PL
Celem pracy było badanie oksydacji emulsji tłuszczowych bogatych w kwas linolowy oraz efektywności działania przeciwutleniaczy i proutleniaczy wpływających na ich stabilność. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że najbardziej odporne na procesy oksydacyjne były emulsje triacylogliceroli oleju słonecznikowego oraz linolanu metylu. Z zastosowanych dodatków bardzo dobrymi właściwościami przeciwutleniającymi wykazał się BHT oraz ekstrakt etanolowy rozmarynu. Hematyna i jony żelaza wykazały właściwości proutleniające, powodując znaczne przyspieszenie procesów oksydacyjnych w badanych próbach.
EN
The aim of this work was to determine the oxidation of fatty emulsions rich in linoleic acid and efficiency of antioxidants and prooxidants influencing emulsions stability. Results of this research showed, that sunflower oil triacyloglycerols and methyl linoleate emulsions were the most resistant to oxidation process. Both BHT and rosemary extract showed high antioxidant activity in examined emulsions. Hematin and iron ions proved their prooxidant activity, resulting considerable acceleration of oxidation process in linoleic acid rich emulsions.