PL
W latach 2002-2005 przeprowadzono badania, które miały na celu ocenę bezpośredniego i następczego wpływu jednorocznego ugorowania gruntu ornego na stosunki wodne gleby bielicowej. Porównywano 5 sposobów konserwacji pola: 1. ugór czarny, 2. ugór uprawowo-herbicydowy, 3. ugór herbicydowy, 4. ugór zielony na paszę i 5. ugór zielony na nawóz. Rośliną następczą po ugorze było żyto ozime. W czasie prowadzenia badań oznaczano wilgotność gleby metodą suszarkowo-wagową w warstwach 0-20, 20-40 i 40-60 cm. Pomiaru wilgotności ugorowanej gleby dokonywano trzykrotnie: na początku wegetacji, w pełni wegetacji i po zakończeniu ugorowania, natomiast w życie - po ruszeniu wegetacji i w fazie dojrzałości mlecznej. Badania wykazały, że utrzymywanie gleby pod okrywami roślinnymi powodowało istotny spadek wilgotności gleby do głębokości 40 cm. Szczególnie niekorzystny wpływ takiego sposobu ugorowania obserwowano w połowie wegetacji, tj. w pełni rozwoju roślin. Niezależnie od warunków sezonowych uwilgotnienie wszystkich warstw gleby malało w miarę upływu czasu, osiągając najniższy poziom w III terminie badań. Jednocześnie nie udowodniono następczego wpływu formy ugorowania na stosunki wodne gleby pod żytem, jakkolwiek wyraźnie więcej wilgoci, ale tylko w wierzchniej warstwie gromadziła gleba, gdzie zieloną masę przyorywano na nawóz. Tendencja ta utrzymywała się przez cały okres wegetacji żyta. Największe wahania wilgotności gleby pod żytem notowano w warstwach 0-20 i 20-40 cm.
EN
In 2002-2005 the experiment was carried out to investigate the direct and residual effect influence of various ways of arabie land cultivation, excluded from production for one year, on the water content of podzolic soil. Five ways of fallow cultivation were compared: bare fallow (mechanical), mechachnical and herbicide fallow, herbicide fallow, green fodder fallow and green - manured fallow. Winter rye was the successive crop after the field fallowing. During the research soil moisture was determined by the oven-dry and weight method in layers 0-20, 20-40 and 40-60 cm. Soil moisture measurement was done at the following terms: at the beginning of vegetation period, full vegetation and after finishing fallowing, but in rye - after the beginning of vegetation and at the stage of milk maturity. The research showed that keeping soil under plant caused а significant decrease in soil moisture to 40 cm in depth. An especially unfavourable impact of this way of fallowing was observed in half of vegetation period, that is in full development of plants. Independently from the seasonal conditions the soil moisture of all layers decreased with time reaching the lowest level at the 3rd term of the investigation. At the same time the successive effect of form of fallowing on the water content in soil under rye was not proved although more moisture, but only in top layer, was stored by the soil where green mass was used as а manure. This tendency lasted through the whole period of rye vegetation. The greatest fluctuations of soil moisture under rye concerned the layer of 0-20 and 20-40 cm.