PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 4 |

Tytuł artykułu

Wartość odżywcza całodziennych posiłków 10. letnich dzieci o zróżnicowanej masie ciała

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Nutritional value of daily food rations in 10. year old children with different body weight

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena liczby i rodzaju spożywanych posiłków w ciągu dnia oraz porównanie wartości energetycznej i odżywczej posiłków w dietach dzieci z prawidłową i nadmierną masą ciała. Badania przeprowadzono w grupie 280 dzieci 10 letnich (141 dziewcząt i 139 chłopców) z miasta Białegostoku. Ocenę ilościową dziennych racji pokarmowych dokonano przy użyciu 24-godzinnego wywiadu żywieniowego z dnia poprzedzającego badanie. Ocenie poddano, z uwzględnieniem podziału na posiłki, wartość energetyczną oraz zawartość podstawowych składników odżywczych diety, a także zawartość cholesterolu i błonnika pokarmowego, wykorzystując opracowany w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie program komputerowy Dieta 2.0. Wykazano, iż w porównywanych grupach dominował model 4 posiłkowy, a najczęściej opuszczanym posiłkiem był podwieczorek. Do dojadania między posiłkami przyznawało się 95% dzieci z prawidłową masą ciała i 100% z nadmierną masą ciała. Wykazano nieprawidłowości zarówno w zakresie dostarczania energii z poszczególnych posiłków jak i ich wartości odżywczej, zwłaszcza u dzieci z nadwagą lub otyłością.
EN
The study objective was to assess the number and type of the daily consumed meals and to make a comparison between energetic and nutritional value in the meals consumed by children with normal and excessive body weight. A study was conducted in a group of 280 children aged 10 years (141 girls and 139 boys) in Bialystok. A 24 h dietary recall was taken of the day preceding the examination in order to perform a quantitative evaluation of daily food rations. Taking into consideration the particular meals, the energetic value and the content of basic dietary nutrients. Also cholesterol and fiber were evaluated, using the computer program Diet 2.0 developed in the Institute of Food and Nutrition in Warsaw. In the tested groups, a four-meal model predominated and the afternoon snack was most frequently missed. As many as 95% of children with normal body weight and 100% of children with excessive body weight admitted irregular eating between meals. The proportion in energy delivery from the respective meals was disturbed and nutritional abnormalities were found especially in the overweighted and obese children.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

4

Opis fizyczny

s.419-425,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny, ul.Mieszka I 4B, 15-054 Białystok
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Białokoz-Kalinowska I., Zagórecka E., Piotrowska-Jastrzębska J.: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym z terenu miasta i okolic Białegostoku. Pediatr. Pol. 2000, 75, 643-646.
  • 2. Czeczelewski J.: Sposób żywienia a wartość BMI u dorastającej młodzieży wiejskiej. Roczn. PZH 2007, 58, 253-258.
  • 3. Deshmukh-Taskar P.R., Nicklas T.A., O’Neil C.E., Radcliffe J.D., Cho S.: The relationship of breakfast skipping and type of breakfast consumption with nutrient intake and weight status in children and adolescents: the National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006. J. Am. Diet. Assoc. 2010, 110, 869-878.
  • 4. Dyjak A.: Żywienie a zdrowie i rozwój dzieci wiejskich. Zarys problematyki. Zdr. Publ. 2005, 115, 92- 95.
  • 5. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T. (red.): Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN, Wyd. I, Warszawa 2007.
  • 6. Goluch-Koniuszy Z., Friedrich M., Radziszewska M.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz prozdrowotna edukacja żywieniowa dzieci w okresie skoku pokwitaniowego z terenu miasta Szczecin. Roczn. PZH 2009, 60, 143-149.
  • 7. Keast D.R., Niclas T.A., O’Neil C.: Snacking is associated with reduced risk of overweight and reduced abdominal obesity in adolescents: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2004. Am. J. Clin. Nutr. 2010, 92, 428-435.
  • 8. Larsson Ch., Hernell O., Lind T.: Moderately elevated body mass index is associated with metabolic variables and cardiovascular risk factors in Swedish children. Acta Paediatr. 2011, 100, 102-108.
  • 9. Popkin B.M., Conde W., Hou N., Monteiro C.: Is there a lag globally in overweight trends for children compared with adults? Obesity 2006, 14, 1846-1853.
  • 10. Sjoberg A., Hallberg L., Hoglund D., Hulthen L.: Meal pattern, food choice, nutrient intake and lifestyle factors in The Goteborg Adolescence Study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, 1569-1578.
  • 11. Suliga E.: Częstość spożycia pierwszych i drugich śniadań wśród dzieci wiejskich. Roczn. PZH 2003, 54, 213-220.
  • 12. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 13. Thomson O. M., Ballew C., Resnicow K., Gillespie C., Must A., Bandini L.G., Cyr H., Dietz W.H.: Dietary pattern as a predictor of change in BMI z-score among girls. Int. J. Obes. 2006, 30, 176-182.
  • 14. Woynarowska B. (red.): Profilaktyka w pediatrii. Wyd. Lek. PZWL, Wyd. II, Warszawa 2008.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e6be9ed2-25a7-41a2-930d-ebbf07a1a9ae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.