PL
Celem badań była analiza wpływu wybranych siedmiu czynników na poziomy ekonomicznej efektywności powierzchni paszowej w 24 gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w okresie czterech lat. Wybranymi czynnikami, których wpływ na poziomy wartości produkcji oraz dochodu rolniczego z ha ziemi przeznaczonego pod produkcję pasz dla krów mlecznych były: liczba krów w gospodarstwie, ich wydajność mleczna, jakość gleb, udział trwałych użytków zielonych w użytkach rolnych, udział upraw kukurydzy na kiszonkę w strukturze upraw, udział pasz kupnych w bilansie paszowym gospodarstwa oraz wielkość kosztów bezpośrednich w przeliczeniu na ha podstawowej powierzchni paszowej. Z przedstawionych badań wynika, że na poziomy wartości produkcji krów z ha podstawowej powierzchni paszowej wysoki wpływ miał poziom ich wydajności mlecznej oraz wielkość kosztów bezpośrednich w przeliczeniu na jednostkę analizowanej powierzchni paszowej. Natomiast na poziomy dochodu rolniczego z jednostki tej powierzchni najwyższy wpływ miała wydajność mleczna krów. Zróżnicowanie poziomów efektywności wyrażonej w wartości produkcji dochodziło do 59,0%, a wyrażonej w dochodzie rolniczym zróżnicowanie to dochodziło do 45,0%.
EN
The investigation aimed at examining and identifying the impact of seven chosen on 24 farms specializing in dairy cow breeding during four years. The chosen factors which influenced the levels of production value as well as farmer's income per ha of area used for production of fodder for dairy catle included: number in cows on the farm, their milk yield, soil quality, the share of parennial grassland in the arable land, the share of commercial feedstuffs in the farm fodder balance and the amount of direct costs recalculated per 1 ha the basis fodder area. The survey shows that the levels of cow production values from 1 ha of the basic fodder area were highly influenced by the level of their milky yield and the value of direct cost per unit of the analysed fodder area. On the other hand, the level of the farmer’s income from that area was to the highest degree affected by the milk yield of cows. The diversity of effectiveness levels expressed in the production value amounted to 59.0% and expressed in rural income - to 45.0%.