PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 63 | 1 |

Tytuł artykułu

Changes in soil microbial communities as a result of growing Brassicaceae crops

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zmiany mikrobiologiczne w środowisku glebowym pod wpływem uprawy roślin kapustnych (Brassicaceae)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was conducted in 2006 – 2008 at the Production and Experimental Station of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, located in Bałcyny (NE Poland). The objective of this study was to determine the microbial quality of soil after Brassicaceae grown as forecrops for winter wheat. A field experiment was established on grey-brown podsolic soil, and it involved the following forecrops: winter rapeseed, spring rapeseed, white mustard, Chinese mustard, and winter wheat as control. Soil samples for microbiological analyses were collected in the spring, before the sowing of forecrops, and in the autumn, after the harvest of Brassicaceae and ploughing-in crop residues. Bacterial and fungal communities isolated from soil sown with Brassicaceae as forecrops were generally more abundant and diverse. These communities exerted an inhibitory effect on the growth of soil pathogens. Forecrops with the greatest microbiological potential were white mustard and winter rapeseed.
PL

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

63

Numer

1

Opis fizyczny

p.161-169,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Phytopathology and Entomology, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 17, 10-722 Olsztyn, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • B i a l y Z., O l e s z e k W., L e w i s J., F e n w i c k i G. R., 1990.Allelopathic potential of glucosinolates (mustard oil glycosides) and their degradation products against wheat. Plant and Soil, 129: 277-281.
  • B i s H., M a r c i n k o w s k a K., Z a j ą c T., 2005. Wpływ różnych przedplonów na występowanie grzybów toksynotwórczych w ryzosferze pszenicy ozimej i jarej uprawianej w Prusach koło Krakowa. / The influence of different forecrops on the occurrence of toxin-producing fungi in rhizosphere of winter wheat and spring wheat in Prusy near Cracow. Acta Agr. Silv., XLV: 19-29.
  • D o m s c h K. H., G a m s W., 1969. Variability and potential of a soil fungus population to decompose pectin, xylem and carboxymethyl-cellulose. Soil Biol. Biochem.1: 29-36.
  • G a r b e v a P. , A n t o n i e Va n V e e n J., D i r k Va n E ls a s J., 2004. Assessment of the diversity, and antagonism towards Rhizoctonia solani AG3, of Pseudomonas species in soil from different agricultural regimes. FEMS Microbiology Ecology, 47: 51-64.
  • H i d d i n k G. A., Va n Br u g g a a e n A. H. C., Termorshuizen A.J., Raaijmakers J.M., Semenov A.V., 2005. Effect of organic management of soils on suppressiveness to Gaeumannomyces graminis var. tritici and its antagonist, Pseudomonas fluorescens. European J. Plant Pathol. 113: 417-435.
  • K u r o w s k i T. P., 2002. Studia nad chorobami podsuszkowymi zbóż uprawianych w wieloletnich monokulturach. / Studies of root and foot rot diseases of cereals grown in long-term monoculture. Wydawnictwo UWM w Olsztynie.Rozprawy i monografie, 56: 1-86.
  • K w a ś n a H., C h e ł k o w s k i J., Z a j k o w s k i P., 1991. Grzyby (Mycota). Tom XXII. / Fungi (Mycota). Volume XXII. Polska Akademia Nauk. Warszawa- Kraków.
  • Ła c i c o w a B., P i ę t a D., K i e c a n a I., 1997. Grzyby powodujące choroby podsuszkowe jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) uprawianego w monokulturze z uwzględnieniem Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnaud. / Fungi causing root and stem rot of spring barley (Hordeum vulgare L.) cultivated in monoculture with regard to Aureobasidium pullulans (de Bary) Arnaud. Ann. UMCS Lublin, Polonia, sect. EEE, V: 237-254.
  • M a j c h r z a k B., O k o r s k i A., C h o d o r o w s k i B., 2008. Fungi isolated from the rhizosphere of spring cruciferous plants. Acta Mycol. 43 (2): 177-187.
  • Maj c h r z a k B., Wa c h ows k a U., C h o d o r ows k i B., 2001. Wpływ mieszaniny glukozynolanów na wzrost kolonii grzybów w warunkach in vitro. / Influence of glucisinolate mixture on growth of fungi in vitro. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 478: 249-255.
  • M a ń k a K., 1974. Zbiorowiska grzybów jako kryterium oceny wpływu środowiska na choroby roślin. / Fungi communities as the indicator of environmental effect on plant diseases. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 160: 9-22.
  • P a u l E .A., C l a r k F. E., 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb. / Soil microbiology and biochemistry. Wydawnictwo UMCS. Lublin: 100-191.
  • P i ę t a D., 1998. Rola organizmów antagonistycznych w zwalczaniu chorób roślin. / The role of antagonistic microorganisms in the control of plant diseases. Rocz. AR Poznań. Ogrod. 27: 221-227.
  • R a i B., S i n g h D. B., 1980. Antagonistic activity of some leaf surface micro-fungi against Alternaria brassicae nad Dreschlera graminea. Trans. Br. Mycol. Soc. 75: 363-369.
  • S a r w a r M., K i r k e g a a r d J. A., Wo n g P. T. W., Desmarchelier J. M., 1998. Biofumigation potential of brassicas. Plant and Soil, 201: 103-112.
  • S c h i p p e r s B., B a k i e r A. W., B a k i e r P. A. H. M., Va n P e e r R., 1990. Beneficial and deleterious effects of HCN-producing pseudomonas on rhizosphere interactions. Plant and Soil, 129: 75-83.
  • S t u r z A. V., B e r n i e r C. C., 1989. Influence of crop rotations on winter wheat growth and yield in relation to the dynamics of pathogenic crown and root rot fungal complexes. Can. J. Plant Path. 11: 114-121.
  • Wa c h ows k a U., Ma j c h r z a k B., Bo r aws k a M., K a r p i ń s k a Z., 2003. Biological control of winter wheat pathogens by bacteria. Acta Fytotechnica et Zootechnica, 7: 345-348.
  • Wa c h o w s k a U., O k o r s k i A., G ł o w a c k a K., 2006. Population structure of microorganisms colonizing the soil environment of winter wheat. Plant Soil Environ. 52: 39-44.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-ea345551-effc-451c-a431-43b64844b338
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.