PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 546 |

Tytuł artykułu

Energochłonność rozdrabniania ziarna owsa czarnego

Warianty tytułu

EN
Energy consumption at grinding of black oat grain

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określono energochłonność udarowego rozdrabniania ziarna owsa czarnego odmiany Gniady. Próbki ziarna o wilgotności 14% poddano dekohezji wykorzystując laboratoryjny rozdrabniacz bijakowy. Stwierdzono, że zmniejszenie średnicy otworów sita w rozdrabniaczu powodowało nieliniowy wzrost energochłonności jednostkowej rozdrabniania (średnio od 78 do 282 kJ·kg-1). Średnie wartości wskaźnika podatności ziarna na rozdrabnianie oraz stałej proporcjonalności zawierały się, w zależności od średnicy otworów sita, od 5,8 do 15,0 kJ·m-2 i od 94 do 261 kJ·kg-1·mm0,5.
EN
The evaluated the energy consumption at impact grinding of black oat (cv. Gniady) grain. Samples of grain (14% moisture content) were ground by using laboratory hammer mill. The results showed that as the sieve mesh diameter decreased the specific grinding energy consumption increased (from 78 to 282 kJ·kg-1), but the relation was non-linear. The average values of grain grinding ability index and constant of proportionality, changed depending on sieve mesh diameter, from 5.8 do 15.0 kJ·m-2 and from 94 do 261 kJ·kg-1·mm0,5, respectively.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

546

Opis fizyczny

s.93-97,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Dziki D. 2008. Analiza wpływu wstępnego zgniatania zbóż na rozdrabnianie udarowe. Rozprawy naukowe AR w Lublinie 326: 40-78.
  • Dziki D., Laskowski J. 2004. Wpływ cech ziarna żyta na proces rozdrabniania. Inż. Rol. 5(60): 101-108.
  • Gąsiorowski H. (red.) 1999. Owies. Chemia i technologia. PWRiL, Poznań: 181 ss.
  • Gleń A. 2009. Dobór odmian a wartość technologiczna ziarna owsa. Biuletyn Informacyjny Firmy Danko 1(14): 1.
  • Haddad Y., Mabille F., Mermet A., Abecassis J., Benet J.C. 1999. Rheological properties of wheat endosperm with a view on grinding. Powder Technol. 105: 89-94.
  • Jurga R. 2007. Nowoczesny przerób owsa i wykorzystanie produktów owsianych. Przegl. Zboż.-Młyn. 7: 11-12.
  • Laskowski J., Łysiak G. 1997. Stanowisko do badań procesu rozdrabniania materiałów biologicznych. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1/2: 55-58.
  • Laskowski J., Łysiak G., Skonecki S. 2005. Mechanical properties of granular agromaterials and food powders for industrial practice. Part II. Material properties for grinding and agglomeration. Institute of Agrophysics PAS, Lublin: 29-30. Peterson D.M. 2001. Oat antyoxidants. J. Cereal Sci. 33: 115-129.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-e204e79c-eda5-43bc-b593-c59beb1ce5ea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.