PL
Prawidłowe żywienie jest podstawą leczenia chorych na cukrzycę. Zapotrzebowanie energetyczne: osoby leżące 20-25 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby chodzące 25-30 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby lekko pracujące 30-35 kcal na kg należnej masy ciała na dobę osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną 35-40 kcal na kg należnej masy ciała na dobę Procentowy udział składników odżywczych: Węglowodany 45-50 % energii Tłuszcze 30-35 % energii Białka 15-20 % energii Przy planowaniu posiłków można stosować wymienniki węglowodanowe, tłuszczowe i białkowe. W żywieniu chorych na cukrzycę ważny jest Indeks Glikemiczny. Zaleca się tłuszcze roślinne, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych.
EN
Energy requirement: bed patients 20-25 kcal per kilogram of desirable body weight per day out - patients 25-30 kcal per kilogram of desirable body weight per day for patients who do light work 30-35 kcal per kilogram of desirable body weight per day for patients who do heavy work 35-40 kcal per kilogram of desirable body weight per day The percentage of daily requirements of nutritive components Carbohydrates 45-50 per cent of energy Fat 30-35 per cent of energy Protein 15-20 per cent of energy When planning meals carbohydrate, fat and protein exchanges can be used. Glicemic Index is an important factor in diabetics' nutrition. It is advisable to use vegetable fats and limit the animal fats.