PL
Badane sacharydy poddano reakcji enzymatycznej transestryfikacji kwasem oleinowym z użyciem immobilizowanej lipazy z drożdży Candida antarctica w środowisku tert-butanolu. W dalszym etapie dokonano analizy właściwości otrzymanych produktów. Metodą rezonansu magnetycznego ¹H-NMR dokonano analizy wiązań chemicznych występujących w badanych preparatach. W celu oznaczenia grup funkcyjnych występujących w uzyskanych związkach wykonano analizę absorpcyjnej spektroskopii FTIR. Charakterystyki termiczne preparatów wyznaczono przy użyciu różnicowego kalorymetru skaningowego DSC. W wyniku procesu enzymatycznej transestryfikacji wybranych estrów sacharydów kwasem oleinowym z zastosowaniem lipazy pochodzenia mikrobiologicznego, w czasie 10 dni, uzyskano modyfikaty różniące się właściwościami. Przetrzymywanie skrobi acetylowanej z kwasem tłuszczowym w środowisku tert-butanolu, bez użycia lipazy, spowodowało powstanie kompleksu skrobia - kwas oleinowy. Stopień podstawienia DS produktu transestryfikacji skrobi acetylowanej i kwasu oleinowego wynosi 0,90 i był dwukrotnie mniejszy niż stopień podstawienia wyjściowej próby skrobi acetylowanej - 1,96 i skrobi acetylowanej skompleksowanej z kwasem oleinowym - 1,81. Jednocześnie uzyskane modyfikaty różniły się właściwościami termicznymi.
EN
Studied saccharides were subjected to the reaction of enzymatic transesterification by oleic acid with the use of immobilized Candida antarctica lipase in the environment of tert-buthanol. The property analysis of the received products was executed. The analyses of chemical bonds occurring in the studied preparations were performed by the method of magnetic resonance ¹H-NMR. The analysis of absorption spectroscopy FTIR was performed in order to determined the functional groups. The characteristics of the thermal profiles of preparations were done using the differential scanning calorimeter DSC. In the result of enzymatic process of transesterification of chosen saccharide esters by oleic acid with the use of mikrobial lipase, during 10 days, modificates with different properties were obtained. Storing the acetylated starch with fatty acid in the environment of tert-buthanol, without the use of lipase, caused appearence of the starch starch-oleic acid complex. The degree of substitution of the product of transesterification of acetylated starch and oleic acid amounts to 0.90 DS and was twice smaller than degree of substitution of the initial sample of the acetylated starch - 1.96 and acetylated starch complexed with the oleic acid - 1.81. Moreover the obtained modificates differed in their thermal proprieties.