PL
Określono wybrane właściwości fizycznych wieloskładnikowej żywności w proszku na podstawie cech poszczególnych składników wchodzących w jej skład. Symulacja składu mieszanin proszków spożywczych odpowiadała sproszkowanym odżywkom dla dzieci dostępnym na polskim rynku. Skład surowcowy badanych mieszanin, w tym: udział mleka w proszku, rodzaj i wielkość cząstek kaszki oraz dodatek proszku truskawkowego miał istotny wpływ na oznaczane właściwości. Sporządzenie bilansów masowych poszczególnych składników wchodzących w skład odżywek stanowiło właściwe narzędzie w celu możliwości przewidywania (gęstości, porowatości i rozpuszczalności) wieloskładnikowej żywności w proszku.
EN
The aim of this study was the prediction of some physical properties of multicomponent food powders on the basis of the individual component properties. Composition of powdered food mixtures was an equivalent to baby foods available on the Polish market. The raw material composition including: proportion of milk powder, the type and particle size of rice gruel and strawberry powder had a significant impact on the analysed properties. The mass balances of the individual components included in the baby food powders were good instrument for predicting (bulk density, porosity and solubility) of multicomponent food powders.