PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 08 | 4 |

Tytuł artykułu

The accumulation of chemical compounds in storage roots by carrots of different cultivars during vegetation period

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Gromadzenie skladnikow chemicznych w korzeniach spichrzowych przez marchew roznych odmian podczas okresu wegetacji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In 2006–2008 the field experiment was carried out in Warsaw University of Life Sciences to determine the differences in accumulation of some chemical compounds in the storage roots of carrot cultivars of various colour and shape of the root. Carrot cvs.: ‘Perfekcja’, ‘Interceptor’, ‘Vita Longa’, ‘Nebula’, ‘Purple Haze’, 'Deep Purple', ‘Mello Yello’ and 'White Satin' were the objects of the experiment. In intervals of three weeks dry matter, total sugars, total carotenoid and nitrates(V) contents were determined in the roots. Also a relationship between the increase of storage root mass during the plants growth and changes in the content of chemical compounds was investigated. Results showed a significant differentiation between the cultivars in respect of chemical composition of storage roots as well as substantial changes of the composition during the plants growth. The highest sugars, soluble solids and carotenoid contents at the end of vegetation period were found in storage roots of purple-orange coloured cultivar 'Purple Haze'. Strong relationship (determination coefficient R2 above 80%) between dry matter, sugars and soluble solids accumulation in the storage roots and storage roots mass increase was established. The relationship for carotenoid and nitrates accumulation was much weaker (below 50%). The relationship between dry matter of the roots and sugars or soluble solids accumulation was also strong.
PL
W latach 2006–2008 przeprowadzono doświadczenie polowe nad wpływem długości okresu wegetacji na gromadzenie się składników chemicznych w korzeniach spichrzowych marchwi odmian o zróżnicowanej barwie i kształcie korzenia. Obiektem badań była marchew odmian ‘Perfekcja’, ‘Interceptor’, ‘Vita Longa’, ‘Nebula’, ‘Purple Haze’, 'Deep Purple', ‘Mello Yello’ oraz 'White Satin'. W odstępach trzech tygodni badano w korzeniach zawartość suchej masy, cukrów ogółem, ekstraktu, karotenoidów ogółem oraz azotanów(V). Analizowano również zależność między masą korzeni spichrzowych marchwi a gromadzeniem się w nich składników chemicznych. Uzyskane wyniki wskazują na duże zróżnicowanie składu chemicznego korzeni badanych odmian marchwi oraz duże zmiany w ich składzie chemicznym w zależności od terminu zbioru. Najwięcej cukrów ogółem, ekstraktu oraz karotenoidów ogółem w końcowym okresie wegetacji gromadziły korzenie odmiany fioletowo-pomarańczowej 'Purple Haze'. Wykazano dużą zależność (współczynnik determinacji R2 powyżej 80%) gromadzenia suchej masy, cukrów oraz ekstraktu w korzeniach spichrzowych od przyrostu masy korzeni spichrzowych w ciągu okresu wegetacji. Zależność ta w przypadku zawartości karotenoidów i azotanów była natomiast dużo słabsza. Stwierdzono także silną zależność suchej masy korzeni spichrzowych od zawartości w nich cukrów ogółem i ekstraktu.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

