Człow. i Metab., 2007, 34, ½, 12.
  • [16] Wojnarowska B.: Edukacja zdrowotna w szkole w Polsce. Zmiany w ostatnich dekadach i nowa propozycja. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 4,445.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-f30f1a7e-76a3-46ae-8df5-22ff330a87a7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.