PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 536 |

Tytuł artykułu

Wpływ preparatu Actisil na ograniczenie pękania i jakość owoców czereśni

Warianty tytułu

EN
The influence of the Actisil preparation on reducing cracking and the quality of sweet cherry fruits

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu preparatu Actisil na ograniczenie pękania i jakość owoców czereśni. Badaniami objęto sześcioletnie drzewa czereśni odmiany Burlat na podkładce PHL A. W każdym roku badań wykonywano, w zależności od kombinacji doświadczenia, opryskiwanie 0,1% roztworem preparatu Actisil w łącznej dawce 12 dm3∙ha-3, bądź stosowano 0,1% roztwór doglebowy (12 dm3∙ha-1). Opryskiwanie, jak i dozowanie doglebowe wykonywano pięć razy w sezonie wegetacyjnym przed uzyskaniem przez owoce dojrzałości zbiorczej. Pierwszy zabieg zastosowano po dwóch tygodniach od zakończenia kwitnienia. W celu określenia wpływu preparatu Actisil na pękanie czereśni, owoce na drzewie (w okresie dojrzałości zbiorczej) były poddane działaniu wody, która miała imitować deszcz (moczenie przez 24 godz. w woreczkach foliowych założonych na gałęziach). Inne owoce, zebrane z drzew, moczono również w wodzie destylowanej przez 12 i 24 godz. Zastosowanie preparatu Actisil istotnie zmniejszyło podatność na pękanie owoców, moczonych po zbiorze w wodzie destylowanej przez 12 i 24 godz. Dolistne nawożenie krzemem istotnie zmniejszyło ilość owoców popękanych na drzewie (moczonych w woreczkach). Actisil nie wpłynął istotnie na masę owocu i jego średnicę poprzeczną. Największą jędrnością charakteryzowały się owoce z drzew kontrolnych. Stwierdzono również, że plon z drzew nawożonych dolistnie i doglebowo prep. Actisil charakteryzował się istotnie większym udziałem owoców najintensywniej wybarwionych.
EN
The aim of the experiments was estimation of the influence of the Actisil on reducing cracking and the quality of sweet cherry fruits. The experiment was conducted on six-year-old cherry-trees cv. Buriat on PHL A rootstock. Every year foliar application of 0.1% of the solution Actisil at the total dose 12 dm3∙ha-1 was made or 0.1% of the solution was used on the soil. Foliar and soil applications were made five times in the growing season before the fruit harvest. The first protective treatment was made two weeks after the end of blossoming. To define the influence of the Actisil on the cracking of sweet cherry, the fruit on the trees (during the harvest) were subjected to the action of water which was imitating the rain (soaking in the bags placed on the trees for 24 hours). Another fruits picked from trees were also soaked in the destilled water for 12 and 24 hours. The application of the Actisil significantly reduced the cracking of fruits which were soaking in the destilled water for 12 and 24 hours. The foliar application of fertilizers with silicon significantly reduced the quantity of cracked fruits on the trees (soaked in the bags). Actisil did not influence the weight of fruit and its diameter. The highest fruit firmness was observed in fruits from the control trees. It was also noticed that the yield of fruits from the trees which were fertilized with Actisil was characterized by the significantly bigger participation of the most intensive coloured fruits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

536

Opis fizyczny

s.81-86,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Sadownictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Janosika 8, 71-424 Szczecin
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Brown G., Wilson S., Boucher W., Graham B., McGlasson B. 1995. Effect of coppercalcium sprays on fruit cracking in sweet cherry (Prunus avium L.). Sc. Horticul. 62: 75-80.
  • Chełpiński P., Lewandowski J., Gembara J., Mikiciuk G. 2007. Wpływ stosowania preparatów Wapnovit i Calcinit na pękanie owoców czereśni odmiany ‘Burlat’. Rocz. AR w Poznaniu, CCCLXXXIII Ogrodnictwo 41: 291-295.
  • Demirsoy L.K., Bilcener S. 1998. The effects of preharvest chemical applications on cracking and fruit quality in ‘Ziraat’, ‘Lambert’ and ‘Van’ sweet cherry varieties. Acta Hort. 468: 663-670.
  • Fernandez R.T., Flore J.A. 1998. Intermittent aplication of CaCl2 to control rain cracking of sweet cherry. Acta Hort. 468: 683-689.
  • Grajkowski J., Ochmian I., Popiel J. 2006. Wpływ stosowania wapniowych i krzemowych nawozów dolistnych na jakość owoców truskawki odmiany Elsanta. Folia Univer. Agricult. Stet., Agricultura 248: 103-108.
  • Lang G., Guimond C., Southwick S., Kappel F., Flore J.A., Facteau T., Azarenko A. 1998. Performance of Calcium Sprinkler-Based strategies to reduce sweet cherry raincracking. Acta Hort. 468: 649-656.
  • Morgaś H., Wójcik P., Lewandowski M., Szymczak J., Kiełkiewicz M., Skrzydło M. 1998. Pękanie czereśni - próby przeciwdziałania temu zjawisku. Mat. XXXVII Ogóln. Konf. Nauk. Sadowniczej, Skierniewice 25-27 VIII 1998: 541-544.
  • Rozpara E., Grzyb Z.S., Basak A. 1996. Wpływ GA3 na opóźnienie dojrzewania oraz jakość owoców czereśni. Nowe rośliny i technologie w ogrodnictwie. Wyd. AR Poznań 1: 252-255.
  • Rozpara E., Grzyb Z.S., Omiecińska B., Lisowski M. 1997. Klasyfikacja odmian czereśni pod względem jakości owoców. Mat. Konf. „Współczesne trendy w agrotechnice sadów - Jakość owoców jako czynnik postępu w sadownictwie”. 25-26 IX 1997, AR Lublin: 156-159.
  • Sitarek M., Grzyb Z.S. 1999. Wstępne wyniki wpływu opryskiwania drzew preparatami Seniphos i Stopit na ograniczenie stopnia spękania owoców czereśni. Zesz. Nauk. AR Kraków 351: 297-300.
  • Wermund U., Holland A., Reardon S. 2005. Cracking susceptibility of sweet cherries in the United Kingdom in relation to calcium application and covering systems. Acta Hort. 667: 475-481.
  • Zagaja S.W., Paczuska J., Jackiewicz A. 1963. Wstępne wyniki badań nad pękaniem owoców różnych odmian czereśni. Prace Inst. Sad. i Kwiac. w Skierniewicach 1: 169-177.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-cfca81a6-ce98-4acf-99b4-ab38694085e0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.