4

Opis fizyczny

p.69-78,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW Warsaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Alasalvar C., Al-Farsi M., Quantick P.C., Shahidi F., Wiktorowicz R., 2005. Effect of chill storage and MAP on antioxidant activity, anthocyanins, carotenoids, phenolics and sensory quality of ready-to-eat shredded orange and purple carrots. Food Chem. 89, 69-76.
  • Anonymous, 2003. Najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami żywności i składników żywności. Dz. U. 37, 326. [In Polish].
  • Anonymous, 2004. Carrots, raw. USDA Nutritional Database for Standard Reference. Release 17. http//www.nal.usda.gov.
  • Banga O., 1984. Carrot. In: Simmonds N.W. (Ed.). Evolution of crop plants. 3th. ed. Longman, London, 291-293.
  • Brunsgaard G., Kidmose U., Sorensen L., Kaack K., Eggum B.O., 1994. The influence of variety and growth conditions on the nutritive value of carrots. J. Sci. Food Agric. 65 (2), 163-170.
  • Cserni I., Prohaszka K., 1988. The effect of N supply on nitrate, sugar and carotene content of carrots. Acta Hortic. 220, 303-307.
  • Daie J., 1984. Characterization of sugar transport in storage tissue of carrot. J. Am. Soc. Hort. Sci. 109, 718-722.
  • Drlik J., Rogl J., 1992. The effect of graduated rates of nitrogen fertilizer on yield and nitrate accumulation in carrots. Zahradnictwi 19, 39-46.
  • Gajewski M., Dąbrowska A., 2007. Quality characteristics of carrot cultivars depending to longterm storage. In: P. Nowaczyk (ed.): Spontaneous and Induced Variation for the Genetic Improvement of Horticultural Products. Univ. Press, Univ. of Technol. and Life Sci. in Bydgoszcz, 95-103.
  • Gajewski M., Węglarz Z., Sereda A., Bajer M., Kuczkowska A., Majewski M., 2009. Quality of carrot grown for processing as affected by nitrogen fertilization and harvest term. Veget. Crops Res. Bull. 70, 135-144.
  • Gutezeit B., 1999. Yield and nitrate content of carrots (Daucus carota L.) as affected by nitrogen supply. Acta Hortic. 506, 87-91.
  • Gutezeit B., Fink M., 1999. Effect of cultivar and harvest date on nitrate content of carrot roots. J. Hortic. Sci. Biotechnol. 74 (3), 297-300.
  • Kona J., 2006. Nitrate accumulation in different parts of carrot root during vegetation period. Acta Hortic. et Regiotecturae 9, 22-24.
  • Lee C., 1986. Changes in carotenoid content of carrots during growth and post-harvest storage. Food Chem. 20 (4), 285-293.
  • Mazza G., 1989. Carrots. [In:] Eskin N.A. (ed.). Quality and Preservation of Vegetables. CRC Press, Boca Raton, 75-119.
  • Mazur Z., 1992. Effect of nitrogen fertilization on the level of nitrate and nitrite contents in vegetables. Biul. Warzywn. XXXVIII, 123-139.
  • Nilsson T., 1987. Growth and chemical composition of carrots as influenced by the time of harvest. J. Agric. Sci. 108, 459-468.
  • PN-90/A-75101.12, 1990. Determination of carotenoids and P-carotene content. Fruit and vegetable products. PKNMiJ. Warszawa [In Polish].
  • Rosenfeld H.J., 1998. Maturity and development of the carrot root (Daucus carota L.). Gartenbauwissenschaft 63, 87-94.
  • Rubatzky V.E., Quiros C.F., Simon P.W., 1999. Carrots and Related Vegetable Umbelliferae. CABI Publishing, 22-30.
  • Santamaria P., 2005. Nitrate in vegetables: toxicity, content, intake and EC regulation. J. Sci. Food Agric., 86 (1), 10-17.
  • Seljasen R., Bengtsson G., Hoftun H., Vogt G., 2001. Sensory and chemical changes in five varieties of carrot in response to mechanical stress and postharvest. J. Sci. Food Agric. 81, 436-447.
  • Simon P.W., Wolff Y., 1987. Carotenes in typical and dark orange carrots. J. Agric. Food Chem. 35, 1017-1022.
  • Skrede G., Nilsson A., Baardseth P., Rosenfeld H.J., Enersen G., Slinde E., 1997. Evaluation of carrot varieties for production of deep fried carrot chips. Food Res. Internat. 30, 73-81.
  • Suojala T., 2000. Variation in sugar content and composition of carrot storage roots at harvest and during storage. Sci. Hort. 8, 1-19.
  • Warman P.R., Havard K.A., 1997. Yield, vitamin and mineral contents of organically and convencionally grown carrots and cabbage. Agric. Ecosystems Envir. 61, 155-162.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e7cb2dd9-6525-4f50-b138-06859986db6f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.