EN
In 2006–2008 the field experiment was carried out in Warsaw University of Life Sciences to determine the differences in accumulation of some chemical compounds in the storage roots of carrot cultivars of various colour and shape of the root. Carrot cvs.: ‘Perfekcja’, ‘Interceptor’, ‘Vita Longa’, ‘Nebula’, ‘Purple Haze’, 'Deep Purple', ‘Mello Yello’ and 'White Satin' were the objects of the experiment. In intervals of three weeks dry matter, total sugars, total carotenoid and nitrates(V) contents were determined in the roots. Also a relationship between the increase of storage root mass during the plants growth and changes in the content of chemical compounds was investigated. Results showed a significant differentiation between the cultivars in respect of chemical composition of storage roots as well as substantial changes of the composition during the plants growth. The highest sugars, soluble solids and carotenoid contents at the end of vegetation period were found in storage roots of purple-orange coloured cultivar 'Purple Haze'. Strong relationship (determination coefficient R2 above 80%) between dry matter, sugars and soluble solids accumulation in the storage roots and storage roots mass increase was established. The relationship for carotenoid and nitrates accumulation was much weaker (below 50%). The relationship between dry matter of the roots and sugars or soluble solids accumulation was also strong.
PL
W latach 2006–2008 przeprowadzono doświadczenie polowe nad wpływem długości okresu wegetacji na gromadzenie się składników chemicznych w korzeniach spichrzowych marchwi odmian o zróżnicowanej barwie i kształcie korzenia. Obiektem badań była marchew odmian ‘Perfekcja’, ‘Interceptor’, ‘Vita Longa’, ‘Nebula’, ‘Purple Haze’, 'Deep Purple', ‘Mello Yello’ oraz 'White Satin'. W odstępach trzech tygodni badano w korzeniach zawartość suchej masy, cukrów ogółem, ekstraktu, karotenoidów ogółem oraz azotanów(V). Analizowano również zależność między masą korzeni spichrzowych marchwi a gromadzeniem się w nich składników chemicznych. Uzyskane wyniki wskazują na duże zróżnicowanie składu chemicznego korzeni badanych odmian marchwi oraz duże zmiany w ich składzie chemicznym w zależności od terminu zbioru. Najwięcej cukrów ogółem, ekstraktu oraz karotenoidów ogółem w końcowym okresie wegetacji gromadziły korzenie odmiany fioletowo-pomarańczowej 'Purple Haze'. Wykazano dużą zależność (współczynnik determinacji R2 powyżej 80%) gromadzenia suchej masy, cukrów oraz ekstraktu w korzeniach spichrzowych od przyrostu masy korzeni spichrzowych w ciągu okresu wegetacji. Zależność ta w przypadku zawartości karotenoidów i azotanów była natomiast dużo słabsza. Stwierdzono także silną zależność suchej masy korzeni spichrzowych od zawartości w nich cukrów ogółem i ekstraktu.