PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 16 | 4 |

Tytuł artykułu

Akceptacja żywności niekonwencjonalnej przez młodych konsumentów

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Acceptance of unconvectional food for young consumers

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena akceptacji i postaw populacji 93 konsumentów w wieku 22 -29 lat wobec żywności niekonwencjonalnej. Badanie ankietowe posłużyło do oceny znajomości rodzajów żywności niekonwencjonalnej oraz stopnia jej akceptacji. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że pomimo słabej znajomości produktów zakwalifikowanych do rodzaju żywności niekonwencjonalnej stwierdzono wysoki stopień jej akceptacji wynikający prawdopodobnie z obawy o podejrzenie o postawę określaną jako neofobia. Analiza wyników związanych z deklaracją odnośnie zakupu, spożycia, polecenia znajomym wykazuje na wysoki stopień nieufności w stosunku do tak zdefiniowanych środków spożywczych. Badanych charakteryzuje także niepewność co do jakości higienicznej tej żywności.
EN
The aim of this study was assessement of acceptance and behaviour toward unconventiona food in young consumers becaming to students population between 22 to 29 years old. Study was usefulness to assessment knowledge different kind of non traditional food and its acceptance level. Results of this study indicated that poor knowledge about unconventional food consumers raveled high level of the acceptance. It was probably caused for fear of the divided to the neophobic groups. Results analysis showed that young consumers characterized mistrust towards this kind of foods. Respondents don’t recommend this kind of food for his friends and not frequently bought its for themselves. Investigations showed also that respondents don’t known about a hygienic quality of this unconventional foods.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

4

Opis fizyczny

s.218-226,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny Żywności, Akademia Medyczna w Gdańsku, Dębinki 7, 80-210 Gdańsk

Bibliografia

  • [1] Babicz-Zielińska E.: Jakość żywności w ocenie konsumenckiej, Wyd. Nauk. GTN Gdańsk 2006.
  • [2] Bloch A., Thompson C.A.: Position Statement of American Ditetic Association: Phytochemical an functional foods. J. Americ. Diet. Assos., 2001, 96.
  • [3] Dąbrowska., Babicz-Zielińska E., Owczarek T., Zabrocki R.: Zjawisko neofobii wobec nowych produktów żywnościowych. Zarządzanie produktem -wyzwania przyszłości, 2006, 175-182.
  • [4] Czapska M., Jeznach M., Święcicka A.: Zachowanie konsumentów na rynku żywności funkcjonalnej. Handel Wewnętrzny., 2002, 48, 30-33.
  • [5] Henriques A.S., King S.C., Meiselman L.: Consumer segmentation based on food neophobia and its aplication to produkt development, Food Quality and Preference, 2009, 20 (2), 83-91.
  • [6] Kahkonen P., Tourila H., Lawless H.: Lack of the effect of taste and nutrition claims on sensory and hedonic responses to a fat-free yogurt. Food Quality and Preference, 1997, 8, 125-130.
  • [7] Koskinen S., Kalviainen N., Tourila H.:Perception of chemosensory stimulation and related responses to flavored yogurts in the young and elderly. Food Quality and Preference, 2003, 14, 623-635.
  • [8] Rigal N., Frelut M. L., Hladik C.M., Simme B., Pasquet P.: Food neophobia in the context of a varied diet induced by a weight reduction program in massively obese adolescens. Appetite, 2006, 46 (2), 207-214.
  • [9] Steinka I., 2008, Problemy z wdrożeniem nowego asortymentu serów podpuszczkowo-kwasowych- Innovations and Innovativeness in Agrobusiness Wydawnictwo SGGW Warszawa 1 (10), 2007, 31-42.
  • [10] Tourilla H.: Keeping up with change. Consumer responses to new and modified foods. Food Chain. 11-12.
  • [11] Świderski F., Wawszkiewicz-Robak B., Hoffman M.: Żywność funkcjonalna-implikacje żywie niowe. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 4 (29), supl. 2001, 133-149.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e3580d2e-4870-48ce-a38d-de6e1eca6add
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.