PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 1 |

Tytuł artykułu

Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Production and economic results of organic versus conventional farms

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem opracowania jest porównanie wyników produkcyjnych i ekonomicznych gospodarstw ekologicznych z takimi samymi wynikami gospodarstw konwencjonalnych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki gospodarstw ekologicznych wskazują na znacznie niższy poziom produkcji zbóż, ziemniaków, roślin oleistych oraz żywca wieprzowego i drobiowego, wyższy produkcji warzyw, owoców i roślin białkowych. Gospodarstwa ekologiczne ponoszą jednak znacznie niższe koszty produkcji niż konwencjonalne, co w końcowym efekcie kształtuje przybliżone wyniki ekonomiczne ich działalności. Dopłaty do działalności produkcyjnej podwyższają znacząco poziom dochodów gospodarstw ekologicznych.
EN
The aim of this paper is to compare the production and economic results of organic and conventional farms. The analyzed results show that organic farms record a far lower level of the production of grain, potatoes, oil plants, slaughter pigs and poultry than conventional farms but are characterized by a higher level of the production of vegetables, fruit and protein plants than the latter. Organic farms bear considerably lower production costs than conventional farms, which contributes to the achievement of similar economic results by the two groups of farms. Direct payments to the production activity of organic farms significantly increase the level of their incomes.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

1

Opis fizyczny

s.124-133,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkoła Główna Gospodarswa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Gulbicka B., 2007: Rynek żywności ekologicznej, „Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej”, 75, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • Komorowska D., 2009: Ekonomika produkcji ekologicznej w Polsce. „Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej” 69: 125-134.
  • Łuczka-Bakuła W., 2007: Rynek żywnooeci ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, PWE, Warszawa.
  • Nachtman G., Żekało M., 2006: Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych w 2004 r. „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2: 91–106.
  • Rozporządzenie Rady 2092/91/EWG z 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 198, 22.07.1991r.
  • Tyburski J., Żakowska-Biemans S., 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa.
  • Wyniki standardowe uzyskane przez ekologiczne gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN w 2007 i 2008 roku (www.fadn.pl).
  • Wyniki standardowe uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestnicz¹ce w Polskim FADN w 2007 i 2008 roku (www.fadn.pl).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-d8d475fa-2f00-4415-8fc6-a29d1bd96415
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.