PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 555 |

Tytuł artykułu

Zawartość węglowodanów rozpuszczalnych w nasionach roślin strączkowych podczas długoterminowego przechowywania

Warianty tytułu

EN
Soluble carbohydrate content in legume seeds during long-term storage at different temperatures

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oceniono żywotność oraz zawartość węglowodanów rozpuszczalnych w nasionach bobiku, grochu, łubinu i soczewicy przechowywanych przez 22 lata w temperaturze -14°C, 0°C oraz w temperaturze pokojowej (około +20°C). Przechowywanie nasion w temperaturze pokojowej powodowało, że nasiona nie kiełkowały, natomiast przechowywane w temperaturze -14°C i 0°C kiełkowały od 86 do 98% w zależności od gatunku. Nasiona przechowywane w temperaturze +20°C miały niższą, w porównaniu do nasion przechowywanych w temperaturze -14°C, 0°C, zawartość oligosacharydów rodziny rafinozy. Podczas przechowywania węglowodany te ulegały degradacji, a proces ten obejmował przede wszystkim werbaskozę i stachiozę.
EN
Viability and soluble carbohydrate contents were studied in faba bean, pea, lupin and lentil stored for 22 years at -14°C, 0°C and at room temperature (аррrоx. +20°C). Seed storage at room temperature resulted in the loss of germinability, while seeds stored at -14°C and 0°C germinated with the frequency of 86 to 98%, depending on species. Seeds stored at +20°C were characterized by a lower content of raffinose family oligosaccharides (compared to seeds subjected to cold storage). Those carbohydrates were degraded during seed storage and this decline was most evident with verbascose and stachyose.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

555

Opis fizyczny

s.139-146,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Fizjologii i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 1A, 10-718 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Bewley J.D. 1997. Seed germination and dormancy. The Plant Cell 9: 1055-1066.
  • Bewley DJ., Black M. 1994. Seeds: physiology of development and germination. 2 wydanie. Plenum Press, New York: 445 ss.
  • Desai B.B., Kotecha P.M., Salunkhe D.K. 1997. Seeds handbook. Biology, production, processing, and storage. Marcel Dekker, New York, USA: 289 ss.
  • Elder R.H., Osborne D.J. 1993. Function of DNA synthesis and DNA repair in the survival of embryos during early germination and in dormancy. Seed Science Research 3: 43-53.
  • Freitas R.A., Dias D.C.F.S., Oliveira G.A., Dias L.A.S., José I.C. 2006. Seed physiological and biochemical changes in naturally and artificially aged cotton seeds. Science and Technology 34(2): 253-264.
  • ISTA 2008. International rules for seed testing. International Seed Testing Association, Bassersdorf.
  • Leopold A.C., Vertucci C.W. 1989. Moisture as a regulator of physiological reaction in seeds, w: Seed moisture (Special publication No. 14). Stanwood P.C., McDonald M.B. (red.). Madison, Wisconsin, Crop Science Society of America: 51-68.
  • Leprince O., Hendry GAF, McKersie B.D. 1993. The mechanisms of desiccation tolerance in developing seeds. Seed Sci Res. 3: 231-46.
  • Michalczyk D.J., Piotrowicz-Cieślak A.I., Sawicka-Sienkiewicz E., Galek R., Bochenek A., Głowacka K. 2006. Diversity of seed coat ultrastructure and soluble carbohydrates contents in Lupinus atlanticus, L. cosentinii and L. pilosus. Acta Biologia Cracoviensia, Serias Botanica 48(1): 59-68.
  • Murthy U.M.N., Kumar P.P., Sun W.Q. 2003. Mechanisms of seed ageing under different storage conditions for Vigna radiata (L.) Wilczek: lipid peroxidation, sugar hydrolysis, Maillard reactions and their relationship to glass stale transition. J. Exp. Bot. 54(384): 1057-1067.
  • Piotrowicz-Cieślak A.I. 2006. Effects of temperature on the soluble carbohydrates accumulation of maturing yellow lupin seeds. Acta Physiologiae Plantarum 28(4): 349-356.
  • Piotrowicz-Cieślak A.I., Michalczyk D.J., Kolano W., Bulińska-Radomska Z., Górecki R.J. 2007. Zawartość białka oraz wigor i żywotność nasion łubinu żółtego przechowywanych w temperaturze -14°C, 0°C i +20°C przez 20 lat. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 517: 167-172.
  • Roberts E.H., Ellis R.H. 1989. Water and seed survival. Annals of Botany 63: 39-52.
  • Smith M.T., Berjak P. 1995. Deteriorative changes associated with the loss of viability of stored desiccation-tolerant and -sensitive seeds, w: Seed development and germination. J. Kigel, G. Galili (red.). Marcel Dekker Inc., New York: 767-789.
  • Steiner A.S., Ruckenbauer P. 1995. Germination of 110-year-old cereal, weed seeds, the Yienna sample of 1877. Yerification of effective ultra-dry storage at ambient temperature. Seed Sci. Res. 5: 195-199.
  • Walters C., Towill L. 2004. Seeds and pollen agricultural handbook number 66 the commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. USDA-ARS, National Center for Genetic Resources Preservation of Plant Germplasm Research, Fort Collins, CO: <http//www.ba.ars.usda.gov/hb66/153seeds.pdf>.
  • Williams R.J., Leopold A.C. 1989. The glassy state in соrn embryos. Plant Physiology 89: 977-981.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e2c8f277-0dbd-4207-9a37-f51098bcf2fc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.